Πίνακας του David Bowie πουλήθηκε έναντι 108.000 δολαρίων

Ο ιδιοκτήτης του είχε δώσει μόλις 5 δολάρια για να τον αγοράσει!

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουνίου 2021

Ένας πίνακας φιλοτεχνημένος από το χέρι του David Bowie, που κόστισε στον ιδιοκτήτη του μόλις 5 δολάρια Καναδά, πουλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία έναντι 108.120 δολαρίων (περίπου 73.600 ευρώ) όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον οίκο δημοπρασιών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πίνακας, μεγέθους 20 x 25 εκατοστών, είναι μια προσωπογραφία, σε προφίλ, σε κόκκινο και μπλε φόντο. Ο οίκος δημοπρασιών Cowley Abbott, που εδρεύει στο Τορόντο εκτιμούσε ότι θα πουληθεί γύρω στα 9-12.000 δολάρια αλλά οι 12 διεκδικητές του ανέβασαν την τιμή στα ύψη.

Πίνακας του David Bowie πουλήθηκε έναντι 108.000 δολαρίων

Το έργο, που τιτλοφορείται DHead XLVI, πουλήθηκε το 2001 μέσω μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στον Βρετανό, πολυσχιδή καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, άγνωστο πώς, βρέθηκε σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα στο Οντάριο απ’ όπου ένας ανώνυμος πελάτης το αγόρασε έναντι 5 δολαρίων (3,40 ευρώ). Ο πελάτης αυτός επικοινώνησε κατόπιν με τον οίκο δημοπρασιών.

πίνακας david bowie

Ο διευθυντής του Cowley Abbott, Rob Cowley, εξήγησε ότι ο πίνακας ζωγραφίστηκε μεταξύ 1995-97, στο πλαίσιο μιας σειράς πορτρέτων που φιλοτεχνούσε τότε ο Ντέιβιντ Μπόουι και εικόνιζαν τον ίδιο ή οικείους του. Φέρει υπογραφή και στην πίσω πλευρά την ημερομηνία 1997.

Πλέον, ο πίνακας πέρασε στα χέρια ενός Αμερικανού συλλέκτη που πλήρωσε 108.120 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, για να τον αποκτήσει.

Ο David Bowie, ο "χαμαιλέων" της ροκ, πούλησε περίπου 140 εκατομμύρια άλμπουμ στην καριέρα του και επηρέασε βαθιά τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη μόδα και την τέχνη. Πέθανε από καρκίνο στις 10 Ιανουαρίου 2016, δύο ημέρες αφού έκλεισε τα 69 του χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης