Αυτό τον καιρό, η τελευταία –δέκατη- ταινία του Δημήτρη Αθανίτη "Μήδεια", κάνει καριέρα σε φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας ήδη τρία πρώτα βραβεία και άλλα τέσσερα σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Ταυτόχρονα ετοιμάζει την παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Η Έβδομη Ήπειρος" τον Σεπτέμβριο, στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ο σκηνοθέτης διάβασε το βιβλίο "Τελευταία Πνοή" του Luis Buñuel.

Η υπόθεση

"Το βιβλίο είναι βέβαια μια αυτοβιογραφία, μιας κι ο Buñuel είναι ένας σκηνοθέτης και μαζί κάποιος που δηλώνει ότι δεν είναι άνθρωπος του λόγου. Προσωπικά, βρίσκω τις αυτοβιογραφίες συχνά πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα. Και το βιβλίο του Buñuel είναι μια σπάνια αυτοβιογραφία, όχι μόνο γιατί έρχεται από έναν κορυφαίο σκηνοθέτη που μιλά αναλυτικά για το τεράστιο έργο του, αλλά και γιατί η ζωή του διασχίζει ολόκληρο τον 20ο αιώνα, αφού γεννήθηκε ακριβώς το 1900.

Ο Buñuel ζει όλα τα μεγάλα γεγονότα από τον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι τον Μάη του ‘68 από κοντά. Έρχεται σε στενή σχέση με κορυφαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώ συμμετέχει ενεργά στο σημαντικότερο κίνημα τέχνης, αυτό των σουρεαλιστών.

Η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στην Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και  το Μεξικό. Παντού συνεργάζεται με τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον χώρο της τέχνης, ενώ γυρίζει ταινίες ακατάπαυστα, ως σκηνοθέτης αλλά και ως παραγωγός για ένα διάστημα.

Οι αντιθέσεις που ζει, είναι τεράστιες. Από τη σχεδόν μεσαιωνική Σαραγόσα όπου γεννιέται, θα βρεθεί στο Παρίσι την στιγμή των μεγαλύτερων ανατροπών αλλά και στο Χόλιγουντ. Τα κεφάλαια στο βιβλίο δεν ακολουθούν αναγκαστικά χρονολογική σειρά, αλλά κάποια ελεύθερη θεματική. Σαν κάποιος ταξιδιώτης, που κάθε τόσο σταματά, ο Buñuel μιλά για κάποια γεγονότα, για να περάσει σε κάτι τελείως διαφορετικό στην επόμενη στάση.

Γιατί δίπλα στα ρηξικέλευθα γεγονότα και τα απίστευτα πρόσωπα, υπάρχουν τα μπαρ, το χιούμορ, τα φοιτητικά χρόνια, οι φάρσες αλλά και μια τολμηρή διαθήκη-πρόβλεψη για το μέλλον".

Ο συγγραφέας

Buñuel δεν είναι απλά ένας καλλιτέχνης σκυμμένος πάνω στο έργο του. Είναι μια προσωπικότητα με σπάνια ευρύτητα. Μιλά για όλα αυτά που ζει με μια απίστευτη φυσικότητα και μαζί με μια ισχυρή προσωπική άποψη. Ποτέ δεν προσπαθεί, έστω έμμεσα, να κολακεύσει τον αναγνώστη. Είναι ακραίος σαν το έργο του. Δίπλα στην ωριμότητα και το  βάθος, σου μεταφέρει την αίσθηση ενός παιδιού που απολαμβάνει το ταξίδι της ζωής και που δεν διστάζει καθόλου να το δείξει".

Η συνέχεια στο Athinorama.gr