Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Τον έδερναν οι συμμαθητές του, ο πατέρας του σκότωσε τρεις ανθρώπους, ο ίδιος έγινε -για κάποιους- ο πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη.

Ο Elon Musk, ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος CEO της Tesla και της SpaceX που έζησε-επέζησε μιας εφιαλτικής παιδικής ηλικίας και ως ενήλικας ήρθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία, εδώ και λίγο καιρό απασχολεί τη δημοσιότητα με την εξαγορά-θρίλερ του Twitter. Μέχρι να μάθουμε αν τελικά το πιο ξεκατινέ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέλθει στα χέρια του, αξίζει να δούμε το life story του ανθρώπου που θέλει να αφήσει πίσω του τη Γη και να πάει να μείνει στο διάστημα, μέσα από τους πολλούς και αξιοπρόσεκτους 'σταθμούς' του.

Καταρχάς, γεννήθηκε

Είδε το φως το αληθινό στις 28 Ιουνίου του 1971. Στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Ο πατέρας του είναι κατά βάση μηχανικός και η μητέρα του διαιτολόγος και μοντέλο που έχει δει τη φάτσα της τυπωμένη στα κουτιά των Special K αλλά και στο εξώφυλλο του Time.

Οι γονείς του χώρισαν το 1979 και ο Elon πήγε να μείνει με τον πατέρα του, τον οποίο θεωρεί μέχρι σήμερα κάθαρμα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι δεν δίστασε να πυροβολήσει και σκοτώσει εν ψυχρώ τρεις διαρρήκτες. 

Τα παιδικά χρόνια

Σε ηλικία 12 ετών έφτιαξε ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι και το πούλησε σε ένα περιοδικό για υπολογιστές προς 500 δολάρια. Εν τω μεταξύ, τα άλλα παιδιά στο σχολείο τον χτυπούσαν. Μάλιστα, μια φορά, αφού έχασε τις αισθήσεις του, χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk Getty Images
Με τη μαμά του στο πάρτυ του Vanity Fair για τα Oscars του 2017.

Φοιτητής στον Καναδά

Όταν έκλεισε τα 18 πήγε να μείνει στην πατρίδα της μητέρας του, μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του. Σπούδασε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Οντάριο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, με πτυχία στη Φυσική και τα Οικονομικά.

Επιχειρηματικό μυαλό

Όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια νοίκιασε από κοινού με έναν συμφοιτητή του το μέγαρο μιας φοιτητικής αδελφότητας και το μετέτρεψαν σε club νυχτερινής διασκέδασης. Παρότι μετά την αποφοίτησή του έγινε δεκτός για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, τα φόρτωσε στον κόκορα και δοκίμασε την τύχη του στη διαφαινόμενη έκρηξη των εταιρειών dot-com.

Η πρώτη δική του εταιρεία

Την ίδρυσε με το αδερφό του και τη στήριξη επενδυτών της Silicon Valley. Το όνομά της ήταν Zip2 και προμήθευε με ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλης εφημερίδες όπως οι New York Times. Την αγόρασε η Compaq, κάτι που έκανε τον Musk να κερδίσει 22 εκατομμύρια δολάρια.

Πάει γι' άλλα

Στη συνέχεια, το 1999, με κεφάλαιο 10 εκατομμύρια δολάρια, ίδρυσε την X.com, μια διαδικτυακή εταιρεία τραπεζικών υπηρεσιών. Έναν χρόνο αργότερα, η X.com συγχωνεύτηκε με την Confinity για να σχηματίσουν την PayPal, της οποίας ο ίδιος έγινε CEO. Απολύθηκε από τη θέση του στα τέλη του 2000, παραμένοντας κύριος μέτοχός της. Μετά την πώλησή της στην eBay, το 2002, κατέληξαν στην τσέπη του 165 εκατομμύρια δολάρια.

Ως το διάστημα

Στις αρχές του 2002, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν γνωστή ως SpaceX με κεφάλαιο 100 εκατομμύρια δολάρια από τα λεφτά της Paypal. Σκοπός του; Να κάνει τα ταξίδια στο διάστημα πιο προσιτά. Απώτερος σκοπός; Η αποίκιση του Άρη.

> Διάβασε ακόμα: Η SpaceX και η πιο φιλόδοξη διαστημική της αποστολή

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λοιπά projects

Το 2004 έγινε η αρχή για την Tesla Motors των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, μια επένδυση στην οποία συνεισέφερε 70 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο βγήκε στην αγορά δύο χρόνια αργότερα και ο ίδιος το 2008 έγινε CEO της. Εν τω μεταξύ πρόλαβε να ιδρύσει και την SolarCity που ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια και η οποία εξαγοράστηκε το 2006 από την Tesla.

ELON MUSK Getty Images
Σένιος με βελούδινο σακάκι το 2012.

Έζησε ένα δράμα

Το 2008 η Tesla είχε πάρει την κατιούσα και ο ίδιος είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.

> Διάβασε ακόμα: H ραγισμένη καρδιά του Elon Musk στο Twitter ᾽ξαναγκρέμισε᾽ το Bitcoin

Μία φεύγει, μία έρχεται

Το 2008 ήταν και η χρονιά που χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, την Καναδή συγγραφέα Justine Musk με την οποία είχαν παντρευτεί το 2000 και είχαν αποκτήσει έναν γιο που πέθανε 10 εβδομάδες μετά τη γέννησή του από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και άλλους πέντε γιους, σε δύο γέννες. Στη συνέχεια, άρχισε να βγαίνει με την ηθοποιό Talulah Riley.

> Διάβασε ακόμη: Branson Vs. Musk Vs. Bezos: Μία διαστημική κούρσα δισεκατομμυρίων

Παντρεύτηκαν το 2010, χώρισαν το 2012, ξαναπαντρεύτηκαν το 2013, το 2014 ο Musk κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την οποία απέσυρε, το 2016 ήταν η σειρά της Riley να κάνει αίτηση διαζυγίου. Χώρισαν επισήμως τον Οκτώβριο του 2016 κι έπειτα, για έναν χρόνο, ο Musk έβγαινε με την ηθοποιό Amber Heard.

Από την άνοιξη του 2018 μέχρι περίπου πέρυσι ο Musk είχε δεσμό με τη φοβερή και τρομερή μουσικό Grimes, με την οποία η σχέση τους από ένα σημείο και μετά ήταν ασαφής. Τον Μάιο του 2020 η Grimes γέννησε τον γιο τους και τον Δεκέμβριο του 2021 απέκτησαν μια κόρη, μέσω παρένθετης μητέρας.

GRIMES Getty Images
Η Grimes στο Met Gala του 2021.

Τα κρίσιμα Χριστούγεννα του 2008

Καλά τα νέα λίγο πριν μπούμε στο 2009. Η SpaceX έκλεισε ένα συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη NASA και η Tesla προσέλκυσε εξωτερικούς επενδυτές. Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται όλο και καλύτερα τις επόμενες χρονιές, οι οποίες ήταν γεμάτες επιτυχίες σε επίπεδο διαστημικής τεχνολογίας και συμβολαίων με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Elon Musk είναι, πλέον, ένας επιχειρηματίας-σταρ

> Διάβασε ακόμη: Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Κι άλλα projects

Στα παράλληλα σχέδιά του συμπεριλαμβάνονται το Hyperloop, μια υπερταχεία που, θεωρητικά, μπορεί να μεταφέρει τους επιβάτες της από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε 30 λεπτά. Ο τομέας των μετακινήσεων φαίνεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς το 2016 ίδρυσε την Boring Company με αποστολή το σκάψιμο ενός δικτύου τούνελ κάτω και γύρω από πόλεις, στα οποία δεν θα υπάρχει κίνηση και θα επιτρέπουν την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.

Τεχνητή νοημοσύνη

Στα τέλη του 2015 συνίδρυσε την OpenAI, μια ΜΚΟ αφιερωμένη στην έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την εξασφάλιση ότι αυτή δεν θα στραφεί ενάντια στην ανθρωπότητα. Τρία χρόνια αργότερα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από δαύτη, καθώς στον ίδιο τομέα είχε αρχίσει να εργάζεται και η Tesla. Σε παρόμοια νερά πλέει και η Neuralink που ίδρυσε το 2017, η οποία στοχεύει να αναπτύξει συσκευές που να μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΣΤΟ BING BANG THEORY
Από το cameo του σε επεισόδιο του Bing Bang Theory.

Εκείνος κι ο Trump

Την ίδια χρονιά συμπορεύτηκε με τον Donald Trump, αλλά τελικά αποφάσισε να τον εγκαταλείψει όταν εκείνος έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

> Διάβασε ακόμη: Τι είναι τα NFTs και γιατί αξίζουν εκατομμύρια

Εκείνος και το Twitter

Το 2018 τουΐταρε ότι σκεφτόταν να ιδιωτικοποιήσει την Tesla και μερικές ημέρες αργότερα κλήθηκε να λογοδοτήσει για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις. Το αποτέλεσμα; 20 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο για τον ίδιο και 20 για την Tesla. Επίσης καρατομήθηκε από επικεφαλής στην Tesla και διορίστηκε επιτροπή για να ελέγχει τις επικοινωνίες του. Πώς τα φέρνει, όμως, η ζωή και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν το Twitter γίνει δικό του.

Κάποιες φορές καλύτερα να μασάει

Κι όσο γίνονταν όλα αυτά το 2018, πάλι μέσω Twitter, ο Musk αποκάλεσε τον Βρετανό δύτη Vernon Unsworth παιδεραστή, όταν ο δεύτερος χαρακτήρισε την προσπάθεια του μεγιστάνα να συνεισφέρει στη διάσωση 12 αγοριών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί σε μία σπηλιά της Ταϊλάνδης "δημοσιοσχετίστικο διαφημιστικό τέχνασμα". 

ELON MUSK Getty Images
Ποζέρι και ηλεκτρική αυτοκίνηση.

Εκείνος, ο κορονοϊός και το Bitcoin

Πάλι στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, φρόντισε να ενημερώσει τις ακολούθους του και όποιον άλλο ενδιαφερόταν για την αποψάρα του ότι ο πανικός για τον ιό είναι μια κουταμάρα. Στη συνέχεια του έδωσε και κατάλαβε με διάφορες άλλες μπαρούφες και τουϊταρίσματα μη-επιστημονικών δεδομένων.

Μάλιστα, το τερμάτισε αποκαλώντας φασιστικές τις οδηγίες των lockdowns και ανοίγοντας παράνομα το εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό και στη συνέχεια δήλωσε ότι μάλλον νόσησε ελαφρά από Covid-19. Όσο για τα tweets του για το Bitcoin; Θα μπορούσαν να συρραφθούν και να γραφτεί μια νέα Ομήρου Οδύσσεια.

> Διάβασε ακόμα: Το νέο σπίτι του Elon Musk

Φέροικος σαν τα σαλιγκάρια; #not

"Νομίζω πως θα μου χρειαστούν έξι μήνες για να πάω στον Άρη, με το βέλτιστο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Τότε, θα χρειαστούν επιπλέον δεκαοκτώ μήνες για να επαναπροσδιοριστούν οι πλανήτες. Και στη συνέχεια, θα θέλω ακόμη έξι μήνες για να επιστρέψω. Με κάποιες βελτιώσεις, μπορώ να μειώσω το χρόνο του ταξιδιού στους τρεις μήνες. Και αυτό είναι κάτι εντελώς διαχειρίσιμο. Αρκεί ασφαλώς η Αμερική να έχει τη θέληση να κάνουμε κάτι τέτοιο" έλεγε πίσω στο 2012, μιλώντας στο Esquire

Αυτό δεν ήταν μόνο ένα μικρό μέρος από τα όνειρά του για το διάστημα, τα οποία προφανώς, 10 χρόνια μετά, τείνουν όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ESQUIREEsquire

Παρότι μέχρι σχετικά πρόσφατα τα πήγαινε φίνα με την ακίνητη περιουσία, μέσα στο 2021 άρχισε να ξεπουλάει αυτήν που είχε στο όνομά του, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αρχίσει να ζει σε ένα μινιόν λυόμενο. Θα μπορούσε βέβαια να το πουλήσει και αυτό, να φορτώσει τα υπάρχοντά του σε ένα backpack και να αρχίσει να γυρίζει τον πλανήτη φέροικος σαν τα σαλιγκάρια.

Αλλά, προφανώς, προτιμά το διάστημα και τα διαστημόπλοια. Ίσως και τους εξωγήινους από τους ανθρώπους.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου