Όλοι οι ενήλικες του κόσμου τούτου -δισεκατομμυριούχοι, πλούσιοι και φτωχοί- γνωρίζουν ότι η συναισθηματική και ψυχική εξάντληση είναι ένα πραγματικό, σχεδόν αναπόφευκτο πρόβλημα, που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν μια ρουτίνα με γρήγορους ρυθμούς είναι διανθισμένη με πολλές ευθύνες και εκκρεμότητες.

Το πρόβλημα εκδηλώνεται με τη μορφή εξάντλησης, συνδρόμου burnout, άγχους και μίας γενικότερης κόπωσης που δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγικότητά μας στην εργασία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο στην ποιότητα ζωής και την ισορροπία που μας επιτρέπει να είμαστε υγιείς.

> Διάβασε ακόμη: Τα κλειδιά της αυτοπεποίθησης για να μην κομπλάρεις μπροστά σε τίποτα

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με την αντίστοιχη της σωματικής, αλλά συνήθως όταν βιώνουμε περίεργες καταστάσεις, δεν είμαστε νηφάλιοι και δε βρίσκουμε εύκολα διεξόδους, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. 

Ο πρόεδρος της εταιρείας O'Shares ETFs, Kevin O'Leary έχει ζήσει πολλές στιγμές συναισθηματικής εξάντλησης στην καριέρα του, αλλά αυτό τον οδήγησε να αναπτύξει μια στρατηγική για να μην του ξανασυμβεί και να βοηθήσει το περιβάλλον γύρω του να μην έχει την ίδια εμπειρία. το αποτρέψει και για να μην το έχουν άλλοι να περάσει το ίδιο. "Η ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις επιβραδύνεται. Το κεφάλι σας είναι θολό. Η προσοχή σας αποσπάται από πολύ μικρά πράγματα και δε μπορείτε να εστιάσετε σε τίποτα", δήλωσε σχετικά στο CNBC.

Σύμφωνα λοιπόν με τον O'Leary, υπάρχουν 3 βασικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σύνδρομο burnout, ώστε το άγχος και η φθορά να μην καταστρέψουν τη ζωή μας στο εγγύς μέλλον μέσα από μία προβληματική ρουτίνα. 

Κάνε την άσκηση τρόπο ζωής

Ο O'Leary λέει ότι πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για κάποια σωματική δραστηριότητα. "Το σώμα σου θέλει να ασκηθεί και το χρειάζεται, και πρέπει να είναι κάτι που γίνεται τακτικά", αναφέρει. Eίναι σημαντικό επειδή αποτελεί περισπασμό που βοηθά το μυαλό μας να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο και να σταματήσει να σκέφτεται τη δουλειά. Δε χρειάζεται να είναι κάτι πολύ έντονο, μπορεί να είναι και μία απλή βόλτα. 

Ακολούθησε υγιεινή διατροφή

Είμαστε αυτό που τρώμε και είτε το πιστεύουμε είτε όχι, το ανθυγιεινό και πρόχειρο φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, την ενέργειά μας και την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.

Getty Images

Το άγχος και η ψυχική εξάντληση μας κάνουν να λαχταράμε περισσότερο ανθυγιεινά πράγματα, αλλά πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό. Είναι καλύτερο να προγραμματίζουμε και να ετοιμάζουμε τα γεύματά μας εκ των προτέρων και να έχουμε μαζί μας πάντα υγιεινά σνακ.

"Αν θέλεις πραγματικά να έχεις την καλύτερη απόδοση και να μην αισθάνεσαι η επαγγελματική εξουθένωση, το φαγητό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας", αναφέρει. 

Εκμεταλλεύσου σωστά την άδειά σου

Ο Elon Musk υποστήριξε κάποτε ότι πρέπει να εργαζόμαστε 120 ώρες την εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί και ο O'Leary ισχυρίζονται ότι η άδεια είναι απαραίτητη και είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου παραγωγικότητας.

> Διάβασε ακόμη: Το κύμα της μεγάλης (πανδημικής) παραίτησης

Ακόμη και 30 λεπτά την ημέρα στα οποία θα καθόμαστε χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα, μπορούν να είναι πολύ βοηθητικά σύμφωνα με τον O'Leary.