Το μέλλον του online dating

Πώς θα φλερτάρουμε στη μετά-κορονοϊού εποχή;

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες -και αφού οι μαζικοί εμβολιασμοί- έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας- πρόκειται να διαβάσουμε άπειρες έρευνες με θέμα τον κόσμο μας μετά την πανδημία. Στο μεταξύ, δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι το 2020 αναδείχθηκε σε χρονιά των dating apps, αφού εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών, το φλερτ επιτρεπόταν και επιτρέπεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου. Και παρότι το Tinder, το Bumble και τα υπόλοιπα βαριά πυροβολικά του online dating δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν ποτέ στη διαδικασία να καυχηθούν την "πέραση" που έχουν, δε θα προσποιηθούν κιόλας ότι όλο αυτό δεν τους βγήκε σε καλό.

Ο αντίκτυπος της Covid-19 μπορεί να ανάγκασε τις υπόλοιπες βιομηχανίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η κοινωνική αποστασιοποίηση ωστόσο, λειτούργησε προς όφελος των εφαρμογών γνωριμιών που επί χρόνια πάσχιζαν να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Η ζωή μες την πανδημία ελαχιστοποίησε τις περισσότερες ευκαρίες για φλερτ από κοντά και τα dating apps ήταν και είναι μέχρι στιγμής η μόνη διέξοδος για όσους ελπίζουν να διατηρηθούν "μάχιμοι" στις μέρες μας. Ναι, στα χρόνια του κορωνοϊού το φλερτ μέσω διαδικτύου είναι το μοναδικό πεδίο δράσης. 

Η μετά κορονοϊού εποχή

Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω: Το Tinder πέτυχε τον πρώτο του στόχο-ορόσημο στην πορεία του πέρυσι τον Μάρτιο, σημειώνοντας 3 δις swipes μέσα σε μία ημέρα, τον υψηλότερο δηλαδή καταγεγραμμένο αριθμό στα χρονικά της εφαρμογής. Σύμφωνα με το Forbes, το OkCupid είδε αύξηση 700(!) στα διαδικτυακά ραντεβού για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, ενώ το Bumble σημείωσε 70% αύξηση στις βιντεοκλήσεις. Παρεμπιπτόντως, η δημιουργός του τελευταίου, Whitney Wolfe Herd τον περασμένο μήνα έγινε μία από τις νεότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως από όταν η πρώτη εφαρμογή με προτεραιότητα το γυναικείο φύλο λανσαρίστηκε στην αγορά.

Με την πανδημία να δείχνει ότι πλησιάζει προς το τέλος της, πρόκειται άραγε το online dating να πάρει την κατιούσα; Το διαδίκτυο παρέχει την απρόσωπη "ασφάλεια της οθόνης", όμως η νοσταλγία της προσωπικής επαφής ολοένα και γιγαντώνεται με αποτέλεσμα να απειλούν την αυτοκρατορία που πρόλαβαν να χτίσουν μέσα σε αυτό το διάστημα οι εν λόγω εφαρμογές. Η κοινωνιολόγος με ειδίκευση στο online dating Jess Carbino που μέχρι πρότινος δούλευε για το Tinder και το Bumble είναι η πλέον ειδικός για να αποφανθεί για το μεταπανδημικό μέλλον τους.

Η αυτοκρατορία των dating apps

"Πιστεύω ότι αυτό που αναφέρουν οι εφαρμογές γνωριμιών είναι αλήθεια στο πλαίσιο μιας πολύ δραματικής και πραγματικής αύξησης των ατόμων που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές", εξηγεί η Carbino στο InsideHook. "Προφανώς, οι διαδικτυακές γνωριμίες είχαν ήδη υιοθετηθεί ευρέως. Γνωρίζουμε ότι είναι απίστευτα συνηθισμένες σε όλες τις δημογραφικές ομάδες· αυτό έχει δημιουργηθεί από μια ποικιλία αιτιών - τόσο από τις ίδιες τις εφαρμογές γνωριμιών, όσο και από ανεξάρτητες πηγές όπως το Pew Research Center. Μπορεί να μην έχει αμφισβητηθεί καν, αλλά [η πανδημία] έχει ωθήσει πραγματικά τους ανθρώπους να θεωρήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως τον μηχανισμό με τον οποίο συνδέονται, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή."

Κατά την Carbino, το 2020 επιτάχυνε μια τάση που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Όπως αναφέρει, όταν αποφάσισε να κάνει την έρευνά της στις αρχές του 2000 ο κόσμος θεωρούσε το online dating ως έναν επιπρόσθετο τρόπο για να κάνει περισσότερες γνωριμίες: "Αυτό ξεκίνησε να αλλάζει το 2013-4 καθώς οι εφαρμογές άρχισαν να απογειώνονται και μετατράπηκαν σε θεμελιώδη τρόπο για τις νέες γνωριμίες". Η πανδημία απλώς επέτεινε αυτές τις συνθήκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο, "ειλικρινά, οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να γνωριστούν οι άνθρωποι, επειδή δε διαθέτουν κάποιον άλλο μηχανισμό με τον οποίο μπορούν να  γνωριστούν μεταξύ τους σε οποιαδήποτε κοινωνική κατάσταση".  

Ο προσηλυτισμός των τελευταίων "αρνητών"

Εάν η πανδημία αποτέλεσε κάτι παραπάνω από "γόνιμη" περίοδο για τις εφαρμογές ραντεβού, αυτό σημαίνει ότι ήταν επίσης εξαιρετική για όσους από εμάς έχουν αφιερώσει χρόνο για να μεταπείσουν τους τελευταίους "αρνητές", εκείνους δηλαδή που δήλωναν ανέκαθεν επιφυλακτικοί απέναντί τους. Με τις ανύπαρκτες γνωριμίες στην τηλεργασία και τα bars κλειστά χάρη στην κοινωνική αποστασιοποίηση, όσοι ρομαντικοί είχαν απομείνει χρειάστηκε να αναθεωρήσουν και να προσαρμοστούν, "καταπίνοντας" όποια αντιπάθεια έτρεφαν για τις εν λόγω εφαρμογές. 

"Θεωρώ ότι η πανδημία κάνει τους ανθρώπους πιο δεκτικούς στις διαδικτυακές γνωριμίες", σημείωσε ο Carbino. "Νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινη επαφή ως αποτέλεσμα της Covid-19 και ότι οι σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητες για την ευημερία τους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ώθησε πραγματικά πολλούς ανθρώπους προς την κατεύθυνση των dating apps για την ικανότητά του ακριβώς επειδή το online dating έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την ανάγκη για ρομάντζο", κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.