Σεξ για καλύτερη ψυχική υγεία, η επιστήμη μίλησε

Με λίγα λόγια: κάντε σεξ, κάνει καλό σε σώμα και μυαλό.

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Εκπλήσσεται κανείς; Μάλλον όχι. Η βελτιωμένη διάθεση είναι κάτι που έρχεται μετά το σεξ και που έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η επιστήμη ωστόσο τώρα, όπως όλα δείχνουν, έρχεται να επιβεβαιώσει το παραπάνω λέγοντας μάλιστα πως το σεξ δε βοηθάει απλώς στη διάθεση αλλά γενικά, στην ψυχική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Πιο συγκεκριμένα, το σεξ αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης για όλους τους ανθρώπους, από πάντα, ωστόσο ποιος πραγματικά γνωρίζει τι αντίκτυπο έχει στην υγεία του εγκεφάλου; Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη των κοινωνιολόγων Shannon Shena και Hui Liub, φαίνεται ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πιο εντυπωσιακή από αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. 

Ειδικότερα, η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sex Research, αποκάλυψε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη γνωστική λειτουργία ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας. 

Για τις ηλικίες 75 έως 90 ετών, το τακτικό σεξ μεταφράζεται σε γνωστική λειτουργία ισοδύναμη με εκείνη κάποιου πέντε χρόνια νεότερου. Ναι, καλά κατάλαβες, το σεξ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τον εγκέφαλο ως ένα "ελιξίριο νεότητας". Και ναι, το σεξ φαίνεται πως είναι πολλά περισσότερα από μία απλή, σωματική ανάγκη και ευχαρίστηση. Οι ενήλικες ηλικίας 62 έως 74 ετών επωφελούνται επίσης από την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, με τις στενές σχέσεις να σχετίζονται άμεσα με τη σωματική και συναισθηματική υγεία. 

Το σεξ λοιπόν, φαίνεται πως αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση ενός "ευκίνητου" και ενεργού μυαλού καθώς μεγαλώνουμε, αφού έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει το στρες και, εξίσου σημαντικό, προάγει την καλύτερη γνωστική λειτουργία. 

Μάλιστα, επιβεβαιωμένα πια, μπορούμε να πούμε πως το σεξ δεν έχει ηλικία αφού τα οφέλη του δεν τα απολαμβάνουν μόνο οι νεότεροι. Για την ακρίβεια, η μελέτη αυτή τονίζει πως η ευχαρίστηση και η στενή, σωματική σύνδεση βοηθούν την ψυχική και συναισθηματική υγεία ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε.

Με λίγα λόγια: κάντε σεξ, κάνει καλό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Murat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok

Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Whamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas

Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023

Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.

Γραφει Παυλος Κρουστης