Αυτή μάλλον είναι η πιο εξωφρενική απάτη στα χρονικά της Wikipedia

Πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν βαριέται μία Κινέζα νοικοκυρά...

Μία Κινέζα, που εμφανιζόταν ως ακαδημαϊκός, πέρασε χρόνια γράφοντας εναλλακτικές περιγραφές της μεσαιωνικής ρωσικής ιστορίας στην κινεζική Wikipedia, δημιουργώντας φανταστικά κράτη, μάχες και αριστοκράτες σε αυτό που εξελίχθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες "φάρσες" στην πλατφόρμα. Η απάτη αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από τον Κινέζο συγγραφέα Yifan, ο οποίος έκανε έρευνα για ένα βιβλίο όταν έπεσε πάνω σε ένα άρθρο για το ορυχείο αργύρου Kashin.

Ο Yifan σκέφτηκε ότι βρήκε ενδιαφέρον υλικό για ένα μυθιστόρημα. Δεν ήξερε ότι είχε πέσει πάνω σε έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο που είχε κατασκευάσει ένας χρήστης ονόματι Zhemao. Ήταν ένα από τα 206 άρθρα που είχε γράψει στην κινεζική Wikipedia από το 2019, συνθέτοντας γεγονότα με μυθοπλασία δοκιμάζοντας τα όρια της ικανότητας των crowdsourced πλατφορμών να επαληθεύουν τις πληροφορίες και να αποκρούουν τους απατεώνες.

Πάνω από όλα η ποιότητα

"Το περιεχόμενο που έγραψε είναι υψηλής ποιότητας και οι καταχωρήσεις ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα σύστημα που μπορούσε να υπάρξει από μόνο του", δήλωσε στο VICE World News ο βετεράνος Κινέζος Wikipedian John Yip και πρόσθεσε: "Η Zhemao επινόησε μόνη της έναν νέο τρόπο για να υπονομεύσει τη Wikipedia".

>Διάβασε ακόμη: Η πραγματική ιστορία πίσω από το υπερηχητικό Darkstar του Top Gun: Maverick

Ο Yifan κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ανέτρεξε στην ιστορία του ορυχείου αργύρου από ρωσόφωνους και έλεγξε τις αναφορές της Zhemao, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι οι σελίδες ή οι εκδόσεις των βιβλίων που ανέφερε δεν υπήρχαν. Οι άνθρωποι που συμβουλεύτηκε, επίσης, κατήγγειλαν τα μακροσκελή λήμματά της σχετικά με τις αρχαίες συγκρούσεις μεταξύ σλαβικών κρατών, τα οποία δε μπορούσαν να βρεθούν στα ρωσικά ιστορικά αρχεία. "Ήταν τόσο πλούσια σε λεπτομέρειες που ντρόπιαζαν την αγγλική και τη ρωσική Wikipedia", έγραψε ο Yifan στο Zhihu, έναν κινεζικό ιστότοπο παρόμοιο με το Quora, όπου μοιράστηκε την ανακάλυψή του τον περασμένο μήνα και προκάλεσε αναστάτωση.

Το εύρος της απάτης ήρθε στο φως όταν μία ομάδα εθελοντών συντακτών και άλλων Wikipedians, όπως η Yip, "χτένισε" τη συμμετοχή της σε σχεδόν 300 άρθρα. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν σχεδόν όσο το "The Great Gatsby". Με τον επίσημο, έγκυρο τόνο μιας εγκυκλοπαίδειας, περιέγραφε λεπτομερώς τρεις ταταρικές εξεγέρσεις τον 17ο αιώνα που άφησαν μόνιμο αντίκτυπο στη Ρωσία, συνοδευόμενο από έναν χάρτη που έφτιαξε η ίδια. Σε ένα άλλο λήμμα, μοιράστηκε σπάνιες εικόνες αρχαίων νομισμάτων, τις οποίες ισχυρίστηκε ότι απέκτησε από μία ρωσική αρχαιολογική ομάδα.

Για να δημιουργήσει κλίμα αξιοπιστίας γύρω από το πρόσωπό της, η Zhemao περιέγραφε τον εαυτό της ως κόρη Κινέζου διπλωμάτη που υπηρετεί στη Ρωσία και παντρεύτηκε Ρώσο, αναφέροντας επίσης στο προφίλ της τα ακαδημαϊκά της διαπιστευτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός διδακτορικού διπλώματος στην παγκόσμια ιστορία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. 

Ως τιμωρία, η Zhemao και οι σχετικοί λογαριασμοί της ανεστάλησαν οριστικά. Τα περισσότερα άρθρα της διαγράφηκαν, ενώ ορισμένοι Wikipedians έγραψαν ακόμη και σε ειδικούς, ζητώντας βοήθεια για να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι.

Η πραγματική ταυτότητα της Zhemao

Ποια είναι όμως η Zhemao στην πραγματική ζωή; Σύμφωνα με απολογητική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της στη Wikipedia τον περασμένο μήνα, δε μιλά ούτε αγγλικά ούτε ρωσικά και είναι νοικοκυρά με απολυτήριο λυκείου.

Κατά τα λεγόμενά της, η απάτη ξεκίνησε από αθώα πρόθεση. Αδυνατώντας να κατανοήσει επιστημονικά άρθρα στην πρωτότυπη γλώσσα τους, συνέθεσε προτάσεις με ένα μεταφραστικό εργαλείο και συμπλήρωσε τα κενά με τη φαντασία της. "Όπως λέει και το ρητό, για να υπερασπιστείς ένα ψέμα, πρέπει να πεις περισσότερα ψέματα", έγραψε. Σε λίγο καιρό, είχαν συσσωρευτεί σε δεκάδες χιλιάδες χαρακτήρες, τους οποίους δεν ήθελε ωστόσο να διαγράψει.

>Διάβασε ακόμη: To Spiderhead του Netflix βασίζεται σε αληθινή ιστορία;

Οι υπόλοιποι λογαριασμοί που είχε δημιουργήσει ήταν φανταστικοί φίλοι δικής της έμπνευσης τους οποίους ενίοτε υποδυόταν διότι βαριόταν και ήταν μόνη, καθώς ο σύζυγός της έλειπε τις περισσότερες φορές και η ίδια δε διέθετε κοινωνικό κύκλο. Ζήτησε επίσης συγγνώμη από πραγματικούς ειδικούς που ασχολούνται με τη Ρωσία, με τους οποίους είχε προσπαθήσει να κπροσεγγίσει, ενώ αργότερα τους παρίστανε. "Οι γνώσεις που έχω αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετές για να ζήσω. Στο μέλλον θα μάθω μια τέχνη, θα δουλέψω ευσυνείδητα και δεν θα ξανακάνω άσκοπα πράγματα όπως αυτό", έγραψε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος