Πώς θα σώσεις τα ρούχα σου από λεκέδες λαδιού

Τα 7 hacks για να μη σου χαλάσει μια λαδιά το πουκάμισο το θαλασσί ή οποιοδήποτε άλλο ρούχο.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 02 Ιανουαρίου 2023

Αχ αυτό το θείο ελαιόλαδο, που μέσα του κολυμπούν οι χωριάτικες σαλάτες και τα λοιπά φαγητά που αρεσκόμαστε να τρώμε. Μια σταγόνα του να πέσει πάνω στα ρούχα μας την ώρα που γευματίζουμε, πάει, καταστράφηκαν. Ή, μήπως, όχι; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια hacks, επτά στον αριθμό, που είναι ικανά να καταφέρουν όσα δεν μπορεί το πλυντήριό σου, ακόμα και στους 90 βαθμούς. Αν θες να μάθεις, λοιπόν, πώς βγαίνει η λαδιά από τα ρούχα, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τη συνέχεια του άρθρου.

Ταλκ ή κορν φλάουρ

Καταρχάς, σκουπίζεις ταμποναριστά τη λαδιά με χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι γίνεται. Στη συνέχεια, ρίχνεις πάνω της ή ταλκ ή κορν φλάουρ, το αφήνεις να δράσει για ένα μισάωρο και μετά τινάζεις το ρούχο στη βεράντα για να δεις αν έχει καθαρίσει τελείως ο λεκές. Αν όχι, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, αφήνοντας το ταλκ ή το κορν φλάουρ να δράσει για όλη τη νύχτα.

Πώς θα σώσεις τα ρούχα σου από λεκέδες λαδιούGetty Images

Οινόπνευμα και αλάτι

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθυλική αλκοόλη 90° και αλάτι. Στην αρχή, περιβρέχεις τον λεκέ με το οινόπνευμα και το αφήνεις να δράσει για 10 λεπτά. Μετά, ρίχνεις το ρούχο σε μια λεκάνη με απορρυπαντικό και το αφήνεις να μουλιάσει για μισή ώρα, πριν αρχίσεις το τρίψιμο για να φύγει ο λεκές. Αν δεν φύγει, τον καλύπτεις τελείως με μαγειρικό αλάτι για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Σιδέρωμα

Τοποθέτησε ανάμεσα στο σημείο του ρούχο με τον λεκέ και στο σίδερο μια χαρτοσακούλα, σαν αυτές του μανάβη. Προσπάθησε να μεταφέρεις τη λαδιά, σιδερώνοντάς τη, από το ρούχο στη χαρτοσακούλα, αλλάζοντας κάθε φορά το σημείο της χαρτοσακούλας στο οποίο θα μεταφέρεις σταδιακά το λάδι.

> Διάβασε ακόμα: Πώς να διαλέγεις τα σωστά ρούχα το καλοκαίρι

Υγρό απορρυπαντικό και οδοντόβουρτσα

Στην αρχή βρέξε τον λεκέ και μετά κάλυψέ τον με υγρό απορρυπαντικό. Άσε το να δράσει για λίγα λεπτά κι έπειτα τρίψε τον λεκέ, και από τις δύο πλευρές του υφάσματος, με μια οδοντόβουρτσα. Αν ο λεκές είναι επίμονος, ξέπλυνε το ρούχο με ξύδι και μετά πλύνε το κανονικά στο πλυντήριο.

LAUNDRY CONCEPTGetty Images

Αναψυκτικά

Γέμισε μια λεκάνη με νερό και πρόσθεσε δύο ποτήρια από όποιο αναψυκτικό σου αρέσει. Πρόσθεσε το λεκιασμένο ρούχο κι άστο να μουλιάσει για μία ώρα. Μετά, συνέχισε με κανονική πλύση στο πλυντήριο.

> Διάβασε ακόμα: Μερικά tips για να αναβαθμίσεις ένα μικρό διαμέρισμα

Χυμός λεμονιού

Στάξε μερικές σταγόνες από ένα λεμόνι στον λεκέ και τρίψε τον απαλά με τα δάχτυλά σου μέχρι να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, πλύνε το ρούχο στο χέρι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, πριν το βάλεις στο πλυντήριο.

Κιμωλία ή διττανθρακική σόδα 

Αυτά τα δύο υλικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπως το ταλκ και το κορν φλάουρ. Αφού δράσουν, ξεπλένεις το ρούχο με λευκό ξύδι.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.