Όνομα από το Dune δίνεται σε σκουλήκι 500 εκατομμυρίων ετών

Το 500 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα σκουληκιού Shaihuludia shurikeni, έχει όνομα εμπνευσμένο από τα βιβλία Dune και τα αστέρια ninja.

Η γη της Utah στις ΗΠΑ είναι ένα πλούσιο πεδίο που μας έχει δώσει πολλές ανακαλύψεις στο κομμάτι της παλαιοντολογίας και της γεωλογίας. Πριν από λίγες μέρες, αμερικανοί επιστήμονες καθώς έκαναν ανασκαφές στην τοποθεσία Spence Shale, στα σύνορα της βόρειας Utah και το νότιου Idaho, βρέθηκαν μπροστά σε μία νέα ανακάλυψη: ένα απολιθωμένο σκουλήκι της θάλασσας που ζούσε στους αρχαίους ωκεανούς κατά τη διάρκεια της Κάμβριας περιόδου, δηλαδή 570 εκατομμύρια ως 510 εκατομμύρια έτη πριν. Στο σκουλήκι δόθηκε το όνομα Shaihuludia shurikeni, όνομα που παραπέμπει άμεσα στους μεγάλους αμμοσκώληκες που ζουν στον κόσμο του Dune.

Οι αμμοσκώληκες ή αλλιώς Shai Hulud, μέσα από τα διάσημα βιβλία επιστημονικής φαντασίας Dune του Frank Herbert, ζουν στον ερημικό  πλανήτη Arrakis και μπορούν να φτάσουν στο μήκος μέχρι και τα 400 μέτρα. Όλα αυτά, μέσα από τη φαντασία του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα. Στην πραγματικότητα, το ‘νεοφερμένο’ Shaihuludia shurikeni δεν έχει μήκος περισσότερο των 7 με 8 εκατοστά του μέτρου.

Η Rhiannon LaVine, η επιστήμονας που έκανε την ανακάλυψη και συνεργάτιδα του University of Kansas, δήλωσε "Είμαι ένα μεγάλο nerd και εκείνη την περίοδο ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με τις ταινίες Dune… Άνοιξα στη μέση ένα από τα κομμάτια βράχου και αμέσως κατάλαβα ότι βρισκόμουν μπροστά σε κάτι ασυνήθιστο. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι αυτές οι ακτινωτές λεπίδες που μοιάζουν με αστέρια ή λουλούδια". Κάπως έτσι, με τις ‘τρίχες’ του σκουληκιού να μοιάζουν με λεπίδες, ήρθε και κόλλησε και το shurikeni στο όνομα, μία αναφορά, αυτή τη φορά, στα shuriken αστέρια – κρυφά όπλα των Ιαπώνων.

Μετά από μία ενδελεχή έρευνα και μέσα από τη χρήση ενός προηγμένου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης και ακτίνες ηλεκτρονίων, διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με ένα νέο είδος δακτυλιοσκώληκα.

"Αυτή η ανακάλυψη μας κάνει να αναλογιστούμε τον βαθύ γεωλογικό χρόνο. Είναι πολύ όμορφο να σκεφτόμαστε τον πλανήτη μας σαν μία καταγραφή της ιστορίας και όλα τα διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες κατά το πέρασμα δισεκατομμυρίων χρόνων, όλα αυτά στο ίδιο έδαφος που στεκόμαστε τώρα. Είχε εξωγήινους άγνωστους κόσμους κάτω από τα πόδια μας" καταλήγει η Rhiannon LaVine.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας