Όχι, δεν το έχουμε χάσει ακόμα. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις μας, κάνοντάς μας να βλέπουμε πράγματα που στην πραγματικότητα ήταν ελαφρώς διαφορετικά. Δεν αναφέρομαι μόνο σε καταστάσεις μέθης, αλλά σε μια "νέα αντιληπτική ψευδαίσθηση". Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια ψευδαίσθηση που ουσιαστικά αναδιατάσσει την αντιλαμβανόμενη χρονική σειρά των γεγονότων σε μια ακολουθία. Επικεφαλής μάλιστα της έρευνας είναι ο έλληνας επιστήμονας Χρήστος Μπεχλιβανίδης.

"Είναι η αντίληψή μας για τον χρόνο και τη χρονική σειρά. Μια πιστή αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στον κόσμο μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες υψηλότερου επιπέδου, όπως η αιτιότητα, και να επηρεάσει τη σειρά με την οποία βιώνουμε τα γεγονότα που έχουν συμβεί" αναφέρει ο ίδιος, ο καθηγητής στο University College του Λονδίνου.

> Διάβασε ακόμη: Τα χρώματα που πρέπει να προτιμάς σε ένα job interview

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν σε περισσότερους από 600 συμμετέχοντες μια ταινία κινουμένων σχεδίων στην οποία φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια φαινομενικά απλή αλυσίδα γεγονότων "ABC": ένα τετράγωνο Α συγκρούεται με ένα τετράγωνο Β, το οποίο με τη σειρά του συγκρούεται με ένα τετράγωνο Γ. Στην πραγματικότητα, όμως, το κινούμενο σχέδιο έδειξε ότι το τετράγωνο Γ άρχισε να κινείται πριν το τετράγωνο Β συγκρουστεί με αυτό και πριν το τετράγωνο Β αρχίσει να κινείται από τη σύγκρουσή του με το Α.

> Διάβασε ακόμη: Έτσι διαχειρίζονται το άγχος οι μεγαλύτεροι CEOs του κόσμου

Ακόμη φαίνεται ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα

"Αφού κάναμε κάποια πειράματα, σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι η προσδοκία της χρονικής κατεύθυνσης (ότι τα αίτια προηγούνται των αποτελεσμάτων τους) είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και αν αντιστρέψουμε τη σειρά, οι άνθρωποι επιμένουν να βλέπουν τα αίτια να εμφανίζονται πρώτα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε για το πώς λειτουργεί το μυαλό μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Σίγουρα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αντιδράσει με απροσδόκητους τρόπους όταν έχει να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη ζούγκλα πληροφοριών" αναφέρει ο Χρήστος Μπεχλιβανίδης σχετικά με την έρευνα την οποία συντόνισε.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.