
Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2025-η θέση της Ελλάδας
Για όγδοη συνεχή χρονιά, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη. Τι είναι, όμως, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει; Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η ποιότητα ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2025.
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη. Όχι, δεν είναι η Ελλάδα. Η Φινλανδία συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά, με τους κατοίκους της να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής που τους κάνει να αισθάνονται πραγματικά χαρούμενοι.
Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2025, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Gallup σε συνεργασία με το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και το Wellbeing Research Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά αυτό που γνωρίζαμε. Οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη.
Πώς "μετριέται" η ευτυχία;
Αλλά τι σημαίνει πραγματικά η "ευτυχία" σε αυτή την περίπτωση; Η κατάταξη βασίζεται σε παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική υποστήριξη, η αίσθηση ελευθερίας, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η γενναιοδωρία και η αντίληψη περί διαφθοράς. Με λίγα λόγια, η καθημερινή ζωή στη Φινλανδία προσφέρει όλα τα παραπάνω σε υψηλό επίπεδο.
"Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις, με τη Φινλανδία, τη Δανία (2η θέση), την Ισλανδία (3η θέση) και τη Σουηδία (4η θέση) να διατηρούν τις θέσεις τους ως οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο", αναφέρει η έκθεση της Gallup, που δημοσιεύτηκε στο Travel + Leisure. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία, ενώ ακολουθεί η Κόστα Ρίκα στην έκτη, η Νορβηγία στην έβδομη και το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και το Μεξικό, που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Η Βρετανία κατατάσσεται στην 23η θέση, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται μία θέση κάτω από πέρυσι, στην 24η. Όσο για την Ελλάδα; Κατέχει την 81η θέση. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν, με τη Σιέρα Λεόνε και τον Λίβανο να προηγούνται ελάχιστα.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έκθεσης είναι η σημασία της εμπιστοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. "Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η πίστη στην καλοσύνη των άλλων είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένες έννοιες με την ευτυχία από ό,τι ίσως πιστεύουμε", επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Wellbeing Research Centre και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προσθέτει: "Αποδεικνύεται ότι το να εμπιστεύεσαι τους άλλους είναι ακόμα πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ευημερίας από ό,τι αναμενόταν. Αυτά τα ευρήματα μας ωθούν να κοιτάξουμε πέρα από τους παραδοσιακούς καθοριστικούς παράγοντες όπως η υγεία και ο πλούτος και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επενδύσουν στις σχέσεις και τη συνεργασία".
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τα 4+1 πράγματα που έμαθα από το Red Bull Gym Clash-Η Αθήνα στο επίκεντρο του fitness
Στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, 15 ομάδες από 13 χώρες έδωσαν μια εντυπωσιακή παράσταση στο Red Bull Gym Clash. Ένα event γεμάτο ρυθμό, ομαδικό πνεύμα και εμπειρίες που μένουν.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΣε ποια χώρα υπάρχει χρονικό όριο για να βγάλεις σέλφι μπροστά από μνημείο
Υπάρχουν μέρη στον κόσμο -βλέπε Ακρόπολη- όπου ο κόσμος συνωστίζεται για να βγάλει μία αναμνηστική σέλφι. Σε μία χώρα, το "κακό" παράγινε και γι' αυτό, δημιουργήθηκε ένα νέο επάγγελμα για να σώσει την κατάσταση.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠόσο θα κοστίσει ο γάμος του Cristiano Ronaldo με την Georgina Rodríguez
Μετά από εννέα χρόνια σχέσης, ο Cristiano Ronaldo ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Georgina Rodríguez. Και όπως όλα δείχνουν, ο γάμος τους θα είναι πανάκριβος.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΓιατί η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο εγκατάσταθηκε στην Αθήνα
Η Μαράια και τα παιδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο ζουν πλέον στην Αθήνα. Νέα καθημερινότητα, νέες επιλογές στην εκπαίδευση και επενδύσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνιμη βάση της οικογένειας.
Απίστευτο, κι όμως αληθινό: Αυτά τα πράγματα ήταν παράνομα παλιά
Ο κόσμος μας έχει αλλάξει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Πράγματα που σήμερα μοιάζουν αυτονόητα, κάποτε θεωρούνταν επικίνδυνα ή ακόμα και απαγορευμένα. Και οι λόγοι; Άλλοτε αστείοι, άλλοτε σκοτεινοί.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ πιο εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις την τηλεόραση
Η τηλεόραση είναι από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε πώς να τη φροντίσουμε σωστά. Ένας απλός τρόπος καθαρισμού μπορεί να την κρατήσει σαν καινούργια και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της.
Γραφει Τιμος Σαλαμες