Όχι, ο Kanye West δεν είναι τόσο πλούσιος

Τι εκτιμά το Forbes για την περιουσία του.

Γράφει: Esquire Editors 22 Μαρτίου 2021

Την Τετάρτη, πολλά μέσα υποστήριξαν πως ο Kanye West είναι ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ με περιουσία που ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολ. Οι συγκεκρκιμένες αναφορές βασίστηκαν την είδηση του Bloomberg πως η μάρκα αθλητικών παπουτσιών του ράπερ, η Yeezy -ή αλλιώς Yeezy Gap, που δεν έχει πουλήσει ακόμη δείγμα των προϊόντων της- έχει συνολική αξία 4,7 δισ. δολ. Οι πληροφορίες ανέφεραν, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, επιπλέον 1,7 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά όμως δεν ισχύουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Όπως εκτιμά το Forbes, η περιουσία του West ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο των προηγούμενων φημολογιών, ή σε 1,8 δισ. δολ.  Πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους υπολογισμούς του Forbes τον Μάιο, οι οποίοι είχαν αποτιμήσει την περιουσία του West σε 1,3 δισ. δολ. Ο ιδρυτής των Vista Equity Partners, Robert F. Smith, παραμένει ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ με περιουσία περίπου 6 δισ. δολ., ενώ ο Νιγηριανός επιχειρηματίας Aliko Dangote είναι ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός στον κόσμο, με περιουσία 11,8 δισ. δολ.

Οι τελευταίες υπερβολικές εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελούν την πιο πρόσφατη προσπάθεια του West να διογκώσει την περιουσία του. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε δηλώσει πως το Forbes "επιχειρεί σκόπιμα να με υποβαθμίσει".

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάτι προσωπικό στην υπόθεση. Το Bloomberg επικαλέστηκε μια αναφορά της UBS για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του West -η οποία έχει γίνει γνωστή στο Forbes. Η τράπεζα έκανε μια σειρά υποθέσεων με βάση τα προβλεπόμενα μελλοντικά κέρδη, ειδικά για τη Yeezy Gap, η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τέτοιου είδους τραπεζικές εκτιμήσεις επιχειρούν μελλοντικές εκτιμήσεις κερδών βάσει του καλύτερου δυνατού σεναρίου.

Οι πιο προσγειωμένοι αριθμοί που αποδίδει το Forbes στον Kanye West βασίζονται στον πατροπαράδοτο τρόπο υπολογισμού των τρεχόντων εσόδων, και όχι των θεωρητικών μελλοντικών προσδοκιών. Η Yeezy Gap δεν έχει καταγράψει ούτε έσοδα, πόσω μάλλον κέρδη ακόμη. Ποιος ξέρει αν θα γίνει δημοφιλές brand; Ίσως κάποιος άλλος επώνυμος δημιουργήσει τη δική του σειρά αθλητικών παπουτσιών, τα οποία θα ξεπεράσουν τα Yeezy. Το ίδιο ισχύει και για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Yeezy Supply. Ο West είναι αισιόδοξος για την πορεία της, αλλά προσώρας απλώς διαφημίζει τα παπούτσια του.

Τα αθλητικά παπούτσια Yeezy sneakers έχουν καταγράψει πολύ καλες πωλήσεις. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 30% πέρυσι και η πιο πρόσφατη περιορισμένη προσθήκη, τα 450 Gold White, ξεπούλησαν σε λίγα λεπτά. Αναλυτές με τους οποίους μιλήσαμε βλέπουν περιθώριο κέρδους στην εταιρεία και, αν συμβεί αυτό, θα οδηγήσει σε αύξηση της περιουσίας του. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι κάτι σίγουρο, οπότε βασιζόμαστε στα νούμερα του 2020.

Το Forbes αντιμετωπίζει τον West με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε με όλους τους άλλους που έχουν παρόμοιες επιχειρήσεις που βασίζονται σε δικαιώματα: Παίρνουμε το εισόδημα από δικαιώματα του τελευταίου έτους και λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για συνεχή ροή εσόδων. Έτσι ακριβώς υπολογίζουμε παρόμοιες επιχειρήσεις του Donald Trump και του μουσικού Jay-Z.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του West θυμίζουν τους ισχυρισμούς του Donald Trump. Το Forbes εκτιμά την περιουσία του τέως Αμερικανού προέδρου στα 2,5 δισ. δολ., αλλά ο ίδιος επιμένει ότι είναι μεγαλύτερη λόγω της εγγενούς αξίας των επιχειρήσεών του. 

Ακολουθεί λοιπόν μια αναλυτική περιγραφή στις πηγές εσόδων του Kaye West. Αν και οι επιδόσεις του δεν είναι τόσο υψηλές όσο υπολογίζει (ή θα ήθελε να είναι), παραμένουν εντυπωσιακές.

Yeezy: 1,5 δισ. δολ.

Παραμένοντας το κόσμημα της περιουσίας του, οι πωλήσεις της μάρκας sneaker του West, η οποία έχει μια δεκαετή συμφωνία παραγωγής με την Adidas, αυξήθηκαν στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Ως αποτέλεσμα, ο West κέρδισε 191 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα πέρυσι. Ενώ η UBS προβλέπει ότι η μάρκα θα φτάσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έως το 2026, το Forbes την εκτίμησε ανάλογα με τους αριθμούς του 2020: Το Forbes υπολογίζει λοιπόν ότι η επιχειρηματική συνεργασία της Yeezy με την Adidas αξίζει 1,5 δισ. δολάρια, περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Μετρητά και άλλα assets: 160 εκατ. δολ.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ράπερ έχει επίσης συσσωρεύσει 160 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά αγαθά, 9,3 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης, διαθέτει κοσμήματα αξίας 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων, οχήματα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, έπιπλα αξίας 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων και ζώα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μουσικός κατάλογος και Skims

Ο μουσικός κατάλογος των εσόδων του μεγιστάνα της ραπ εκτιμάται σε 90 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η επένδυσή του στο brand της συζύγου του με την οποία είναι σε διάσταση, Kim Kardasian, Skims υπολογίζεται σε 64 εκατομμύρια δολάρια.

Yeezy x Gap: 0 δολ.

Ενώ η ομάδα του West επιμένει ότι η συμφωνία της Yeezy με την Gap αξίζει περίπου 1,5 δισ. δολ. και οι πληροφορίες του Bloomberg λένε ότι θα μπορούσε να αξίζει έως και 970 εκατομμύρια δολάρια, το Forbes δεν δίνει καμία αξία στο επιχειρηματικό εγχείρημα έως ότου τα προϊόντα αρχίσουν να πωλούνται.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.