Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1969, ο Matthew McConaughey έβλεπε το πρώτο φως και μερικά χρόνια αργότερα ο κόσμος θα γνώριζε έναν από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς της γενιάς του, καθώς και έναν άκρως ενδιαφέροντα άνθρωπο. 

Αποκορύφωμα της καριέρας του, είναι φυσικά το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για το Dallas Buyers Club (2014) του Jean-Marc Vallée. Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, το Esquire συγκεντρώνει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του σε συνεντεύξεις, που μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν μαθήματα ζωής για όλους.
 

Λίγη σοφία ζωής από τον Matthew McConaughey

> Πάντοτε πίστευα πως μία μέρα θα γίνω δικηγόρος. Πήγα στο Πανεπιστήμιο με την ιδέα πως θα ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, αποφάσισα να τα αφήσω όλα στη μέση και να βγω στον αληθινό κόσμο. Θεωρούσα πως πρέπει να αφήσω το αποτύπωμά μου στον κόσμο πριν τα 30.

 > Άργησα 31 χρόνια να πάρω το πτυχίο μου από το Πανεπιστήμιο. Το θεωρώ επιτυχία. Και ο πιο σημαντικός λόγος για την επιτυχία γενικότερα είναι να γνωρίζουμε πως τα σημαντικότερα πράγματα σε αυτόν το κόσμο δεν πωλούνται. Πρέπει να δίνουμε το μέγιστο που μπορούμε. Να προστατεύουμε τη ζωή μας και να προσφέρουμε με την καρδιά μας.

> Μη δειλιάζεις. Πολλά πράγματα στη ζωή είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Αλλά δεν μπορεί να σε ρίχνει το οτιδήποτε. Να αντιμετωπίζεις τις όποιες συνήθειες με θάρρος, συνήθως αρκούν λίγα δευτερόλεπτα αποφασιστικότητας.

> Η ζωή δεν είναι εύκολη. Αλλά μην πέφτεις στην παγίδα πως είσαι διαρκώς το θύμα. Δεν είσαι. Ξεπέρασέ το και συνέχισε να ζεις με όλες τις πτυχές του εαυτού σου. Ξέρεις, τα περισσότερα από τα πράγματα που αξίζουν απαιτούν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα.

> Ξέρεις τι έμαθα από αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό; Ότι σε τρελούς καιρούς πρέπει περισσότερο από ποτέ να φροντίζουμε και να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. 

> Ένα από το πλεονεκτήματα της καραντίνας είναι πως τα παιδιά μου αναγκάστηκαν να γίνουν πιο αυτάρκη. Αναγκάστηκαν να βρουν μόνα τους τρόπους ώστε να καταπολεμήσουν την ανία τους.

> Διάβασε ακόμη: Larger than life εξομολογήσεις από τον Hugh Hefner

> Απίστευτο. Για μένα είναι η πιο ηλίθια λέξη που θα βρει κανείς σε ένα λεξικό. Δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ, από τα χείλη κανενός. Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο οφείλεις να βασιστείς, αυτό είναι οι άνθρωποι. Και μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.

> Στα 15 μου, με κακοποίησε σεξουαλικά ένας άντρας. Τότε ένιωθα εγώ ένοχος και σίγουρος ότι θα πάω στην κόλαση για το προγαμιαίο σεξ. Σήμερα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δε θα συμβεί αυτό. Παρόλα αυτά δεν αισθάνθηκα ποτέ σαν θύμα. Έχω αποδείξεις ότι ο κόσμος συνωμοτεί για να είμαι ευτυχισμένος. 

> Οδηγήθηκα σε μία αναγκαστική περίοδο αγρανάπαυσης το 2008, επειδή ουσιαστικά είχα καταλήξει καρικατούρα του ίδιου μου του εαυτού. Αυτό που είχα κατά νου και ήλπιζα να πετύχω ήταν να παραμείνω ανενεργός μεν, αλλά κοντά στις εξελίξεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να ξαναμπώ στο παιχνίδι.

> Ήξερα από πολύ νωρίς ότι η Camila ήταν –και είναι– το άλλο μου μισό. Ο λόγος που καθυστέρησα να της κάνω πρόταση γάμου είχε να κάνει με κάτι άλλο: με τις αμφιβολίες που έτρεφα απέναντι στο θεσμό του γάμου και το αν και κατά πόσον είναι απαραίτητος ώστε να επισφραγιστεί η ευτυχία δύο ανθρώπων. Δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια διαδικασία που δεν πίστευα, που δε θεωρούσα ο ίδιος απαραίτητη. 

> Το μοναδικό πράγμα που γνώριζα από πάντα είναι πως ήθελα να γίνω πατέρας. Και παρέμεινε κορυφή για μένα. Το να είμαι μπαμπάς ήταν πάντα το μόνο μου όνειρο. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο σημαντικό.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Eminem

> Η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό από τη χαρά. Οι καθημερινές πράξεις και επιτυχίες σου φέρνουν χαρά. Η ευτυχία είναι κάτι που βιώνεις σε διάρκεια.

> Το μόνο που μπορείς να κάνεις, φίλε, είναι να ζήσεις. Να ζήσεις!