Αποστακτήρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθείς

Από την Ιρλανδία μέχρι το Tennessee και από την Ιαπωνία ως την Zacapa.

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνει περισσότερο από κάθε άλλο ένας πραγματικός φίλος του ποτού, είναι να απολαμβάνει το αγαπημένο του spirit στο μέρος που γεννήθηκε. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια αποστακτήρια που θα χαρακτηρίζονταν εύκολα από λούνα παρκ για μεγάλα παιδιά μέχρι η Disneyland του πότη.

Σε κάποια από αυτά μπορεί να σε βγάλει ο δρόμος σου σε κάποιο ταξίδι, ενώ κάποια άλλα απλά να παραμείνουν για πάντα στην bucket list σου. Όπως και να 'χει, αυτά είναι κάποια από τα κορυφαία.

Tullamore D.E.W. - Tullamore, Ιρλανδία

Αποστακτήρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθείς

Το ιρλανδικό ουίσκι μπορείς αρχικά να το γνωρίσεις στο Κέντρο Επισκεπτών του Tullamore D.E.W. (Tullamore D.E.W. Visitor Centre) στις όχθες του Grand Canal της μικρής πόλης στην καρδιά του νησιού. Η πραγματική εμπειρία όμως είναι το νέο αποστακτήριό του (φτιάχτηκε το 2014) στο Clonminch, λίγο έξω από το Tullamore. Μοιάζει με μια γκαλερί του ποτού και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Distillery Ambassador του Tullamore D.E.W., Kevin Pigott: "Είναι η σπηλιά του Batman, αλλά για ουίσκι".

> Διάβασε ακόμη: Islay, το νησί με τα μεγάλα καπνιστά ουίσκι

Sipsmith - Λονδίνο, Αγγλία

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 11

Η βρετανική μητρόπολη φιλοξενεί αρκετά αποστακτήρια gin, αλλά τα κορυφαίο είναι αυτό του Sipsmith, στη γειτονιά του Chiswick. Στο πρώτο αποστακτήριο gin του Λονδίνου (ξεκίνησε να λειτουργεί το 1820) γίνεται μια από τις καλύτερες ξεναγήσεις, που κορυφώνεται με ένα fine dining, συνοδεία gin. Συν το ότι παίρνεις και μια φιάλη δώρο για το σπίτι.

Jack Daniel’s - Lynchburg, Tennessee, ΗΠΑ

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 10

Περίπου μία ώρα έξω από το Nashville, το Jack Daniel’s Distillery είναι ένας βασικός προορισμός για κάθε σοβαρό fan του ουίσκι. Χτίστηκε το 1886 δίπλα από την πηγή του σπηλαίου Hollow, που το προμηθεύει με εξαιρετικής ποιότητας νερό. Η ξενάγηση όσο και η διαμόρφωση στο χώρο πραγματικά σε ταξιδεύουν στην ιστορία του φημισμένου Tennessee Whiskey, ενώ must είναι το γεύμα στο εστιατόριο Miss Mary Bobo's Boarding House Restaurant, που σερβίρει πάνω από 100 χρόνια.

Suntory Hakushu - Yamanashi, Ιαπωνία

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 7

Το να βρεθείς στο Yamanashi της Ιαπωνίας δεν είναι και τόσο συνηθισμένο ή εύκολο. Αν όμως καταφέρεις με κάποιο τρόπο να πας ως εκεί, αφιέρωσε λίγο χρόνο και πέρνα μια βόλτα από το αποστακτήριο του Suntory Hakushu, όπου φτιάχνεται ένα από τα καλύτερα ουίσκι του πλανήτη. Ξεχωρίζει για το μουσείο ιαπωνικών αποσταγμάτων αλλά και για το bar του, που σερβίρει ποτά που δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ξενάγησή του δε, περιλαμβάνει μέχρι και βόλτα στο δάσος και birdwatching σπάνιων ειδών.

> Διάβασε ακόμη: Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι

Zacapa 23 - Zacapa, Γουατεμάλα

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 9

Mόνο και μόνο η τοποθεσία του αρκεί για να κάνει ξεχωριστό το αποστακτήριο του Zacapa 23. Αυτή είναι στο περίφημο "Σπίτι πάνω από τα Σύννεφα", ανάμεσα σε βουνά και ενεργά ηφαίστεια, στην καταπράσινη γη της Γουατεμάλας και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων. Eκεί η master blender Lorena Vasquez δημιουργεί ένα από τα πιο νόστιμα ρούμια του πλανήτη.

High West - Park City, Utah, ΗΠΑ

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 5

Σχεδόν μια ολόκληρη πολιτεία περιλαμβάνει το αποστακτήριο του αμερικάνικου ουίσκι High West, όπου συναντά μεταξύ άλλων κάποιος ένα σαλούν και έναν ξενώνα. Εκτός αυτών υπάρχει εκεί και ένα από τα καλύτερα General Stores αποστακτηρίων, με πρωτότυπα αντικείμενα και σουβενίρ που σχετίζονται ασφαλώς με το ουίσκι.

Laphroaig - Ιslay, Σκωτία

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 4

Για να απολαύσεις στο σπίτι του ένα από τα πιο ιδιαίτερα σκοτσέζικα ουίσκι, φτάνεις στο Islay με το ferry ή με μικρό αεροπλάνο. Στο αποστακτήριο που χρονολογείται από το 1815 θα ενημερωθείς μεταξύ άλλων για τις μεθόδους παραγωγής, θα κόψεις με το χέρι σου την τύρφη και θα δοκιμάσεις μπόλικες εκδοχές του Laphroaig.

Hennessy - Cognac, Γαλλία

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 3

Είτε αποτελείς aficionado του κονιάκ είτε όχι, το αποστακτήριο του Hennessy είναι μια μοναδική εμπειρία. Τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού Charente στη δυτική πλευρά της Γαλλίας αλλά στο επίκεντρο μιας περιοχής που φημίζεται για τους αμπελώνες της, προσφέρει ένα θαυμάσιο A La Carte tour στο οποίο χρησιμοποιείς και βάρκα.

Jose Cuervo - Tequila, Μεξικό

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 2

La Rojeña λέγεται ένα από τα πιο παλιά αποστακτήρια της Αμερικής, με ηλικία που ξεπερνά τα 250 χρόνια. Σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από την Guadalajara θα χαθείς σε λιβάδια αγαύης, θα δεις την τεκίλα να ωριμάζει στα βαρέλια και θα κάνεις ενδιαφέροντα tastings.

> Διάβασε ακόμη: Το Πειραιώτικο μπαρ που σε ταξιδεύει στη Σιγκαπούρη

Lost Spirits - Λος Άντζελες, ΗΠΑ

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ 1

Δύο ολόκληρες ώρες μέσα στο αποστακτήριο και στο εργαστήριο των Lost Spirits αρκούν όχι μόνο για να δοκιμάσεις small-batch ρούμια και ουίσκι. Αλλά κυρίως για να καταλάβεις με ποιον τρόπο αυτά ωριμάζουν πολύ γρήγορα μέσα από μια επιστημονική διαδικασία. Εκτός από αυτά, το όλο σκηνικό θυμίζει λούνα παρκ, με διακόσμηση και happenings που περιλαμβάνουν δράκους, σκελετούς και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.