Το σεξ δεν σου φτιάχνει τη μέρα, αλλά τη ζωή

Μελέτη αναλύει γιατί μία ενεργή σεξουαλική ζωή σε βοηθά να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και υγιής.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 19 Ιουνίου 2019

Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή τις ημέρες που απολαμβάνουν το σεξ. Μία νέα μελέτη του αμερικανικού σεξολογικού ινστιτούτου Kinsey Institute, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Emotion, υποδηλώνει ότι το σεξ μπορεί να είναι πολύ ευνοϊκό για την ψυχική υγεία και τη διάθεση. Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της μακράς λίστας με τα οφέλη της συνουσίας, σύμφωνα με την επιστήμη. Οι συχνοί οργασμοί βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ επιπλέον, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες και την βελτίωση της μνήμης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, 152 νέοι άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια, παρείχαν καθημερινά αναφορές σχετικά με τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες και απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες που έκαναν σεξ οι συμμετέχοντες ανέφεραν θετικά σημάδια τα οποία ξεκινούσαν από τον ενθουσιασμό και έφταναν μέχρι την απόλυτη ευτυχία, ενώ, αντίθετα, τις μη σεξουαλικά ενεργές ημέρες, οι περισσότεροι άντρες σημείωναν αρνητική διάθεση, ανησυχία έως και θλίψη.

Πώς το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει μόνιμο;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Todd B. Kashdan και την Fallon Rachael Goodman, καθηγητές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason, θέλησαν επίσης να εξετάσουν αν οι συχνές ερωτικές συνευρέσεις μπορούν να θεωρηθούν ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής ευεξίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι συμμετέχοντες είχαν πολύ πιο ευνοϊκή διάθεση και θετική στάση ζωής μετά το σεξ. Αυτό που ανίχνευσαν επίσης είναι ότι η ποιότητα της σεξουαλικής συνάντησης επηρεάζει ακόμη πιο θετικά την ψυχολογία τους, σε σημείο μάλιστα που ορισμένοι εθελοντές ανέφεραν ρητά ότι ανακάλυψαν το πραγματικό νόημα της ζωής.

"Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτή η παρατηρούμενη βελτίωση της ευημερίας είναι προσωρινή. Δεν διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, όμως όταν υπάρχει σταθερή σχέση και γεροί δεσμοί οικειότητας και αγάπης, το ευεργετικό αποτέλεσμα είναι πιο μόνιμο", λένε οι Kashdan και Goodman.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μύθος ότι οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλούς

Νέα έρευνα κατέληξε ότι το ύψος του άντρα δεν αφορά την πλειοψηφία των γυναικών.

3 κλειδιά για καλύτερο σεξ

Η ρουτίνα υποτίθεται ότι είναι εχθρός του έρωτα. Όμως, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για βελτιωμένες απολαύσεις στο κρεβάτι.