Πώς να διαλέγεις τα σωστά ρούχα το καλοκαίρι

Όλοι οι κανόνες και τα life hacks για να είσαι πάντα καλοντυμένος, χωρίς να σκας από τη ζέστη.

Λίγο πριν κατακαλοκαιριάσει, την εποχή ακριβώς που σκεφτόμαστε το με τι ρούχα θα βγάλουμε τη σεζόν, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο του αντρικού στυλ. Το πώς παραμένουμε δροσεροί και στιλάτοι, ακόμα και όταν έξω σκάει ο τζίτζικας και εμείς πρέπει να είμαστε ντυμένοι "κάπως", είτε στο γραφείο, είτε σε ένα επίσημο event όπως είναι οι καλοκαιρινοί γάμοι.

Τι υφάσματα να επιλέξεις

Το καλοκαίρι ξεχνάς συλλήβδην τα συνθετικά υφάσματα. Δηλαδή, παθαίνεις κανονική αμνησία τύπου: "Πολυεστέρας; Πολυαμίδη; Ακρυλικό; Λύκρα; Τι είναι αυτά που διαβάζω στην εσωτερική ετικέτα του ενδύματος". Και αφού δεν ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις δεν αγοράζεις το ρούχο.

Τι σου μένει, λοιπόν; Τα υφάσματα από φυσικές ίνες. Αυτά είναι που θα γίνουν ο καλύτερός σου φίλος. Κι αυτό γιατί έχουν καλή διαπνοή. Οι φυτικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινό σού χαρίζουν άνεση, καθώς επιτρέπουν στο σώμα σου να "αναπνέει", μιας και δεν κατακρατούν τη ζέστη, ούτε εντείνουν την εφίδρωση.

Πώς να διαλέγεις τα σωστά ρούχα το καλοκαίριiStock

Προτίμησε, λοιπόν, ρούχα που το πανί τους είναι από 100% φυτικές ίνες και δεν περιέχουν στη σύνθεσή τους ούτε καν λίγο πολυεστέρα ή λίγο νάυλον. Εδώ, στα θετικά του λινού, παρότι τσαλακώνει (αν και αυτό δεν είναι πρόβλημα), να αναφέρουμε ότι είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το βαμβάκι και, συνεπώς, θα το χαρείς για περισσότερα χρόνια.

> Διάβασε ακόμα: Λινό πουκάμισο, το μυστικό όπλο του καλοκαιρινού στυλ

Ποια fit επιτρέπονται το καλοκαίρι

Το να διαλέξεις το σωστό ύφασμα, βέβαια, δεν πρόκειται να σε ωφελήσει καθόλου αν το πατρόν και η εφαρμογή του ρούχου δεν είναι οι σωστές. Κοινώς, τα πολύ στενά ρούχα, όσα έχουν skinny ή super slim fit απαγορεύονται (δια ροπάλου).

Κάτι πολύ σημαντικό. Το πόσο χαλαρό πέφτει ένα ρούχο πάνω σου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος που αναγράφεται στην ετικέτα του, αλλά με το πατρόν του. Παρότι εννοείται ότι και το μέγεθός του θα πρέπει να είναι σοφά επιλεγμένο, δηλαδή, για να μην μακρηγορούμε, να σου πέφτει καλά στους ώμους αν πρόκειται να το φορέσεις στο πάνω μέρος του σώματός σου και να μην σε στενεύει αλλά ούτε και να σου πέφτει, αν μιλάμε για παντελόνι, βερμούδα, σορτς, μαγιό κλπ, το fit είναι αυτό που μετράει.

Το καλοκαίρι επιτρέπονται τόσο το slim fit όσο και το tailored fit, αν και το custom fit και το regular fit θα σου χαρίσουν περισσότερη άνεση, μιας και πέφτουν πιο χαλαρά πάνω στο σώμα και γι’ αυτό το κρατούν δροσερό και στεγνό.

Το life hack για να τσεκάρεις το fit στην άνω ένδυση

Ένα σημείο που πρέπει να προσέχεις πάντα όταν διαλέγεις ρούχα για το πάνω μέρος του σώματός σου είναι οι μασχάλες. Είτε δοκιμάζεις σακάκι, είτε πουκάμισο, είτε T-shirt, είτε ελαφρύ πουλοβεράκι, το ρούχο στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από το σώμα σου και η ραφή του μανικιού με τον κορμό του να είναι "χαμηλή" για να μη δημιουργείται τριβή.

HIPSTER MANiStock

Πέραν του ότι αν είναι "ψηλή" θα σου προκαλέσει έξτρα εφίδρωση και αρκετά δυσάρεστη αίσθηση καθώς μπορεί ακόμα και να πληγώσει το δέρμα σου, η άμεση επαφή του υφάσματος με το αποσμητικό σου, όσο καλό κι αν είναι, μπορεί να φθείρει ή και να λεκιάσει ανεπανόρθωτα το ρούχο.

Τα χρώματα των ρούχων

Αυτό το ξέρεις από όταν ήσουν παιδί και η μαμά σου σου φορούσε λευκό καπελάκι. Τα σκούρα ρούχα διατηρούν τη ζέστη, ενώ τα πιο ανοιχτόχρωμα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και θεωρούνται πιο δροσερά.

Το life hack για να βρεις τα δροσερά καλοκαιρινά χρώματα

Ένα πρακτικό κόλπο για να βρεις ποια ρούχα ανταποκρίνονται καλύτερα στον ιδρώτα σου ανάλογα με το χρώμα τους, είναι το να τα βρέξεις. Αυτά που έχεις ήδη στην ντουλάπα σου. Ακόμα πιο πρακτικό, το να παρατηρήσεις πώς είναι όταν βγαίνουν από το πλυντήριο. Όσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα ενός ρούχου αφού βραχεί, τόσο πιο άσχημα θα κάνει το σώμα σου να αισθάνεται όταν ιδρώσεις.

Κι αν πρέπει να φορέσεις κοστούμι;

Η τεχνολογία των υφασμάτων έχει κάνει τεράστια άλματα όσον αφορά την επίσημη ένδυση τα τελευταία χρόνια, με τα περισσότερα κοστούμια που θα βρεις στα καταστήματα να είναι, πλέον, four seasons, δηλαδή κατάλληλα για κάθε εποχή.

> Διάβασε ακόμα: Καλοκαιρινά, δροσερά υφάσματα

Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι φτιαγμένα από έξτρα φίνο και ελαφρύ μαλλί ή και από άλλες φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινό, με καλή διαπνοή, που επιτρέπουν στο σώμα σου να "αναπνέει" ακόμα και όταν οι άλλοι σκάνε από τη ζέστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα