Κι αν το κλειδί της ευτυχίας μας βρίσκεται στον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Τι είναι η λειτουργική νοημοσύνη και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Το "χακάρισμα" του εγκεφάλου μπορεί να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από το Matrix, αλλά είναι το κλειδί για την ευτυχία και στην πραγματικότητα δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από επιμονή για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, μεταξύ άλλων, η νευροεπιστήμονας Nan Wise στα συμπεράσματα που δημοσίευσε πρόσφατα.

Τι είναι λοιπόν η λειτουργική νοημοσύνη

Για να αυξήσουμε λοιπόν τα επίπεδα της ευτυχίας μας και να ξεκινήσουμε το νέο έτος με υψηλές προδιαγραφές, θα πρέπει να προσέξουμε τη λεγόμενη "λειτουργική νοημοσύνη".  Είναι αυτή, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και αυξάνει την αυτοεκτίμησή. Μερικές φορές το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς διαβάζοντας αυτές τις γραμμές αλλά είναι πιθανό ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα να είναι πιο αρνητικός από ό,τι φανταζόμαστε. Και αυτό κυρίως γιατί οι ίδιοι είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας. 

Για παράδειγμα, όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με τη σωματική μας διάπλαση, μπορεί να σκεφτούμε ότι αν γυμναστούμε και χάσουμε βάρος θα είμαστε επιτέλους ευτυχισμένοι και θα δείχνουμε ωραίοι. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Wise, μια τέτοια σκέψη δεν θα μας βοηθήσει καθόλου, διότι μόλις συμβεί κάτι απρόσμενο, θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες και θα νιώσουμε πάλι άσχημα.

Η λειτουργική νοημοσύνη ουσιαστικά μετατρέπει τα προβλήματα σε ευκαιρίες και μας βοηθά να διατηρήσουμε καλές συνήθειες. Έτσι, το δεύτερο παράδειγμα της Wise δείχνει ότι ένα άτομο που "δουλεύει" αυτό το hack θα σκέφτεται ως εξής: "Μου αρέσει το σώμα μου και θέλω να το κινώ με τρόπο που να αισθάνομαι καλά. Προχωρώ συνειδητά στο να αγαπώ το σώμα μου όπως είναι. Αποφασίζω να είμαι ευτυχισμένος στο σώμα μου". 

Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να φροντίζουμε τον εαυτό μας επειδή ακριβώς αγαπάμε τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μέσω υγιεινής διατροφής, ή της γυμναστικής ή και με δεκάδες άλλους τρόπους. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που διδάσκει η ουδετερότητα του σώματος. Σύμφωνα με αυτήν, το κλειδί είναι να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με το σώμα μας για όλα όσα κάνει για εμάς και να φροντίζουμε τον εαυτό μας για να το προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε ότι μπορεί να εκπληρώνει τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Στο τέλος θα δείχνουμε και θα αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά θα έχουμε κάνει την αλλαγή για τους σωστούς λόγους και η αλλαγή στη ζωή μας θα είναι μόνιμη. Ωστόσο, αν και η νευροεπιστήμη συνηγορεί υπέρ της γυμναστικής, η λειτουργική νοημοσύνη λειτουργεί για τα πάντα, για τη δουλειά, τις σχέσεις, τις φιλίες. Ό,τι χρειάζεται να αλλάξουμε για να βρούμε μεγαλύτερη ευτυχία το 2023 και τα επόμενα χρόνια.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Murat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok

Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Whamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas

Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023

Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.

Γραφει Παυλος Κρουστης