Λίγα χρόνια πριν, γινόταν κουβέντα: Είναι η Πάρος, η νέα Μύκονος; Και σκεφτόμουν πόσο άδικο είναι αυτό για μία ούτως ή άλλως δημοφιλέστατη Κυκλάδα, που δεν έχει καν την ανάγκη να μπει σε μία τέτοιου είδους ταξιδιωτική ζυγαριά. Διαθέτει τις δικές της χάρες η Πάρος, που πιθανότατα τις γνωρίζεις, αλλά χτίζει σταδιακά ένα φρέσκο, ακόμη πιο εξωστρεφές προφίλ δίχως να χάνει την αυθεντική φυσιογνωμία της.

Ταυτόχρονα, δείχνει να ζει μία ξενοδοχειακή όσο και γαστρονομική αναγέννηση, με εξαιρετικές προτάσεις και στα δύο τερέν να την τοποθετούν, για τα καλά πια, στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό θερινό χάρτη. Και με τον σωστό τρόπο. Ίσως, γιατί μεριμνούν γι' αυτό και κάποια μέρη που ήρθαν σχετικά πρόσφατα αλλά σίγουρα θα μείνουν για καιρό. Όπως τα παρακάτω.

Στο Parilio και το Parōn

Η ίδια η νησιωτική φύση και οι ανέμελοι ρυθμοί της κυκλαδίτικης ζωής δείχνουν το δρόμο για το σύμπαν της σιωπηλής πολυτέλειας που υπηρετεί με χάρη το Parilio. Στα βορειοδυτικά της Πάρου, μοιράζει στο χώρο τις 33 σουίτες του, που χαρακτηρίζονται από διαχρονική τοπική αρχιτεκτονική και μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία. Στα ενδότερα αυτών, ο μινιμαλισμός δίνει τα χέρια με την άνεση, υπό πρόσημο πάντοτε απέριττα πολυτελές και σε ένα τελικό αποτέλεσμα που οι αγγλόφωνοι φίλοι μας θα ονομάτιζαν ως "authentic Greek getaway". 

Με όνομα που παιχνιδίζει ανάμεσα στο 'παρών' και την Πάρο, το Parōn αποτελεί το πιο φρέσκο γαστρονομικό project του Parilio. Τιμώντας την ήρεμη ροή της κυκλαδίτικης ζωής και ντυμένο σε γήινες αποχρώσεις, το εστιατόριο εντάσσεται κομψά στον ιδιαίτερο βιότοπο του ξενοδοχείου, ακριβώς δίπλα στην απλόχωρη πισίνα που παραπέμπει σε εξωτική παραλία.

Η Χρυσοσκουφάτη και διάστερη υπογραφή του σεφ Θάνου Φέσκου (Delta) αρκεί από μόνη της να τραβήξει το ενδιαφέρον, με τον βραβευμένο γευσουργό να επενδύει σε βιωσιμότητα, zero-waste λογική, πρωτότυπες τεχνικές preservation και fermenting, παράλληλα με πολύ καλή πρώτη ύλη και έντονη ελληνικότητα. Τις προτάσεις του εκτελεί με ακρίβεια ο resident chef Θάνος Μπαμπούρας, σε ένα περιεκτικό fine comfort μενού.   

Η ντόπια σπεσιαλιτέ, το σαλατούρι, καταφθάνει σε μία πιο δημιουργική και αλέγρα έκφανση, με αλμυρίκια, ψάρι ημέρας, ταραμοσαλάτα και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών - είναι θαυμάσιο, με τα χόρτα ζωντανά και τραγανά και το ψάρι ακριβώς όπως πρέπει. Με τη σειρά του, το χταπόδι σχάρας ψήνεται στην εντέλεια και απογειώνεται με τη λεία κρέμα ντομάτας.

Στο πικ του μενού, ο μυρωδάτος αστακός δένει απόλυτα με το al dente κριθαράκι και το αρνίσιο καρέ αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα που του προσδίδουν η πούδρα φιστικιού, κρέμα από παστινάκι και το -κερασάκι στην τούρτα- μαρούλι στη σχάρα.

Στο Cosme και την Parostia

Αλλαγή σκηνικού και μεταφορά στην ανερχόμενη παραλία των Αγίων Αναργύρων, από την... άλλη πλευρά της Νάουσας και το ξενοδοχείο Cosme. Στην τρίτη χρονιά της ύπαρξής του, το πολυτελές ξενοδοχείο υπόσχεται -και πραγματοποιεί- να εξελιχθεί στο κοσμοπολίτικο home away from home για κάθε τύπο ταξιδιώτη, ξεδιπλώνοντας μία παριανή ιστορία φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 40 σουίτες του. Απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις παραδοσιακές γραμμές και τις σύγχρονες ανέσεις, συν προσεκτικά επιμελημένα 'στολίδια' σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, μαζί με ιδιαίτερες γκραβούρες της λαϊκής ζωής και της ναυτικής παράδοσης της Πάρου.

Island chic αίσθηση και χαλαρωτικές, ουδέτερες αποχρώσεις παρέα με ξύλινα έπιπλα και κομψά λευκά κρεβάτια (ακριβώς από εκείνα που όλοι έχουν ανάγκη στις διακοπές τους) εντός των δωματίων εγγυώνται το απόλυτο ριλάξ σε ένα καθεστώς κάτι παραπάνω από ευχάριστο.

Η γευστική πρόταση εδώ είναι το εστιατόριο Parostia, που αποπνέει open air γοητεία και αιγαιοπελαγίτικο κοσμοπολιτισμό με αρτιστίκ πινελιές και τη θέα της παραλίας στο πιάτο - ή πιο ορθά, σαν ένα ευχάριστο amuse bouche, που απολαμβάνεις αμέσως μόλις πιάσεις θέση σε κάποιο από τα τραπέζια του. Στη δεύτερη σεζόν του δείχνει αισθητά αναβαθμισμένο, υπό την επιμέλεια -ξανά- του Γιάννη Κιόρογλου και με τον Θανάση Ταντανάση επικεφαλής της κουζίνας του. 

Γεύσεις με σύγχρονο μαγειρικό ύφος που ακολουθούν μεσογειακή και ελληνική κατεύθυνση, στο γνώριμο ύφος του σεφ Κιόρογλου, που -διόλου τυχαία- σαγηνεύει με παρόμοιες ουρανίσκους στα πιο δημοφιλή θέρετρα της Γαλλίας. 

Το signature σασίμι ολόκληρου ψαριού με συνοδευτικές σος λεβάντας, μαντζουράνας και ponzu και το σεβίτσε σαλατούρι, που συνδέει τις μοντέρνες τάσεις με την παράδοση του νησιού, σηματοδοτούν μία εξαιρετική αρχή. Ακολουθούνται από τους κολοκυθοανθούς τεμπούρα (πολύ καλό τηγάνι εδώ αλλά και γενικά), για να υπάρξει κορύφωση με πληθωρική ρεβιθάδα με κρέμα τρούφας αλλά και ψάρι με φασολάκια, σε μία λαδερή πρόταση που μοσχομυρίζει άνηθο. Άσος στο μανίκι το κοτόπουλο στον josper. Δε φεύγεις αν δε φας το ρυζόγαλο με κομποτέ και παγωτό βερίκοκο και λεμονοθύμαρο.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο εξαιρετικό σέρβις, την πολύ καλή οινική λίστα αλλά και τη δουλειά στο πεδίο των cocktails -που όπως και στο Parilio- φέρει την υπογραφή του Χρήστου Χουσέα.

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.