Η βενζίνη είναι ευχή και κατάρα. Ευχή όταν ακούς το αυτοκίνητό σου να μαρσάρει, κατάρα όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει το μπαλκόνι σου να θυμίζει οροφή εργοστάσιου στο Τσέρνομπιλ. Υπάρχει άραγε λύση; Ο Elon Musk έχει δείξει το μέλλον εδώ και αρκετό καιρό, μέχρι όμως να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να κοιτάξεις μερικά πιο απλά tricks. Διότι εκτός από κακό στο περιβάλλον, κάνεις κακό και στο πορτοφόλι σου.

Πώς, λοιπόν, θα μειώσεις την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου; Ακολουθούν μερικά πολύ απλά κόλπα για έναν λίγο πιο πράσινο πλανήτη και έναν κάπως καλύτερο προϋπολογισμό των μηνιαίων εξόδων σου.

Αργή επιτάχυνση

Ξέχνα τα ξαφνικά μαραρίσματα με το που ανοίξεις τη μηχανή. Η αργή και σταδιακή επιτάχυνση κατά τα πρώτα μέτρα (και μέχρι τα 20 χλμ./ την ώρα) μπορεί να σε γλυτώσει μέχρι και 10% σε κατανάλωση καυσίμου.

Κράτα τις αποστάσεις

Όταν κολλάς συνεχώς στο μπροστινό αυτοκίνητο, ιδιαίτερα σε συνθήκες κίνησης, μοιραία επιταχύνεις και επιβραδύνεις συνεχώς. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση βενζίνης. Κράτα, λοιπόν, τις αποστάσεις.

Άσε το γκάζι, μην πατάς φρένο

Το φρενό είναι καλό να το πατάς μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης. Ο σωστός τρόπος -ιδιαίτερα όσον αφορά το πόση βενζίνη μπορείς να γλυτώσεις είναι να επιβραδύνεις αργά και σταθερά αφήνοντας το γκάζι.

Air condition, αυτή η πολυτέλεια

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε θέλει να ιδρώνει. Παρόλα αυτά, το air condition καταπίνει βενζίνη σε συγκλονιστικούς ρυθμούς και, συνεπώς, χρήματα με τον ίδιο δραματικό τρόπο. Καλό θα ήταν να το ανάβεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για να καταλάβεις: Αν έξω επικρατούν 25 βαθμοί Κελσίου και εσύ από συνήθεια το έχεις ανοικτό στους 24 βαθμούς, καις 12% περισσότερο βενζίνη χωρίς να κερδίζεις τίποτα.

Κλείσε τη μηχανή όταν δεν προχωράς

Γνωρίζεις πότε το αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερη βενζίνη; Η απάντηση είναι απλή: Όταν δεν κινείται. Έτσι, λοιπόν, δεν έχεις κανένα λόγο να αφήνεις ανοιχτή τη μηχανή όταν περιμένεις.


Φωτογραφίες © Getty Images