Ο συνεχής αυνανισμός δυσκολεύει το χτίσιμο μυών στους άντρες; Το site NoFap, το οποίο λειτουργεί ως υποστηρικτική κοινότητα για όσους θέλουν να απεξαρτηθούν από τον εθισμό τους στην πορνογραφία και τον αυνανισμό, φαίνεται να έχει δημιουργήσει μία κάποια σχετική ανησυχία στους αθλούμενους, καθώς φαίνεται να συντάσσεται με την άποψη του ότι το πολύ το τίκι-τάκα μπορεί να μειώσει τα οφέλη σου από τις σκληρές προπονήσεις.

Η απάντηση του Jeff Cavaliere

Σε ένα πρόσφατο βίντεό του, ο γκουρού του fitness Jeff Cavaliere, ο οποίος διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια followers στο Instagram και περίπου 12 εκατομμύρια στο YouTube, έθιξε το συγκεκριμένο καυτό θέμα το οποίο πολύ πιθανό να έχει απασχολήσει και εσένα. Τελικά, λοιπόν, μήπως ο αυνανισμός σε ωφελεί αντί να σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να χτίσεις μπράτσα;

Αστικός, γυμναστηριακός μύθος

Πολλοί προπονητές και γυμναστές, χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, συμβουλεύουν τους αθλητές τους να μην αυνανίζονται πριν από σημαντικές προπονήσεις ή αγώνες. Κάτι το οποίο σίγουρα κάποια στιγμή θα το έχεις ακούσει κι εσύ από φίλους σου. Μάλιστα, στην πρώτη ταινία του Rocky, ο προπονητής του ακούγεται να λέει ότι "οι γυναίκες κάνουν τα πόδια πιο αδύναμα". Μάλιστα. Αποχή και από το σεξ; Μάλλον όχι.

Η "λογική" που υπάρχει πίσω από αυτή την προτροπή που έχει κάνει τόσους άντρες να καταπνίγουν την έντονη επιθυμία τους να αυνανιστούν είναι το ότι υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν την τεστοστερόνη στον οργανισμό τους. Δηλαδή ότι εφόσον δεν θα απελευθερωθεί με την εκσπερμάτωση, θα μείνει στο σώμα τους κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερους μύες, πιο δυνατά κόκαλα και καλύτερη διάθεση.

Ας μιλήσει η επιστήμη

Ο Cavaliere, παρότι πιστεύει ότι όντως πρέπει να περιοριστεί ο εθισμός στην πορνογραφία όταν δημιουργεί πρόβλημα, υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και προφανώς έχει δίκιο.

Παρότι όντως υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται μετά από μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες αφού κάποιος κόψει μαχαίρι το τίκι-τάκα, υπάρχουν και άλλες που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη επιστημονική αξιοπιστία.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο YouTuber, η ίδια η υπόθεση ότι ο αυνανισμός από μόνος του είναι ικανός να διαμορφώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό είναι επιστημονικά προβληματική. Κι αυτό γιατί το σώμα απελευθερώνει ορμόνες από μόνο του για να επιτύχει την ομοιόστασή του.

Η "ιατρική" αλήθεια βρίσκεται στο ότι ο αυνανισμός δεν θέτει σε καμία απειλή οποιοδήποτε θέμα που έχει να κάνει με τη σωματική υγεία σου. Συνεπώς, δεν πρόκειται να σαμποτάρει ούτε τη μυική σου ανάπτυξη.

> Διάβασε ακόμα: Η σημασία των 21 αυνανισμών κάθε μήνα

Εννοείται, βέβαια, ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με μία πτώση στη μυική μάζα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταπολεμήσεις αυτή την κατάσταση, από τη σωστή διατροφή, τη μείωση του άγχους, τη σωματική δραστηριότητα και τον καλό ύπνο έως τα συμπληρώματα διατροφής.

Αυνανίσου πριν πέσεις για ύπνο για μεγάλα μπράτσα

Ο Cavaliere καταλήγει, μάλιστα, να είναι υπέρ του αυνανισμού. Τον προτείνει ως εργαλείο για να χαλαρώσεις το σώμα σου πριν πας για ύπνο, τις ημέρες που δεν γυμνάστηκες αρκετά. Η λογική πίσω από αυτή την προτροπή; Το ότι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και, θεωρητικά, θα αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου και θα βελτιώσει τα οφέλη που αποκομίζεις από την άσκηση.