Πιθανότατα θα έχεις παρατηρήσει ότι όλο και πιο πολλά αυτοκίνητα -ειδικά αυτά των κορυφαίων παικτών του χώρου- έχουν άκρως sci fi αισθητική. Κάποια πρωτότυπα που έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα σε διεθνείς εκθέσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ακριβώς σε αυτό το concept βασίζεται και το Vision AVTR, μία από τις πιο πρόσφατες εμπνεύσεις της Mercedes-Benz.

Το τουλάχιστον εντυπωσιακό και σίγουρα ιδιαίτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι εμπνευσμένο από την ταινία Avatar του James Cameron, από όπου αντλείται και η ονομασία του, σε συνδυασμό με την επεξήγηση του όρου "AVTR" (Advanced Vehicle Transformation). Για τη δημιουργία του, το brand συνεργάστηκε με την ομάδα σχεδιασμού παραγωγής του κινηματογραφικού έπους του 2009 και βασική επιδίωξη όλων είναι η διερεύνηση της κινητικότητας στους δρόμους, στο άμεσο αλλά και πιο μακρινό μέλλον.

Τα παραπάνω μαρτυρούν και κάποια από τα χαρακτηριστικά του: Είναι εξοπλισμένο με 4 ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 476 ίππους και η ισχύς τους φτάνει στα 350 kW, με την αυτονομία να επεκτείνεται στα 700 χιλιόμετρα με μόλις μία φόρτιση. Η τεχνολογία μάλιστα της μπαταρίας -η οποία φορτίζεται ασύρματα και σε μόλις 15'- βασίζεται στην οργανική κυτταρική χημεία.  

Το μοντέλο δεν διαθέτει τιμόνι αλλά ο χειρισμός του γίνεται μέσω μίας μεγάλης κεντρικής κονσόλας η οποία μπορεί να αναγνωρίσει τον οδηγό και να τσεκάρει ακόμη και τον παλμό της καρδιάς του. Με τον τρόπο του face recognition και της "ανάγνωσης" της παλάμης άλλωστε εισέρχεται κάποιος στο εσωτερικό του και ενεργοποιεί τη μηχανή του. Αυτό, συμβαίνει μεταξύ άλλων ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο προσωποποιημένη προσαρμογή του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό μία οδηγική εμπειρία που δεν υπήρξε ποτέ πριν στο παρελθόν. Οι αισθητήρες της οροφής κάνουν το ίδιο με το εξωτερικό περιβάλλον, ρυθμίζοντας αυτόματα κάποιες παραμέτρους εντός του οχήματος. 

Εκτός από το κεντρικό πάνελ, τα πάντα στο εσωτερικό της Vision AVTR είναι άκρως φουτουριστικά, με τους επιβάτες να μπορούν μεταξύ άλλων να βλέπουν 3D απεικονίσεις που προβάλλονται στην καμπίνα. Από τα πιο ενδιαφέροντα features είναι οι τροχοί σφαιρικού σχήματος, που δίνουν τη δυνατότητα και διαγώνιας κίνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του αμαξώματος είναι ανακυκλώσιμα. 

Η Mercedes Vision AVTR παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Έκθεση Ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας, όπου αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό οι πιο προηγμένες τεχνολογίες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Άγνωστο παραμένει ωστόσο το πότε και εάν τελικά θα μπει στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας.


Διάβασε ακόμη για τα ομορφότερα supercars των 90s, πώς η Ιαπωνία κατέκτησε τον κόσμο του αυτοκινήτου και τι συνέβη όταν η BMW συνεργάστηκε με την Lamborghini