Και οι αράχνες έχουν δικαίωμα στο όνειρο

Πρόσφατη έρευνα ασχολήθηκε με το πώς κοιμούνται οι αράχνες.

Πολλοί θα έχουν διαπιστώσει ότι τα σκυλιά τους είναι δυνατό να ονειρεύονται όταν κοιμούνται, καθώς κάθε φορά ξυπνούν με διαφορετική διάθεση, όμως δεν είναι τα μόνα ζώα που το κάνουν αυτό. Σύμφωνα με νέα έκθεση της εφημερίδας The Wall Street Journal, "περίοδοι ταχείας μετατόπισης της κίνησης των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου" σηματοδοτούν ένα στάδιο ύπνου που σχετίζεται με τα όνειρα σε όλα σχεδόν τα ζώα που είναι ικανά να το κάνουν, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι, τα σκυλιά και τα πτηνά. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες. Όμως τώρα μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τις ίδιες ιδιότητες έχει και ο ύπνος για τις αράχνες. 

Προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού αραχνοφοβικών, οι αράχνες επίσης ονειρεύονται, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ερευνητές μελέτησαν βίντεο με υπέρυθρες ακτίνες από δεκάδες νεαρές αράχνες που πηδούσαν και κοιμούνταν τη νύχτα.

Τα ευρήματά τους

Οι "τακτικά εμφανιζόμενες περιόδους κινήσεων του αμφιβληστροειδούς των αραχνών υποδηλώνουν μια κατάσταση που μοιάζει με ύπνο REM". Στα βίντεο, δεκάδες νεαρές αράχνες (οι οποίες είναι διαφανείς, γεγονός που διευκολύνει την παρατήρησή τους) συσπάστηκαν επανειλημμένα και κούρδισαν τα άκρα τους, ενώ τα σωληνάρια του αμφιβληστροειδούς τους (δεν μπορούν στην πραγματικότητα να μετακινήσουν τους φακούς των ματιών τους) μετατοπίστηκαν γρήγορα, γεγονός που υποδεικνύει ότι όντως βιώνουν ύπνο REM. Οι περίοδοι φέρονται να έρχονταν κάθε 15 έως 20 περίπου λεπτά, με κάθε περίοδο να διαρκεί περίπου 90 δευτερόλεπτα.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν η σιέστα κάνει κακό στην υγεία μας;

"Αν οι αράχνες έχουν ύπνο REM, τότε αλλάζει το τοπίο σχετικά με το πότε εξελίχθηκε ο REM", δήλωσε ο Paul Shaw, καθηγητής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις στην εφημερίδα The Wall Street Journal. Πρόσθεσε ότι το εύρημα "διευρύνει τον αριθμό και τα είδη των ζώων που εμφανίζουν αυτή την ανθρώπινη κατάσταση".

Ο Shaw συνέχισε επίσης να λέει ότι "δεν εξεπλάγη που οι αράχνες βιώνουν τον ύπνο REM, δεδομένης της πολυπλοκότητας των μικροσκοπικών εγκεφάλων τους". Αν αυτό δεν είναι το ύφασμα της επόμενης ταινίας τρόμου με επίκεντρο τις αράχνες, δεν ξέρω τι είναι. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear