48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη

Πού να μείνεις, πού να φας και πώς να βυθιστείς στην ιστορία μίας εκ των σημαντικότερων πόλεων του κόσμου.

Λίγες ώρες μόνο φτάνουν για να αλλάξει η διάθεση του επισκέπτη. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι αυτό που κάνει την εμπειρία της Κωνσταντινούπολης τόσο ιδιαίτερη. Δεν είναι ο καιρός. Είναι τα βλέμματα των κατοίκων, οι πολλοί αιώνες ιστορίας που επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο, η θέα στον Βόσπορο, οι γεύσεις από την Ανατολή, είναι τελικά κάτι που δεν περιγράφεται ακριβώς με λόγια. Είναι περισσότερο ένα συναίσθημα και λιγότερο μία λογική σκέψη.

Η Κωνσταντινούπολη αριθμεί σήμερα 15 εκ. κατοίκους ενώ αντίστοιχα δέχεται εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν από κάθε γωνιά της Γης. Στην Αγιά Σοφία μπορεί κανείς να δει την ιστορία δεκαπέντε αιώνων μέσα από ένα μόνο αξιοθέατο: μία από τις πιο διάσημες χριστιανικές εκκλησίες του πλανήτη βρίσκεται στη σκιά τεσσάρων επιβλητικών μιναρέδων. 

Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις ένα διήμερο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας; Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός για το πού να μείνεις, πού να φας και πώς να βυθιστείς στην ιστορία της μέσα σε 48 ώρες.

Η διαμονή

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inkten Sufina (@_____sufina) on

Λίγα σημεία της πόλης χαρίζουν τόσο μαγική θέα στον Βόσπορο όσο το Ritz Carlton της Κωνσταντινούπολης. Το κυριακάτικο brunch κοιτά προς την θάλασσα, εκεί όπου τα ferry boats πηγαινοέρχονται γεμάτα κατοίκους και τουρίστες ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της πόλης. Αν όμως θέλεις μία λιγότερη κλασική επιλογή, τα Karaköy Rooms κοντά στον πύργο του Γαλατά είναι ευρύχωρα, καλαίσθητα, γεμάτα από ρετρό πινελιές κι όλα αυτά σε εξαιρετικά καλή τιμή.

To φαγητό

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dürümzade (@durumzade.beyoglu) on

Το Pandeli, ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης, τοποθετημένο στην είσοδο της διάσημης αγοράς με τα μπαχαρικά (εκεί, δηλαδή, που μπορείς να ψωνίσεις τις διάφορες ανατολίτικες λιχουδιές για το ταξίδι της επιστροφής) προσφέρει ένα κλασικό μενού όπου το αρνί έχει την τιμητική του σε κάθε μορφή. Σε πιο street food επιλογές τώρα, το Dürümzade στη συνοικία Μπέγιογλου φημίζεται για τα ίσως καλύτερα "τυλιχτά" της πόλης, κάτι που είχε επιβεβαιώσει κι ο Anthony Bourdain, ενώ αν έχεις όρεξη για ψάρι το Tarihi Karaköy Balikçısı, με έτος ίδρυσης το 1923, είναι το μέρος που εμπιστεύονται οι παραδοσιακοί καλοφαγάδες αλλά και οι σύγχρονοι foodies εδώ και δεκαετίες.

Τα αξιοθέατα

48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη

Οι φημισμένες υπαίθριες αγορές, η Αγία Σοφία, το Τοπ Καπί, το Μπλε και το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί. Στην Κωνσταντινούπολη δεν βρίσκεις ένα μόνο διάσημο μνημείο αλλά αρκετά αξιοθέατα που βρίσκονται στις λίστες με τα κορυφαία του πλανήτη. Αν, όμως, θες να βιώσεις κάτι ξεχωριστό η Βασιλική Κινστέρνα ( Yerebatan SSarai στα Τουρκικά) είναι το μέρος που οφείλεις να επισκεφτείς. Η υπόγεια δεξαμενή με τον χαμηλό φωτισμό, χαρίζει μία ψυχεδελική εμπειρία στους επισκέπτες, βυθίζοντας τους πραγματικά μέσα στην ίδια την ιστορία της πόλης, σε μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα που θα ζήλευε ακόμα και το Game of Thrones.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης