Ο Kanye West δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος

Σύμφωνα με το Forbes, η πτώση του παρανοϊκού ράπερ δεν έχει πάτο μετά τον αντισημιτικό οχετό που οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας του (και) με την Adidas.

Γράφει: Esquire Editors 29 Οκτωβρίου 2022

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ράπερ και επιχειρηματίας μόδας Kanye West προκάλεσε την Adidas να βάλει τέλος στη συνεργασία τους μετά από ένα εβδομαδιαίο μπαράζ αντισημιτικών σχολίων που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εμφανίσεις του σε εθνικά μέσα ενημέρωσης.

"Μπορώ να λέω αντισημιτικές μ@λ@κ@@ς (antisemitic s@@@) και η Adidas δεν μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία της μαζί μου", δήλωσε ο ράπερ, ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί το όνομα Ye, στο podcast Drink Champs νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο Ye, ο οποίος συνεργαζόταν με την Adidas από το 2013 για τη σειρά Yeezy των πανάκριβων και εξαιρετικά δημοφιλών αθλητικών παπουτσιών του, πίστευε ότι ήταν άτρωτος. Άλλωστε, το 4% έως 8% των πωλήσεών της Adidas υπολογίζεται πως προέρχεται από τα προϊόντα Yeezy, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Για τον Ye, ήταν μια ακόμα πιο σημαντική συμφωνία, που αντιπροσώπευε 1,5 δισ. δολάρια από την καθαρή αξία της περιουσίας του.

Στο στόχαστρο η Adidas

Αλλά τα λόγια του Ye έβαλαν στο στόχαστρο τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων, με τους δικούς της ναζιστικούς δεσμούς που χρονολογούνται από τους ιδρυτές της. Αυτό που ακολούθησε ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση της πίεσης προς την Adidas να διακόψει τους δεσμούς της με τον Ye, καθώς η σωρεία αντισημιτικών σχολίων του προκάλεσε την καταδίκη του από τα κορυφαία κλιμάκια του Χόλιγουντ. Για εβδομάδες, η Adidas παρέμεινε σιωπηλή, εκτός από μια δήλωση στις 6 Οκτωβρίου ότι η συνεργασία της με τον Ye "επανεξετάζεται".

> Διάβασε ακόμα: Η Adidas έκανε πολύ φτωχότερο τον Kanye West

Η πίεση προς την Adidas αυξήθηκε μετά τη δημοσίευση μιας εικόνας το περασμένο Σαββατοκύριακο με ένα πανό που ήταν κρεμασμένο πάνω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου του Λος Άντζελες και έγραφε "Ο Kanye είχε δίκιο για τους Εβραίους", συνοδευόμενο από μια ομάδα ακραίων ρατσιστών που χαιρετούσαν ναζιστικά τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω. Τα εν λόγω άτομα προφανώς αναφέρονταν στο tweet του Ye "death con 3 στον εβραϊκό λαό" (σ.σ. αναφερόταν πιθανότατα στην κατάσταση συναγερμού του αμερικανικού στρατού, DEFCON, που έχει πέντε επίπεδα συναγερμού) που οδήγησε στο κλείδωμα του λογαριασμού του στο Twitter. Άλλα αντισημιτικά σχόλια είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί στο Instagram και χιλιάδες χρήστες των social media ζητούσαν από την Adidas να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Ye.

Η συνεργασία Adidas-Kanye West ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Adidas έσπασε τελικά τη σιωπή της και έβαλε τέλος στη συνεργασία. Αυτή η κίνηση θα κοστίσει πολύ σε αυτούς, αλλά και στον Ye ακόμα περισσότερο, βγάζοντάς τον αμέσως από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Ο Kanye West δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχοςGetty Images

"Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους. Τα πρόσφατα σχόλια και οι ενέργειες του Ye ήταν απαράδεκτα, απεχθή και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας σε ζητήματα πολυπολυτισμικότητας και ενσωμάτωσης, αμοιβαίο σεβασμό και δικαιοσύνη", δήλωσε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

> Διάβασε ακόμα: Μέχρι και ο Trump 'χώρισε' τον Kanye West

"Μετά από ενδελεχή έλεγχο, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να τερματίσει αμέσως τη συνεργασία με τον Ye, να σταματήσει την παραγωγή προϊόντων με το σήμα Yeezy και να σταματήσει όλες τις πληρωμές προς τον Ye και τις εταιρείες του. Η Adidas θα σταματήσει την σειρά Adidas Yeezy με άμεση ισχύ".

Με την ακύρωση της συνεργασίας, ο Ye δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος.

Αυτό επισφραγίζει μια εντυπωσιακή πτώση για μια από τις πιο ευμετάβλητες προσωπικότητες που έχουν κοσμήσει τις σελίδες του Forbes (και ένα εξώφυλλο περιοδικού). Ο Ye δεν απάντησε σε αίτημα για σχoλιασμό.

Η αξία του 1,5 δισ. δολαρίων της συμφωνίας με την Adidas υπολογίστηκε με βάση τον πολλαπλασιαστή των ετήσιων κερδών. Με βάση συνεντεύξεις με ειδικούς του κλάδου, το Forbes είχε θεωρήσει ότι τα δικαιώματα που λάμβανε ο Ye από την Adidas ήταν παρόμοια με τα δικαιώματα από μουσικούς καταλόγους ή ταινιών. Η ροή εισοδήματος της Adidas θα μπορούσε να πωληθεί, είπαν οι εν λόγω ειδικοί, όπως ακριβώς δεκάδες μουσικοί (συμπεριλαμβανομένων των Bob Dylan και Bruce Springsteen) που πούλησαν το έργο της ζωής τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Χωρίς την Adidas, ο Kanye West αξίζει 400 εκατ. δολάρια

Το υπόλοιπο της περιουσίας του Ye, εκτιμά το Forbes, προέρχεται από ακίνητα, μετρητά, τον μουσικό του κατάλογο και ένα μερίδιο 5% στην εταιρεία shapewear της πρώην συζύγου του Kim Kardashian, Skims. (Μια πηγή κοντά στην Skims δήλωσε στο Forbes ότι ο Ye δεν έχει εμπλακεί με τη μάρκα από το λανσάρισμά της το 2019).

Η αφαίρεση του Ye από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων επισφραγίζει μια πολυετή τριβή μεταξύ του ράπερ και του Forbes. Ο Ye ένιωθε πάντα ότι η καθαρή του αξία ήταν υποτιμημένη. Όταν μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα το 2020, με εκτιμώμενη περιουσία 1 δισ. δολαρίων, ο Ye δεν ήταν ευχαριστημένος. "Δεν είναι ένα δισεκατομμύριο", μας είχε στείλει μήνυμα τότε. "Είναι 3,3 δισ. δολάρια, αφού κανείς στο Forbes δεν ξέρει να μετράει".

Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε κάθε χρόνο, με τον Ye να συνεχίζει να παραπονιέται για τα χαμηλά μας νούμερα. Για τη φετινή αποτίμηση, ο Ye έστειλε έγγραφα που υποστήριζαν ότι μόνο η συνεργασία του με την Adidas άξιζε 4,3 δισ. δολάρια. Όταν ο Ye έμαθε ότι θα καταμετρηθεί στα 2 δισ. δολάρια συνολικά, η δυσαρέσκειά του με το Forbes διέρρευσε στον Τύπο.

Η απώλεια της Adidas ήταν το τελευταίο "καρφί" στο "φέρετρο" της καθαρής του αξίας. Η Gap τερμάτισε τη συνεργασία της με τα προϊόντα Yeezy τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η JPMorgan φέρεται να διέγραψε τον Ye από την τράπεζα. Ο γαλλικός οίκος μόδας Balenciaga έβαλε τέλος στη σχέση του με τον Ye στις 21 Οκτωβρίου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου περπάτησε στην πασαρέλα της στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Η εταιρεία παραγωγής MRC δήλωσε ότι δεν θα προβάλλει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Ye και το πρακτορείο ταλέντων CAA με το οποίο συνεργαζόταν, τον διέγραψε.

Οι δύο τους είχαν συνεργαστεί από το 2013, όταν ανακοινώθηκε η είδηση της συνεργασίας του με την Yeezy. Στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε, ο Ye "καβάλησε" το ένα κύμα συγκρούσεων μετά το άλλο.

Με την Taylor Swift, με την πρώην δισκογραφική του στέγη Universal Music Group και πιο πρόσφατα στα social media εναντίον της Kardashian και του τότε φίλου της, γνωστού από τη συμμετοχή του στο SNL, Pete Davidson.

Τώρα ο δρόμος αυτός έχει τελειώσει (αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Ye να επαναφέρει την σειρά Yeezy μόνος του). Πριν από πέντε ημέρες ο Ye έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο Parler, τον δεξιό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που συμφώνησε να αποκτήσει έναντι άγνωστου ποσού, αφού αποκλείστηκε από το Twitter και το Instagram. Ο Ye χρησιμοποίησε το εδάφιο 8:31 από την επιστολή του Απόστολου Παύλου, προς Ρωμαίους. "Τι θα πούμε λοιπόν για αυτά τα δώρα που μας χάρισε ο Θεός; Αν ο Θεός είναι υπερασπιστής μας, ποιος θα τολμήσει να είναι εναντίον μας;".

Κείμενο της Lisette Voytko (με τη συνεργασία της Lauren Debter).

Από: Capital.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος