Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς στην ευχή οι σελίδες της Wikipedia ενημερώνονται τόσο γρήγορα όταν κάποιος πεθαίνει; Όλα οφείλονται σε μια κοινότητα αφοσιωμένων εθελοντών, οι οποίοι είναι τόσο γρήγοροι που πρόλαβαν ακόμη και το BBC στην ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας.

Φαντάζεσαι έναν κόσμο χωρίς τη Wikipedia; Πόσες εργασίες στο Πανεπιστήμιο θα μπορούσες να κάνεις, πόσα άρθρα θα δυσκολευόμασταν εμείς να γράψουμε και πόσα στοιχεία θα ψάχναμε από εδώ και από εκεί για το οτιδήποτε; Οk, η Wikipedia μπορεί να μην είναι πάντα ό,τι πιο αξιόπιστο, ωστόσο αποτελεί για πολλούς έναν διαδικτυακό μπούσουλα.

> Διάβασε ακόμη: Αυτή μάλλον είναι η πιο εξωφρενική απάτη στα χρονικά της Wikipedia

Στις 5:30 μ.μ. της 8ης Σεπτεμβρίου 2022 η σελίδα Queen's Wiki είχε μια τεράστια αύξηση των "συγκρούσεων επεξεργασίας" (ο όρος που δίνεται σε μια περίπτωση όπου δύο ή περισσότερα άτομα επεξεργάζονται την ίδια σελίδα ταυτόχρονα). Στην πραγματικότητα, υπήρχαν εκατοντάδες συγκρούσεις επεξεργασίας. Σημειώστε την ώρα. Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατό της στις ειδήσεις στις 6:30 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι οι "deadeditors" της Wiki είχαν ήδη σπεύσει να ενημερώσουν τη σελίδα μια ώρα πριν από το "αντίο". 

Λίγα λόγια για τους Deaditors

"Deaditors" λοιπόν: Ο όρος επινοήθηκε από έναν συντάκτη της Wikipedia και προγραμματιστή ιστοσελίδων, τον Hay Kranen, και αναφέρεται στα άτομα που ενημερώνουν τις σελίδες στη Wikipedia των προσώπων που πέρασαν στην αιωνιότητα. Κάθε "είναι" μετατρέπεται αμέσως σε "ήταν", όπως επίσης αλλάζει και η φωτογραφία του αποθανόντος (μια παράδοση της Wikipedia, για κάποιο λόγο). Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' είναι ένα καλό πρόσφατο παράδειγμα των παραπάνω, κατά το οποίο επιμελείς "νεκροθάφτες" έδειξαν απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψουν την ιστορία όπως συμβαίνει.

Όλες οι σελίδες της Wikipedia ενημερώνονται από εθελοντές, και η λειτουργία της χρηματοδοτείται κυρίως από δωρεές από το Wikimedia Foundation Inc, τη μητρική εταιρεία. Αυτοί οι εθελοντές ονομάζονται Wikipedians, αλλά υπάρχουν μερικές υποκατηγορίες μέσα σε αυτή την κοινότητα της διαδικτυακής αρχειοθέτησης.

Όσον αφορά στους νεκρούς, υπάρχει επίσης ένας ειδικός τίτλος που δίνεται σε εκείνον που ενημερώνει πρώτος τη σελίδα του αποθανόντος: WikiJackal. Στην περίπτωση της Βασίλισσας, ο πιο γρήγορος από όλους αυτούς ήταν ένας συντάκτης που ονομάζεται Sydwhunte, του οποίου η επεξεργασία ήταν η πρώτη που επικυρώθηκε στις 17:32. Δεδομένου της ιστορικής σημασίας του γεγονότος, ο Sydwhunte έχει λάβει περισσότερα συγχαρητήρια μηνύματα από την κοινότητα του Wiki από ό,τι συνήθως οι περισσότεροι.

Βέβαια, στη Wikipedia οι περισσότεροι χρήστες λειτουργούν ως ανώνυμοι, γεγονός που καθιστά την επιδίωξη της επεξεργασίας των σελίδων της μια πιο ευγενή τέχνη. 

Ο καλύτερος Wikipedian στην ιστορία

Ο Wikipedian Steven Pruitt είναι ο πιο παραγωγικός συντάκτης της Wikipedia από όλους. Ο Pruitt χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη Ser Amantio di Nicolao, το οποίο είναι δανεισμένο από έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα της όπερας του Giacomo Pucini. Έχει κάνει πάνω από πέντε εκατομμύρια επεξεργασίες στη Wikipedia και δημιουργήσει πάνω από 30.000 άρθρα, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι έχουμε διαβάσει τη δουλειά του κάποια στιγμή. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.