Ένα ποτήρι νερό εξηγεί την ιστορία του σύμπαντος

Πώς κάτι τόσο απλό, όσο ένα ποτήρι νερό, "κρύβει" μέσα του την ιστορία του σύμπαντός μας;

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 14 Δεκεμβρίου 2023

Θα θέλαμε πάρα πολύ να μπορούμε να καταλάβουμε πράγματα για το σύμπαν μας και την ιστορία του, αλλά οι περίπλοκες έννοιες, οι βαθυστόχαστοι συλλογισμοί και τα μαθηματικά μοντέλα, κάνουν όλα αυτά να μοιάζουν με κινέζικα για τους περισσότερους από εμάς. Πρόσφατα, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για το σύμπαν και η εξήγησή του βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό, όσο ένα ποτήρι νερό.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανακάλυψε την ύπαρξη ενός θεμελιώδους χαρακτηριστικού του σύμπαντος εξετάζοντας ένα απλό, κύπελλο γεμάτο με νερό.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Science Advances και αφορά το ιξώδες που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση ζωτικών διεργασιών εντός και μεταξύ ζωντανών κυττάρων. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις σταθερές που επηρεάζουν τις διαδικασίες της ζωής στη Γη .

Ο καθηγητής φυσικής Kostya Trachenko εξήγησε ότι: "Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ρέει το νερό σε ένα ποτήρι συνδέεται στενά με τη μεγάλη πρόκληση του προσδιορισμού των θεμελιωδών σταθερών· οι ζωτικές διεργασίες εντός και μεταξύ των ζωντανών κυττάρων απαιτούν κίνηση και το ιξώδες είναι αυτό που καθορίζει τις ιδιότητες αυτής της κίνησης".

Και πρόσθεσε: "Αν οι θεμελιώδεις σταθερές αλλάξουν, το ιξώδες θα αλλάξει πάρα πολύ επηρεάζοντας τη ζωή όπως την ξέρουμε. Για παράδειγμα, αν το νερό ήταν τόσο ιξώδες όσο η πίσσα, η ζωή δεν θα υπήρχε στη σημερινή της μορφή ή και καθόλου. Αυτό ισχύει πέρα από το νερό, τότε όλες οι μορφές ζωής που χρησιμοποιούν την υγρή κατάσταση για να λειτουργήσουν θα επηρεάζονταν".

Εμείς, παρά τις παραπάνω πληροφορίες, συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε πολλά, οπότε ας εστιάσουμε πόσο αναγκαίο είναι το νερό για το σύμπαν...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος