Γιατί οι celebrities δεν μιλούν για το Αφγανιστάν

Τι δείχνει η απουσία δράσεων στήριξης των Αφγανών γυναικών ή αναρτήσεων κατά της τρομοκρατίας των Ταλιμπάν από δημόσια πρόσωπα.

Γράφει: Esquire Editors 25 Αυγούστου 2021

Κάθε φορά που ξεσπά μια μεγάλη κοινωνική κρίση, μια πολιτική αλλαγή, μια φυσική καταστροφή ή ένα σκάνδαλο, ο παλμός των συζητήσεων και των κοινωνικών δράσεων ξεκινά από τα social media. Το 2021 μπορεί οι "πόλεμοι" να μην ξεκινούν με ένα hashtag αλλά μπορούν να τελειώσουν με tweet. Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν φτάσει στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001, ο κόσμος μάθαινε για τον πόλεμο με τον παλιό γνώριμο τρόπο.

Οι δημοσιογράφοι ακολουθούσαν τα στρατεύματα, έγραφαν ιστορίες- στρατιωτικής αλλά και πιο lifestyle φύσεως- κι έκαναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και σε περιοδικά. Είκοσι χρόνια μετά τα στρατεύματα αποχωρούν σε μια εποχή που μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Δεν υπάρχει πια δικαιολογία

Μετά το Facebook, το YouTube, το Twitter και το Instagram, πλέον διαβάζουμε ιστορίες γραμμένες από τους ίδιους τους πολίτες που επηρεάζονται από τον πόλεμο, βλέπουμε εικόνες χωρίς φίλτρα ή λογοκρισία και βίντεο με στιγμιότυπα που μοιάζουν με ταινία. Κανείς δεν έχει πια δικαιολογία. Όλοι γνωρίζουν, όλοι βλέπουν, όλοι μπορούν να έχουν άποψη. Κι αν αναλογιστεί κανείς πόσος διαδικτυακός θόρυβος έγινε για το #Metoo, το Black Lives Matter, τα μέτρα κατά της πανδημίας, τον Donald Trump αλλά ακόμα και για την υπόθεση νομικής κηδεμονίας της Britney Spears, είναι λογικό να αναρωτιέται: γιατί στην περίπτωση του Αφγανιστάν η showbiz επέλεξε να σιωπήσει;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ενώ περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συνδέσεις σε κινητά τηλέφωνα. Η πρόσβαση στα social media βοηθά πολλούς οργανισμούς να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους και να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά στην χώρα που απειλούνται από την τρομοκρατία των Ταλιμπάν. Οι φωνές τους όμως δεν ακούστηκαν μέχρι το Hollywood.

Όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, οι εικόνες με τις μητέρες να δίνουν τα παιδιά τους στους στρατιώτες για να σωθούν συγκλόνισαν όλο τον κόσμο. Δέκα μέρες μετά, λιγότεροι από δέκα celeberities έχουν ασχοληθεί με το θέμα κάνοντας κάποια ανάρτηση στα social media. Η Angelina Jolie αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο Instagram για να δημιουργήσει "θόρυβο” για την ανησυχία για το μέλλον των Αφγανών γυναικών και παιδιών. Η σταρ που συγκέντρωσε πάνω από 7 εκατομμύρια followers μετά την πρώτη της ανάρτηση, ανέβασε το γράμμα μιας Αφγανής κοπέλας σχολιάζοντας "αυτό είναι ένα γράμμα που μου έστειλε μια Αφγανή έφηβη. 

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.