Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην ελληνική γλώσσα

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα πιο ενοχλητικά λάθη που κάνουμε στην καθομιλουμένη.

Με τις πιο "ενοχλητικές" χρήσεις στην ελληνική γλώσσα ασχολείται ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο γνωστός γλωσσολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής συγκέντρωσε και δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook το "Τοπ 10". Σύμφωνα με τον ίδιο "την ιδέα μού έδωσε ανάλογη έρευνα τού BBC για την Αγγλική (″The Top Twenty Complaints″), αλλά, ακόμη περισσότερο, το πλήθος των (συμβατικών και ηλεκτρονικών) επιστολών τηλεθεατών, οι οποίοι "παραπονούνταν" για διάφορες χρήσεις τής Ελληνικής".

Ολόκληρη η ανάρτηση του Καθηγητή Μπαμπινιώτη:

Με αφορμή την εκπομπή "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική", μια παραγωγή τού Γιώργου και τής αξέχαστης Ηρούς Σγουράκη (δημιουργών τού "Μονογράμματος") που επιμελήθηκα στην ΝΕΤ και που αφορούσε κυρίως σε ζητήματα χρήσεως τής γλώσσας μας, διεξήγαγα μιαν απλή αλλά χρήσιμη, νομίζω, έρευνα.

Την ιδέα μού έδωσε ανάλογη έρευνα τού BBC για την Αγγλική (″The Top Twenty Complaints″), αλλά, ακόμη περισσότερο, το πλήθος των (συμβατικών και ηλεκτρονικών) επιστολών τηλεθεατών, οι οποίοι "παραπονούνταν" για διάφορες χρήσεις τής Ελληνικής, τις οποίες θεωρούσαν (και θεωρούν γενικότερα) από αδόκιμες ώς λανθασμένες, ζητώντας μου να τις σχολιάσω και να συμβάλω στο να αποφεύγονται.

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους τηλεθεατές να επισημάνουν ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ που μιλάμε και γράφουμε. Τι τους ενοχλεί περισσότερο; Τι νομίζουν ότι δεν έχει καλώς; Τι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει ή να αποφεύγεται; Υπήρξε πληθώρα απαντήσεων.

Ταξινομήθηκαν οι απαντήσεις, ιεραρχήθηκαν σύμφωνα με την συχνότητά τους και έδωσαν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο ακολουθούν εικονόλεξο (Το πλήρες κείμενο με εκτενή σχόλια στο βιβλίο μου "Η γλώσσα μας: 180 κείμενα για τη γλώσσα" [Κέντρο Λεξικολογίας 2020, σελ. 401-405].

 

Οι δέκα πιο ενοχλητικές χρήσεις τής γλώσσας μας Με αφορμή την εκπομπή "Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική", μια παραγωγή τού...

Posted by Γεώργιος Μπαμπινιώτης on Friday, May 21, 2021

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Ryan Reynolds τρολάρει την αγκαλιά Blake Lively - Taylor Swift

Άλλη μία φορά που ο ηθοποιός 'έδωσε πόνο'.

Είναι η Cindy Crawford πιο σέξι από ποτέ ή είναι ιδέα μας;

Δες την πρώτα ημίγυμνη στο κρεβάτι της και απαντάς μετά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Πώς θα επαναφέρεις το 'πουλί' του Twitter στο κινητό σου

Αν δεν αντέχεις με τίποτα να βλέπεις το ασπρόμαυρο "Χ" του πρώην Twitter, τσέκαρε αυτό το link.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι δεν είναι το ghosting σύμφωνα με τους ειδικούς

Όπως όλα δείχνουν, έχει και το ghosting τις προϋποθέσεις του.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η τέλεια νέα λειτουργία του YouTube που πρέπει να δοκιμάσεις

Αυτό το τρικ λειτουργεί μέσω του Chrome και εξοικονομεί πολύ χρόνο.

Γραφει Παυλος Κρουστης