5 τρόποι για να αφαιρέσεις το άγχος από τα ταξίδια σου

Όλα μπορούμε να τα διαχειριστούμε, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε.

Είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό να αισθάνεσαι στρες όταν πρόκειται να ταξιδέψεις. Τα αεροδρόμια είναι αγχωτικά, πάντα υπάρχει ο φόβος ότι θα α. ξεχάσεις κάτι, β. οι βαλίτσες θα χαθούν γ. θα χάσεις την πτήση για να μη μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε το επιπρόσθετο στρες εξαιτίας του κορονοϊού που δεν αστειεύεται. Ναι, το άγχος στο ταξίδι είναι μία συνηθισμένη κατάσταση για τους περισσότερους από εμάς. 

Όλα τα παραπάνω, δεν αναιρούν το γεγονός ότι τα ταξίδια κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία, μας προφυλάσσουν από το σύνδρομο burn out, από τρελές εντάσεις στη δουλειά και την προσωπική ζωή και κυρίως μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. 

Το ζήτημα είναι όμως, να μην αφήνουμε ό,τι προηγείται του ταξιδιού να χαλάσει το "μετά" που συνήθως ως στόχο έχει τη χαλάρωση. Σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου The Anti-Anxiety Workbook, Martin Anthony, υπάρχουν τρεις στρεσογόνες περιπτώσεις λίγο πριν ταξιδέψουμε που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί, δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο, ενώ επίσης φοβόμαστε και για την ασφάλειά μας.

Οι παρακάτω 5 συμβουλές είναι ιδανικές για τη διαχείρισή του:

Πώς θα καταπολεμήσεις το άγχος

1. Αποδέξου ότι δε μπορείς να το αποφύγεις

Ή αλλιώς, χαλάρωσε κι απόλαυσέ το. Είναι αδύνατον να το διαγράψεις, αφού πάντα όλα μπορούν να πάνε στραβά. Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος ξεκινά από την αποδοχή του. Το ζήτημα είναι να σε επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο. 

2. Εντόπισε την πηγή του 

Δεν αγχωνόμαστε όλοι για τα ίδια πράγματα, όλοι το ξέρουν αυτό. Αν καταφέρεις και εντοπίσεις τι είναι αυτο που σε βάζει σε στρεσογόνο διαδικασία, ίσως μπορέσεις να το κατευνάσεις ευκολότερα με περισσότερο προγραμματισμό. Αν για παράδειγμα αγχώνεσαι ότι θα χάσεις την πτήση σου, πάντα μπορείς να ξεκινήσεις νωρίτερα από το σπίτι με προορισμό το αεροδρόμιο.

3. Διασφάλισε το γεγονός ότι δε θα σου λείψει τίποτα βασικό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

-Μάθε μερικές εκφράσεις στη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφθείς

-Τσέκαρε αν χρειάζεσαι ειδική visa

-Τσέκαρε ότι δεν έχει λήξει το διαβατήριό σου

-Βρες πού θα κάνεις συνάλλαγμα

-Πάρε μαζί σου ειδικά βύσματα για τις ηλεκτρικές συσκευές

-Τσέκαρε αν σε καλύπτει το συμβόλαιο σου για roaming και δεδομένα

-Βρες τον αριθμό που πρέπει να καλέσεις σε περίπτωση επείγοντος

4. Σκέψου λογικά

Δε χρειάζεται να εστιάζεις στο υποτιθέμενο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί άλλωστε, οπουδήποτε κι αν είσαι. Μάθε να διακρίνεις πότε υπερβάλλεις και πότε όχι. 

5. Βρες τι έκανες λάθος στα προηγούμενά σου ταξίδια

Οταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αφενός γινόμαστε σοφότεροι και δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες καταστάσεις αφετέρου αισθανόμαστε ηθική ικανοποίηση που βελτιωθήκαμε. Εντόπισε λοιπόν, ποια ήταν η δική σου ευθύνη και μην επαναλάβεις το ίδιο πράγμα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος