Φέτος, η Mazda κλείνει 100 χρόνια ζωής. Η ιστορική ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, γνωστή παγκοσμίως για τις καθαρές σχεδιαστικές γραμμές της, τις επιδόσεις της (το MX-5 παραμένει, μέχρι σήμερα, ένα μοντέλο σταθμός για τα sports cars όλου του κόσμου) αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά κάποιων μοντέλων της. Η Μazda δεν είναι απλά μία εταιρεία αλλά κουβαλά μαζί της μία ολόκληρη κοσμοθεωρία.

Τον Ιανουάριο του 1920 ιδρύθηκε στη Χιροσίμα, πολλά χρόνια πριν η πόλη γίνει το σύμβολο του μαρτυρίου. Το πρώτο μοντέλο όμως της Mazda, το θρυλικό R360, πάτησε για πρώτη φορά σε άσφαλτο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, όλα δείχνουν ότι το ιαπωνικό brand ετοιμάζεται για τους εορτασμούς με το MX-5, αυτός ο μύθος της ασιατικής αυτοκίνησης, να παίζει κομβικό ρόλο, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που κοσμούν το επίσημο site.

H Mazda αποφάσισε, σε μία αναπάντεχη κίνηση που κανείς δεν είχε προβλέψει, να κυκλοφορήσει μία επετειακή (σ.σ: centenary) έκδοση για κάθε της μοντέλο. Οι "αναμνηστικές" πλακέτες που θα γιορτάζουν τον έναν αιώνα ζωής θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία των μοντέλων, όπως κάτω από τη θέση του οδηγού και δίπλα ακριβώς τις ρόδες.

Εκείνο, όμως, που ξεχωρίζει πέρα από τις πλακέτες είναι οι ειδικές επετειακές προσθήκες: Υλικά που θα μνημονεύουν τα πρώτα μοντέλα του ιαπωνικού brand, ζάντες με αναφορές στα 100 χρόνια της εταιρείας, διαφορετικός σχεδιασμός για το Mazda3, ειδικές εκδόσεις του CX-5 crossover, και μία version του ΜΧ-5 τόσο όμορφη που είναι σχεδόν σίγουρη ότι θα κάνει θραύση ανάμεσα στους συλλέκτες.

Τέλος, η Mazda σκοπεύει να ανταμείψει τους φανατικούς οπαδούς της με πολλά και διαφορετικά memorabilia: Από σήματα και κλειδιά, μέχρι ειδικά καλύμματα και ειδικές βαφές, τα οποία όλα βέβαια θα αποτελούν ευθεία αναφορά στα 100 χρόνια γεμάτα εκπλήξεις που κλείνει το brand. 

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Mazda