Είναι ίσως ο πιο διάσημος εξερευνητής βυθού στον κόσμο, και ο άνθρωπος ο οποίος, πολλά χρόνια πριν ανακαλυφθεί το διαδίκτυο, μας έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μαζί του, μερικά από τα πιο απόκοσμα και τρομακτικά μέρη στο βυθό της θάλασσας. Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, ο Γάλλος εξερευνητής, αφιέρωσε τη ζωή του στη θάλασσα και αυτή δεν τον απογοήτευσε. Του χάρισε δύο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, για τα "Ο Σιωπηλός Κόσμος" και "Κόσμος χωρίς Ήλιο", αμέτρητες ακόμα βραβεύσεις, και τιμές από αρχηγούς κρατών. Βέβαια, πίσω από την περιπετειώδη και ενδιαφέρουσα ζωή του διάσημου ωκεανογράφου, κρυβόταν ένας άνθρωπος του οποίου το ποιόν, αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Το προφίλ

Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1910 Σαν-Αντρέ-ντε-Κουμπζάκ και από πολύ μικρός έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις. Ένας τραυματισμός ωστόσο που λίγο έλειψε να καταλήξει σε ακρωτηριασμό, φρέναραν τα όνειρά του για καριέρα στους αιθέρες, και κάπως έτσι, αποφάσισε να στραφεί στη θάλασσα και την εξερεύνησή της. Το 1936 μάλιστα, κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη μάσκα, γεγονός που θα του επέτρεπε να καταδύεται και να βλέπει πεντακάθαρα κάτω από το νερό.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1937, παντρεύεται τη Σιμόν Μελχιόρ με την οποία απέκτησαν μαζί δύο γιους. Τα δύο παιδιά, δε μεγάλωσαν με τους γονείς τους, καθώς ήταν εσώκλειστα σε σχολείο. Ο Κουστώ και η Μελχιόρ προτίμησαν να οργώνουν τους ωκεανούς, παρά να αφιερωθούν στην οικογένειά τους.

> Διάβασε ακόμη: Ο καρχαρίας των 400 ετών

Το 1947 σημείωσε το πρώτο του ρεκόρ κατάδυσης – στα 91,5 μέτρα – ενώ το 1950, ο καλός του φίλος, και ιδιοκτήτης της μπίρας "Γκίνες", Τόμας Λοέλ Γκίνες, του νοίκιασε ένα ναρκαλιευτικό, για ένα φράγκο τον χρόνο. Το σκάφος αυτό, με τις κατάλληλες μετατροπές, έγινε η θρυλική "Καλυψώ" πάνω στην οποία έκανε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του. 

Η συνέχεια στο Womantoc.gr