Τα χρώματα που πρέπει να προτιμάς σε ένα job interview

Αλλά και εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 12 Σεπτεμβρίου 2022

Σίγουρα το ορθά δομημένο βιογραφικό παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση εργασίας (και σίγουρα όχι με τον τρόπο που τέθηκε κάποτε στην ελληνική επικαιρότητα το ζήτημα) αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στο εξαιρετικά δύσκολο πλέον task μίας συνέντευξης για δουλειά - σε αυτό που στο χωριό μου λένε job interview. Μία από αυτές είναι και το χρώμα των ρούχων που θα προτιμήσει ο εκάστοτε υποψήφιος. 

H έρευνα που δίνει τη λύση

Το Resume.io διεξήγαγε μία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.786 άτομα - υπάλληλοι οι οποίοι πρόσφατα προσελήφθησαν και υποψήφιοι που έκαναν συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα. Σε όλους τέθηκε το ίδιο ερώτημα: Τι φορούσαν στην πιο πρόσφατη επαφή τους με τον πιθανό επόμενο εργοδότη τους και κατά πόσο αυτό έπαιξε ρόλο στην έκβαση του interview.

> Διάβασε ακόμη: Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εν μέσω πανδημίας

Τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν από το Resume.io και τον Ψυχολόγο και Σύμβουλο Ευημερίας Lee Chambers, για να προκύψουν κάποια πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προσλήφθηκε το 81% όσων επέλεξαν μπλε ρούχα, το 72% από αυτούς που φόρεσαν μωβ και το 69% για εκείνους με μαύρα. Στον αντίποδα, μόλις το 3% όσων προτίμησαν καφέ, το 13% για εκείνους που έβαλαν γκρι και το 28% για τους υποψηφίους με κάτι πορτοκαλί στην εμφάνισή τους.

Όπως αναφέρει ο Dr. Chambers το μαύρο και το navy blue είναι πάντοτε δύο πολύ καλές βάσεις. Το μπλε είναι μία επιλογή που αποπέμπει ηρεμία, αυτοπεποίθηση και εξουσία αλλά στις πιο ανοιχτές του αποχρώσεις μπορεί να μαρτυρά έλλειψη δυναμισμού και δημιουργικότητας. Το μαύρο "δείχνει" ηγετικές ιδιότητες, κομψότητα και σοβαρότητα αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να φανεί κάποιος αναξιόπιστος ή ακόμη και απειλητικός. Το μωβ από την άλλη μαρτυρά αυθεντικότητα, καινοτομία και θάρρος, δείχνοντας άτομο δημιουργικό που όμως μπορεί και να μην είναι πολύ προσαρμόσιμο σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρικές κουλτούρες.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί κάποιοι δείχνουν βαρετοί στη δουλειά

Το γκρι πάλι είναι το χρώμα της λογικής και της ασφάλειας και καταδεικνύει πως ο υποψήφιος έχει ικανότητες ανάλυσης δεδομένων και καταστάσεων αλλά όμως χρειάζεται να ενισχύσει κάποιες άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του. Το καφέ από την πλευρά του μπορεί να είναι γήινο και στιβαρό χρώμα αλλά μοιάζει να στερείται ενέργειας. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά όμως μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αποδοτικό.

"Είναι γεγονός πως κάθε χρώμα μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη διάθεση του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί σου, δίνοντας ακόμη και κάποια σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητά του αλλά και τις φιλοδοξίες του" τονίζει ο Dr. Chambers. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος