Οι ερωτικές σκηνές του House of the Dragon διορθώνουν τα λάθη του Game of Thrones

H σειρά θέτει τη γυναικεία ευχαρίστηση στο επίκεντρο και αφήνει στην άκρη τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 19 Σεπτεμβρίου 2022

Αν κάτι μας έχει κάνει ιδιαίτερα θετική άποψη από τα πρώτα επεισόδια του House of the Dragon, αυτή είναι σίγουρα η οικειότητα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Ακόμη και στις πιο δύσκολες σκηνές, όπως είναι οι ερωτικές. Μακριά από τις πομπώδεις, βίαιες και ανήθικες ατασθαλίες του Westeros, το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, King of the Narrow Sea, μας χάρισε μια εκπληκτικά τρυφερή στιγμή.

Στα βασιλικά δωμάτια της πριγκίπισσας Rhaenyra (Milly Alcock), αυτή και ο ιππότης που είχε βάλει στο μάτι, ο Ser Criston Cole (Fabien Frankel), επιλύουν επιτέλους όλη την ένταση που σιγόβραζε ανάμεσά τους. Ύστερα από μια στιγμή δισταγμού εκ μέρους του Ser Criston, καθώς σταματά στην άκρη του κρεβατιού της Rhaenyra και κοιτάζει προς την πόρτα, κάνουν τελικά το άλμα, αργά. Γδύνονται προσεκτικά και η Rhaenyra αφαιρεί απαλά την πανοπλία του. Γελάει. Η κάμερα δείχνει σε κοντινό πλάνο την εκστατική έκφραση στα πρόσωπά τους.

> Διάβασε ακόμη: 20 ενδιαφέροντα trivia για το House of The Dragon

Το ίδιο σκηνικό και όταν η Rhaenyra βρέθηκε πιο κοντά με τον θείο της Daemon (Matt Smith). Το γυμνό είναι ελάχιστο, η εστίαση διατηρείται στα πρόσωπά τους και η Rhaenyra ξέρει τι κάνει. Ειδικότερα, ο Daemon φαίνεται να εκπλήσσεται από την επιμονή της Rhaenyra όταν πρόκειται να αναζητήσει την ηδονή, καθώς σκύβει επανειλημμένα για περισσότερα. Αφήνοντας στην άκρη την αιμομιξία για λίγο, μπορούμε να δούμε ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Υπάρχει μια συντριπτική αίσθηση οικειότητας που είναι ξένη σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο.

Πολλά έχουν αλλάξει από το GoT. Πρώτον, το House of the Dragon έχει μειώσει το γυμνό που κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν του franchise. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσο για την προώθηση της πλοκής: η σχέση της Rhaenyra με τον Daemon έχει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εντάσεων μεταξύ αυτής και του Viserys (Paddy Considine), αλλά και με την αναζωπυρωμένη φιλία της με την Allicent (Emily Carey). Αυτό που κάνει αυτές τις στιγμές να ξεχωρίζουν τόσο πολύ είναι ότι θέτουν τη γυναικεία ηδονή στο επίκεντρο. O Matt Smith λέει χαρακτηριστικά ότι η ηδονή είναι "τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα"- και από αυτή την άποψη, το Game of Thrones άφησε πολλά περιθώρια. 

Οι διαφορές με το Game of Thrones

Η διαφορά με το αρχικό Game of Thrones, μια σειρά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για την αχρείαστη σεξουαλική βία που ασκείται στις γυναίκες, είναι τεράστια. Ξεκινώντας από την επίθεση στην Daenerys τη νύχτα του γάμου της στο πρώτο επεισόδιο, οι γυναίκες ήταν πάντα τα θύματα του σεξ, όχι οι συμμετέχοντες. Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, όπως η τρυφερότητα μεταξύ της Missandei και του Grey Worm, αλλά στο Game of Thrones, τις περισσότερες φορές το σεξ συγχέεται με τη βία.

Προφανώς, αυτές οι παραβιάσεις δεν μεταφέρθηκαν και εκτός οθόνης. Οι ηθοποιοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κάνουν τους παρτενέρ τους να αισθάνονται άνετα, αλλά το περιβάλλον δεν το διευκόλυνε πάντα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης σεζόν, ο σεναριογράφος David Benioff προσπάθησε να πείσει τον Jason Momoa να γδυθεί εντελώς: "Όλα έγιναν επειδή ο David μου είπε: "Momoa, βγάλ' το!"Ξέρεις, να μου πετάει σκατά. "Θυσιάσου! Κάνε το για την τέχνη σου!" Κι εγώ έλεγα, "Άντε γαμήσου, αδερφέ. Η γυναίκα μου θα τσαντιζόταν. Αυτό είναι μόνο για την κυρία μου, φίλε".

Άλλοι ηθοποιοί έχουν επίσης μιλήσει για τις σεξουαλικές σκηνές της σειράς. Ο Iwan Rheon αποκάλεσε τα γυρίσματα της σκηνής βιασμού της Sansa "τη χειρότερη μέρα της καριέρας μου", ενώ η Esmé Bianco, που υποδύθηκε την πόρνη Ros, θυμήθηκε ότι ένιωσε "εξαιρετικά άβολα" με τη σκηνή στην οποία ο Joffrey την αναγκάζει να χαστουκίσει μια άλλη πόρνη, λόγω της διαταραχής μετατραυματικού στρες από την κακοποίηση που βίωσε στο σπίτι της. "Ήταν αρκετά τεταμένη και όλοι ήταν λίγο αμήχανοι", εξομολογήθηκε τότε. "Αλλά αυτό το είδος βίας είχε γίνει για μένα φυσιολογικό και, λόγω των εμπειριών μου με τη βία λόγω φύλου, το αντιμετώπισα και πιθανώς το ελαχιστοποίησα πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα έκανα διαφορετικά".
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.