Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Αν κάποιος του έλεγε πριν από δύο χρόνια ότι σήμερα θα ζωγράφιζε παράξενα έως φρικαλέα μοτίβα και στήθη από τα οποία θα θήλαζε ο King Jong Un, μάλλον θα τον κοίταζε με το στόμα ανοιχτό.

Σου λέει κάτι το όνομα Beeple; Ο Mike Winkelmann γεννήθηκε πριν από 39 χρόνια στο Ουισκόνσιν, είναι πατέρας δύο παιδιών, παντρεμένος με μία δασκάλα και οδηγεί ένα σαραβαλιασμένο Corolla. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα του δούλευε σε οίκο ευγηρίας. Ο ίδιος, σπούδασε πληροφορική και ξεκίνησε να σχεδιάζει εταιρικά sites μέχρι να ξεκινήσει, την 1η Μαΐου του 2007, το project Everydays, δημιουργώντας, αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, από ένα animation την ημέρα.

Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixelsBeeple

Του αρέσουν τα φούτερ σε ουδέτερα χρώματα και οι γείτονές του δεν ξέρουν τι δουλειά κάνει. Μπορεί να βγεις μαζί του για να φάτε burger, να μιλήσετε για το πώς πάνε οι οικογένειές σας και, αφού μπεις στο αυτοκίνητο, να τσεκάρεις τι ανέβασε στο Instagram όσο τρώγατε και να έρθεις αντιμέτωπος με την πιο αλλόκοτη εικόνα που θα μπορούσες να έχεις φανταστεί. Τότε σκέφτεσαι ότι, μάλλον, έχεις να κάνεις με μία διχασμένη προσωπικότητα.

Η ψηφιακή τέχνη του Beeple

Η ιστορία του Mike Winkelmann είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στον θαυμαστό κόσμο των καλών τεχνών, της υψηλής μόδας, των μεγάλων shows και των κρυπτονομισμάτων, καθώς αποτελεί το ίδιο πρόσωπο με τον Beeple, τον πιο εμβληματικό καλλιτέχνη της crypto art market, μίας αγοράς τέχνης που ίσως δεν γνωρίζεις καν ότι υπάρχει. 

Δημιουργεί pixels που σχηματίζουν αλλόκοτες, γελοίες, ενοχλητικές και κάποιες φορές γκροτέσκες εικόνες. Κονιορτοποιεί και επανασυνθέτει την pop culture με την τεχνολογία και τον μετα-αποκαλυπτικό τρόμο, κάνοντας δριμεία σχόλια πάνω στον τρόπο που ζούμε. Για παράδειγμα, σε ένα πρόσφατο ταμπλό του με τίτλο Trump Dominating Covid, έβαλε τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μαστιγώνει τον κορονοϊό, φορώντας δερμάτινη μάσκα και εσώρουχα στρίπερ.

BEEPLE 3Beeple

Ως Beeple έχει 1,8 εκατομμύρια followers στο Instagram. Παρότι δεν τον εκπροσωπεί καμία "παραδοσιακή" γκαλερί, διοργάνωσε την πρώτη του μεγάλη δημοπρασία τον Δεκέμβριο και κέρδισε συνολικά 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ο γιος του John Lennon, Sean, που είχε παθιαστεί με την όλη φάση, του έστειλε ένα direct message.

Αναρωτιέσαι: Γιατί κάποιος να αγοράσει ένα MP4 και, μάλιστα, στην τιμή ενός μικρού διαμερίσματος στο Μπρούκλιν, όταν μπορεί να το δει δωρεάν στο Instagram; Για τον ίδιο λόγο που θα αγόραζε σπάνιες κάρτες με παίκτες του μπέιζμπολ ή γραμματόσημα: Γιατί ένα προϊόν αξίζει τόσο, όσο αποτιμάται στην ελεύθερη αγορά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Η crypto art market

Η crypto art market χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να ταυτοποιήσει και να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα ενός έργου ψηφιακής τέχνης. Κάθε έργο ζευγοποιείται με έναν μοναδικό κώδικα NFT (nonfungible token), που επιτρέπει στον καθένα να δει ανά πάσα στιγμή το σε ποιον ανήκει. Έτσι, ενώ ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει τα έργα του Beeple -ή οποιουδήποτε άλλου- στο Instagram, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αυτή που τους επιτρέπει να αποκτήσουν συλλεκτική αξία.

BEEPLE 4Beeple

Βέβαια, η τεχνολογία NFT βρήκε ήδη εφαρμογή και εκτός της άυλης ψηφιακής τέχνης, καθώς τον Οκτώβριο του 2020 ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πούλησε έναν πίνακα του Robert Alice και τον συνόδευσε με τον σχετικό μοναδικό κώδικα.

Αυτή τη στιγμή, η αξία της crypto art market εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, ποσό όχι ιδιαίτερα μεγάλο, εκτός και αν λάβεις υπόψη σου ότι οι περισσότερες σχετικές συναλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μόλις μηνών.

Το δυστοπικό σύμπαν του Beeple κερδίζει το κατεστημένο

Ο Winkelmann δεν εξερεύνησε ποτέ το από που προέρχονται όλες αυτές οι δυστοπικές εικόνες του, δεν θέλησε ποτέ να αναλύσει τον "εκτός Beeple" ψυχισμό του. Άλλωστε, στα διαλείμματα από το Everydays ήταν αρκετά απασχολημένος, φτιάχνοντας ψηφιακές φωτιές για να περάσει η Shakira στο Super Bowl, δημιουργώντας οπτικά εφέ για τα βραβεία του Mtv ή συμμετέχοντας σε projects της Apple και της SpaceX του Elon Musk.

BEEPLE 5Beeple

Το 2018, ο Nicolas Ghesquière, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Louis Vuiton, τύπωσε σχέδιά του σε μία συλλογή που παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Αργότερα, συνεργάστηκαν για την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου που τοποθετήθηκε σε κάποιες από τις βιτρίνες των ανά τον κόσμο μπουτίκ του γαλλικού οίκου. Μέχρι τότε, ο ίδιος δεν ήξερε καν αν ο Louis Vuitton ζούσε ή είχε πεθάνει. 

Becoming: Ο εμβληματικός εκπρόσωπος της crypto art market

Παρά τις επιτυχίες του, συνέχιζε να μην βγάζει χρήματα από τα Everydays, μέχρι να του κινήσει το ενδιαφέρον η τεχνολογία του blockchain. Η αρχή έγινε όταν έλαβε ένα μήνυμα από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της crypto art market, το οποίο αγνόησε μέχρι να δει άλλους καλλιτέχνες να βγάζουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

BEEPLE 6Beeple

Πριν από την ήδη θρυλική δημοπρασία του Δεκεμβρίου, είχε κάνει μία πρώτη δοκιμαστική απόπειρα τον Οκτώβριο του 2020, θέτοντας τρία του έργα προς δημοπράτηση, με ένα από αυτά, το animation Crossroad -η μορφή του οποίου θα άλλαζε ανάλογα με το ποιος θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου- να πωλείται προς 66.666 δολάρια και 66 σεντς.

Τότε, καθώς η ιδέα του να θέτει προς αγοραπωλησία κάτι άυλο του φαινόταν λες και πουλούσε μαγικά φασόλια, αποφάσισε, από κοινού με τη σύζυγό του, να σχεδιάσει ένα αντικείμενο υψηλής τεχνολογίας που να συνοδεύει κάθε πώληση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Κατέληξαν σε μία μικρή οθόνη υγρών κρυστάλλων, με πλάτη από τιτάνιο, στην οποία απεικονίζεται το εκάστοτε έργο σε λούπα αργής κίνησης. Η παραγωγή κάθε τέτοιας οθόνης κοστίζει 500 δολάρια, είναι αριθμημένη και συνοδεύεται με έναν κωδικό QR που οδηγεί σε ένα website που καταλογογραφεί την προέλευση κάθε έργου, αναφέροντας σε ποιον ανήκε πριν και σε ποιον ανήκει τώρα.

Η παραδοσιακή αγορά της τέχνης δεν μένει αμέτοχη

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την τάση που υπήρχε πριν, σε πολλούς τομείς της ζωής μας, προς την ψηφιοποίηση κι αυτό βοήθησε και τον χώρο της crypto art. Οι αγοραστές του Beeple τον Δεκέμβριο, είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα τέχνης με τον τρόπο που θα ήθελαν για να τα ευχαριστηθούν: από την ασφάλεια των τηλεφώνων τους και όχι σε κάποια ζωντανή δημοπρασία.

Γι' αυτό και η παραδοσιακή αγορά τέχνης δεν μένει αμέτοχη στο νέο τοπίο ισορροπιών που διαμορφώνεται. Άρθρα σε διεθνείς επιθεωρήσεις τέχνης, διερωτώνται τόσο για τον μελλοντικό ρόλο των NFT όσο και των νέων μορφών ψηφιακής τέχνης. Μάλιστα, κάποιοι προβλέπουν ότι η καμπύλη αποδοχής της crypto art θα είναι παρόμοια με αυτή του bitcoin, οπότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το γεγονός αν κάποτε το MoMA αγοράσει ένα NFT του Beeple.

BEEPLE 7Beeple

Η αρχή, μάλιστα, ίσως να έχει ήδη γίνει, καθώς στις 25 Φεβρουαρίου ο οίκος Christie’s θα θέσει σε δημοπρασία, με άγνωστη τιμή εκτίμησης, ένα έργο του Beeple, σε συνεργασία με τo site MakersPlace που δραστηριοποιείται στον χώρο της crypto art. Tο συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα μωσαϊκό από τα πρώτα 5.000 σχέδια του project Everydays. Με λίγα λόγια, ένας οίκος δημοπρασιών που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1766 ετοιμάζεται να πουλήσει ένα JPEG.

Ένας αληθινός καλλιτέχνης

Κι ενώ οι αντιπαραθέσεις για το αν αυτό που κάνει είναι τέχνη δίνουν και παίρνουν, με την επικείμενη δημοπρασία να μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην αλλαγή Παραδείγματος στον χώρο της τέχνης και τον ίδιο να έχει βρεθεί ξαφνικά να είναι το πιο εμβληματικό πρόσωπο της crypto art, εκείνος έχει πάρει τα πράγματα πιο χαλαρά.

BEEPLE 8 Beeple
Ο Mike Winkelmann, a.k.a. Beeple.

Προσπαθεί να ολοκληρώσει τις παραδόσεις των οθονών υγρών κρυστάλλων από τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου στους πελάτες του και υποθέτει ότι θα παρουσιάσει ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές συλλογές, όπως θα έκαναν οι σχεδιαστές στους οίκους μόδας. Δεν αντικατέστησε ακόμη τη σακαράκα του, δεν ξόδεψε ιδιαίτερα τα ποσά που κέρδισε.

Κι όταν τον ρωτούν για το πώς θα εξελιχθεί η τέχνη του, δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αν κάποιος του έλεγε πριν από δύο χρόνια ότι σήμερα θα ζωγράφιζε φρικαλέα παράξενα στήθη από τα οποία θα θήλαζε ο King Jong Un, μάλλον θα τον κοίταζε με το στόμα ανοιχτό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Οπότε, απλώς ακούει τι του λέει κάθε στιγμή η εσωτερική του φωνή και προχωράει με το ένστικτο. Όπως κάνουν οι περισσότεροι μεγάλοι καλλιτέχνες, άλλωστε.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.