Το Ντουμπάι του μέλλοντος

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιπτάμενα οχήματα και ταξίδια μέχρι τον Άρη: Η Disneyland της Μέσης Ανατολής μοιάζει να αλλάζει κατεύθυνση.

Ο παππούς μου χρησιμοποιούσε καμήλες για τις μετακινήσεις του, κάτι που έκανε και ο πατέρας μου. Εγώ πάλι, προτιμώ να οδηγώ Land Rover ή κάποιο άλλο από τα αυτοκίνητά μου. Ο γιος μου επίσης. Οι επόμενες όμως γενιές, πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην εποχή της καμήλας. 

Μία από τις πιο δημοφιλείς φράσεις του Rashid bin Saeed Al Maktoum, αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρη του Ντουμπάι μέχρι το θάνατό του (το 1990), κρύβει μία απαισιοδοξία σχετικά με το πιο λαμπερό σημείο της Μέσης Ανατολής και το μέλλον αυτού.

Αυτό που ανησυχούσε περισσότερο τον εμίρη ήταν η εξάρτηση από ένα αγαθό, που κάποια στιγμή θα τελειώσει. Στην προκειμένη περίπτωση, το αγαθό αυτό είναι το πετρέλαιο. Σε αυτή τη φοβία ήρθαν να προστεθούν αρκετά χρόνια αργότερα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και το πόσιμο νερό γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετο. 

Το Ντουμπάι του μέλλοντος

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι εξωφρενικές κατασκευές των τελευταίων δεκαετιών, τις περισσότερες φορές φτιαγμένες μόνο με ματαιοδοξία και απώτερο στόχο τον εντυπωσιασμό. Φυσικά χωρίς καμία οικολογική πρόβλεψη: Τεχνητές παραλίες, εσωτερικές πίστες σκι (σε κτίρια που βρίσκονται στην έρημο) και τεράστια malls για τα οποία χρησιμοποιούνταν γιγαντιαία συστήματα κλιματισμού. 

Δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί ακόμη ένα σενάριο σύμφωνα με την πρόβλεψη του Al Maktoum. Ίσως όμως ήταν ο πεσιμισμός του ίδιου που έδωσε στο Ντουμπάι μία ακόμη ευκαιρία. Η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εδώ και λίγα χρόνια αναγνωρίζει επισήμως τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και συμμετέχει στο διεθνή διάλογο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις κατασκευές και τις υποδομές της. Πλέον, δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε τεχνολογίες που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πιο προφανές παράδειγμα το ηλιακό πάρκο (το οποίο παρεμπιπτόντως θα είναι αφιερωμένο στον Al Maktoum).

Αυτό, πρόκειται να ολοκληρωθεί στο 100% (αξιοποιείται ήδη από το 2017) μέχρι το 2020 και θα εκτείνεται σε περισσότερα από τρία χιλιόμετρα. Στόχος του είναι η παραγωγή ποσοτήτων ενέργειας που θα εξασφαλίζουν μεγάλο κομμάτι της αυτονομίας του εμιράτου (θα συγκρίνεται με τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα του πλανήτη που βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία). Προς το παρόν, γίνονται συνεχώς μελέτες για το πώς μπορεί να μειωθεί η ενέργεια των ίδιων των ηλιακών panels αλλά και για την ανάπτυξη ειδικά διαμορφωμένων σταθμών που θα μετατρέπουν σε πόσιμο το υφάλμυρο νερό του εδάφους. 

ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των όσων πρόκειται να γίνουν προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας τα επόμενα χρόνια. Το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο και υπερβολικά φιλόδοξο, ταυτόχρονα: Ο Mohammed Al Gergawi, δεξί χέρι του τωρινού εμίρη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, διορίστηκε πρόσφατα ως Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Μέλλοντος (Minister of Cabinet Affairs and the Future), προκειμένου να συντονίσει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για ένα περισσότερο eco-friendly Ντουμπάι, που θα είναι κλιματικά, τεχνολογικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά βελτιωμένο. 

"Αποφασίσαμε να δούμε το μέλλον και να το αγκαλιάσουμε χωρίς φόβο" ανέφερε πρόσφατα ο Al Gergawi σε συνέντευξή του στο Popular Science. Τα λεγόμενά του δεν είναι κάτι το καινούριο αλλά έχουν μεγάλη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος τα βιώματά του: Σαν παιδί συνήθιζε να πίνει νερό που φιλτραριζόταν στο T-shirt του ενώ στο σχολείο που πήγαινε δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. 

Μερικές δεκαετίες αργότερα, οι ουρανοξύστες του Ντουμπάι μοιάζουν βγαλμένοι από το Blade Runner - ένας παραλληλισμός όχι τυχαίος, καθώς ένα από τα σημαντικότερα projects που θα τρέξει σε λίγα χρόνια το εμιράτο θα σχετίζεται με ιπτάμενα οχήματα: Τα τεράστια drones Ehang 184 ήδη κάνουν δειλά-δειλά τις πτήσεις τους. Μέχρι το 2020, σχεδιάζεται να έχουν γίνει εντελώς αυτόνομα, με μόνη υποχρέωση του επιβάτη να είναι η αναφορά του τελικού του προορισμού. Απώτερος στόχος της διοίκησης του Ντουμπάι είναι μέχρι το 2030, οι μεταφορές σε ποσοστό 25% να γίνονται από αυτόνομα οχήματα (drones, αυτοκίνητα και τρένα) που δε θα λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα.

Το φουτουριστικό όραμα όμως δεν πρέπει να ξεγελά. Το Ντουμπάι παραμένει ένα αρκετά οπισθοδρομικό μέρος από πολιτική και κοινωνική σκοπιά. Η ελευθερία του Τύπου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ατόμου ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό. Πάντως έχει υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το ρόλο της γυναίκας και αυτό μόνο με θετική ματιά μπορεί να το δει κάποιος.  

Το 30% των μελών της κυβέρνησης των Η.Α.Ε. είναι γυναίκες, όπως και το 66% των υπαλλήλων που εργάζονται γι' αυτήν. Ανάμεσά τους και η Sarah Amiri, επιστήμονας και αντιπρόεδρος του σημαντικού διαστημικού project που ετοιμάζει σύντομα το κράτος της Μέσης Ανατολής. Στο επιστημονικό κέντρο που φέρει το όνομα του τωρινού εμίρη, έχουν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια με βασικό σκοπό την τελειοποίηση του δορυφόρου Hope, η αποστολή του οποίου θα είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέχρι το 2021. 

Όλα όσα αναφέρθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα πώς ακριβώς σχεδιάζεται το μέλλον του Ντουμπάι. Ένα μέλλον που όλοι θέλουν να βρίσκεται μακριά από τις προβλέψεις του Rashid bin Saeed Al Maktoum.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος