Πριν από δύο χρόνια το Forbes εκτίμησε την καθαρή αξία του Kanye West στο 1 δισ. δολάρια. Η αντίδραση του νεόκοπου δισεκατομμυριούχου –ο οποίος υποστήριζε από καιρό ότι είχε πιάσει αυτό το ποσό– ήταν άμεση. "Δεν είναι 1 δισεκατομμύριο", έγραψε σε μήνυμά του προς το Forbes ο West. "Είναι 3,3 δισ. δολάρια, αλλά κανείς στο Forbes δεν ξέρει να μετράει".

Ο ράπερ-σούπερ σταρ θέτει πλέον σε κίνδυνο αυτό το δισεκατομμύριο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως "τέλειωσε" με τις αμερικανικές εταιρείες, που αποτελούν τη βασική πηγή της περιουσίας του. Μόλις μία εβδομάδα αφότου εξέφρασε την πρόθεσή του να βάλει τέλος στους "καβγάδες" του –στον απόηχο του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ–, ο Υe άνοιξε μια νέα δημόσια διαμάχη, διαμηνύοντας στην αλυσίδα ένδυσης της Gap ότι καταγγέλλει το συμβόλαιό του μαζί της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η ρήξη ήταν αμοιβαία. Ο Mark Breitbard, πρόεδρος και CEO της Gap, έστειλε ένα e-mail στους υπαλλήλους της Gap Inc. το απόγευμα της Πέμπτης γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία "αποφασίζει να τερματίσει τη συνεργασία" για τα προϊόντα Yeezy Gap, προσθέτοντας ότι "δεν μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο συνεργασίας (σ.σ.: με τον Kanye West) για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα ", σύμφωνα με αντίγραφο του e-mail που είδε το Forbes.

Η κίνηση του Ye ήρθε μετά από μήνες διαμαρτυρίας κατά της Adidas, της εταιρείας αθλητικών ειδών που του καταβάλλει περίπου 220 εκατ. δολάρια ετησίως για τα δικαιώματα πώλησης των αθλητικών παπουτσιών Yeezy.

"Πρέπει να μου δώσετε τη δυνατότητα να είμαι ο Ye και να κάνω αυτά που σκέφτομαι", ήταν το μήνυμα του Kanye West προς τα στελέχη της Gap μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στο Instagram τον Αύγουστο, "αλλιώς, θα πρέπει να υλοποιήσω τις σκέψεις μου κάπου αλλού".

Η συνεργασία του Ye με την Gap ξεκίνησε υποτονικά, με αποτέλεσμα το Forbes να μην την εκτιμήσει στην ίδια αξία με τη συνεργασία του με την Adidas. Το Forbes υπολογίζει ότι η συμφωνία των West - Adidas αξίζει 1,5 δισ. δολάρια, με βάση έναν πολλαπλασιαστή των ετήσιων κερδών. (Τα πιο πρόσφατα έγγραφα που παρουσίασε ο West στο Forbes δεν περιλάμβαναν οικονομικά αποτελέσματα ενός ολόκληρου έτους για τα προϊόντα Yeezy Gap). To Forbes εκτιμά πως η συνολική αξία του Kanye West ανέρχεται πλέον στα 2 δισ. δολάρια. Σε αυτήν υπολογίζεται το μερίδιό του στην ετικέτα ένδυσης Skims της πρώην συζύγου του Kim Kardashian, καθώς και ακίνητα, μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία.

Η περιουσία του θα μειωθεί πολύ κάτω από το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes

Η διαμάχη του με την Adidas, όμως, θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του Ye στο club των δισεκατομμυριούχων. Εάν χάσει τη συνεργασία με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών, η περιουσία του θα μειωθεί πολύ κάτω από το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes, μια πτώση που μπορεί να έρθει ακόμη και εάν προχωρήσει σε ανακατατάξεις στο περιβάλλον των στενών του συνεργατών. Από τα τέλη του 2021, τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία μέλη της ομάδας του Ye έχουν αποχωρήσει – ένα στέλεχος του τμήματος επικοινωνίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επικαλούμενο τυχόν παραβίαση μιας συμφωνίας εμπιστευτικότητας, και ο δικηγόρος Miles Cooley.

Νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος ράπερ αντικατέστησε το οικονομικό και λογιστικό του τμήμα με τη λογιστική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας Cohn Reznick. Πριν από λίγες ημέρες ο Michael Cohen –ο κάποτε έμπιστος δικηγόρος του Donald Trump που μεσολαβούσε για να "κουκουλώσει τα αμαρτήματα" του πρώην προέδρου των ΗΠΑ– δήλωσε στο Bloomberg ότι ο West τον είχε προσλάβει για προσωπικές του υποθέσεις, ωστόσο πλέον αυτή η συνεργασία έχει διακοπεί. 

Ο Cooley αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος ζητήματα εμπιστευτικότητας. πληροφορίες. Εκπρόσωποι της Cohn Reznick δεν απάντησαν σε ερωτήματα του Forbes. "Δεν βλέπω κανέναν λόγο να συζητήσω τους όρους της συνεργασίας μου με τον Ye", επισήμανε ο Cohen στο Forbes μέσω γραπτού μηνύματος.

Η Gap δεν έχει αναφέρει ξεχωριστά αποτελέσματα για τα προϊόντα Yeezy, μια σειρά που λανσαρίστηκε με τυμπανοκρουσίες, για να υποχωρήσει σταδιακά ο ενθουσιασμός της εταιρείας. Οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου που εξέδωσε η Gap τον Μάιο και τον Αύγουστο ούτε που αναφέρονται στα προϊόντα Yeezy, ενώ στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2021 η Gap αναφέρει το label μόνο μία φορά, στη σελίδα 33: "Η εταιρεία εγκαινίασε επίσης συνεργασίες, όπως το Gap Home με τη Walmart, και τη σειρά Yeezy Gap".

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal την Πέμπτη ανέφερε ότι ο West, μέσω των δικηγόρων του, έστειλε επιστολή στην Gap εκφράζοντας την πρόθεσή του να τερματιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών, παρόλο που το συμβόλαιο τούς δέσμευε μέχρι το 2026. Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, η Gap παραβίασε τη συμφωνία, καθώς δεν άνοιξε καταστήματα λιανικής για τα προϊόντα Yeezy και δεν κυκλοφόρησε συγκεκριμένα ρούχα. Στο e-mail του προς το προσωπικό της Gap, ο Breitbard υποστηρίζει το αντίθετο: "Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας – και οι άνθρωποί μας το έκαναν με απόλυτη ακεραιότητα, ξεπερνώντας εμπόδια και επιδεικνύοντας απίστευτη αποφασιστικότητα".

Οι εντάσεις μεταξύ GAP και West είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν καν περάσουν δύο χρόνια συνεργασίας, όταν στα τέλη του 2021 υπήρξαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η αλυσίδα ένδυσης φερόταν να είναι απογοητευμένη από τον αργό ρυθμό κυκλοφορία των προϊόντων Yeezy. Έκτοτε, ο West κατηγόρησε την Gap ότι τον "εξοστράκισε" από τη δημιουργικό κομμάτι και πως αντέγραψε τα σχέδιά του. Παρόμοιες κατηγορίες έχει διατυπώσει και εναντίον της Adidas.

Οι συγκρούσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον West. Η διαμάχη του με την Taylor Swift ήταν μακροχρόνια. Είχε ένα αμφιλεγόμενο διαζύγιο με την Kardashian και ο ίδιος έκανε επιθετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον κωμικό Pete Davidson όταν έβγαινε μαζί της. Πριν από δύο χρόνια, μέσω Twitter, προκάλεσε τη Universal Music Group, δημοσιεύοντας δεκάδες σελίδες του δισκογραφικού του συμβολαίου, χαρακτηρίζοντας τη μουσική βιομηχανία ως "σύγχρονη δουλεία". Το 2018 ο West αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή.

Εκπρόσωποι του West, της Universal Music Group, της Gap και της Adidas δεν απάντησαν σε αιτήματα του Forbes για σχoλιασμό.

Από: Capital.gr