Η άγρια ομορφιά του χειμωνιάτικου camping

Χιονισμένα βουνά, ελάχιστοι τουρίστες και απόλυτη γαλήνη. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Το camping είναι συνδυασμένο στο μυαλό μας με το καλοκαίρι. Τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που το επιλέγουν όλον τον χρόνο: Δεν στερούν από τον εαυτό τους την ευχαρίστηση να κοιμούνται στην ύπαιθρο, κάτω από τα αστέρια, ακόμα και τον χειμώνα. Φυσικά, για να μην υπάρχει έλλειψη ανέσεων στο χειμωνιάτικο camping, οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Τι όμως κερδίζουν εκείνοι που το προτιμούν; Γαλήνη, μεγάλη απόσταση από τα άγχη της πόλης, μονοπάτια που δεν κατακλύζονται από τουρίστες, άγρια χλωρίδα και πανίδα που προσφέρουν μία σπάνια ομορφιά και, τέλος, το χιόνι που δίνει μία απόκοσμη γοητεία στο τοπίο. Καταρχάς, αν θέλεις να το δοκιμάσεις θα πρέπει να είσαι συμφιλιωμένος με το κρύο. Με τα κατάλληλα ειδικά ρούχα και εξοπλισμό μπορείς να επιβιώσεις ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες. Αρκεί, βέβαια, η σκηνή σου να έχει την απαραίτητη μόνωση ενώ τα ρούχα σου να είναι, κατά βάση, ισοθερμικά.

Η άγρια ομορφιά του χειμωνιάτικου camping

Τον χειμώνα δεν θα δυσκολευτείς να βρεις το ιδανικό spot

Αν το καλοκαίρι είναι γνωστό για την ξέφρενη διασκέδαση και την πολυκοσμία (αφού υπάρχουν περιοχές όπου κυριολεκτικά για να στήσεις την σκηνή σου πρέπει να πατήσεις πάνω σε άλλους ανθρώπους), ο χειμώνας κινείται σε τελείως διαφορετικό mood: Τόσο η θάλασσα όσο και το βουνό αποκαλύπτονται μέσα στο παγωμένο τους μεγαλείο που απέχει μία αιωνιότητα από τον αστικό ιστό.

Μάλιστα, σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, το χειμωνιάτικο camping παρουσιάζει και πλεονεκτήματα. Οι ανάγκες για νερό είναι ελάχιστες, αφού αν κατασκηνώσεις σε ένα χιονισμένο βουνό, μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσεις το χιόνι για το μαγείρεμα αλλά και για να σβήνεις τη δίψα σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις αναρρίχηση κουβαλώντας μπιτόνια με νερό μέσα σε κολασμένη ζέστη. Αντίστοιχα, είναι μάλλον απίθανο να δυσκολευτείς να βρεις το ιδανικό spot για να στήσεις – κάτι, δηλαδή, που το καλοκαίρι απαιτεί κανονικό αγώνα ανάμεσα στους κατασκηνωτές.

Trekking βουνό

Σήμερα που το fitness γνωρίζει μεγάλη άνθιση, οι χειμερινές δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ορειβασία, η πεζοπορία και το τζόκινγκ στο βουνό έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ίσως, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι συνολικά σαν κοινωνίες ανακαλύπτουμε ξανά το πόσο σημαντική είναι η φύση. Διψάμε για απάτητα τοπία, για εικόνες και οσμές που δεν έχουν καμία σχέση με τον αποστειρωμένο κόσμο των πόλεων. Δεν έχει τόση σημασία, αν είναι το βουνό ή η θάλασσα. Αυτό μετράει είναι η επαφή μας με τη φύση, μιας και ουσιαστικά πρόκειται για μία σχέση που είναι χαραγμένη βαθιά μέσα στο DNA μας.


Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε camping τον χειμώνα χωρίς να το μετανιώσουμε πικρά;


Πέρα, όμως, από τη θεωρία η ερώτηση παραμένει: Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε camping τον χειμώνα χωρίς να το μετανιώσουμε πικρά; Ένα μικρό τρικ για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις είναι να πατήσεις καλά το χιόνι στο σημείο που σκοπεύεις να στήσεις την σκηνή σου. Έτσι, θα είσαι απόλυτα σίγουρος ότι το βράδυ δεν πρόκειται να βουλιάξεις εσύ, η σκηνή κι όλα σου τα υπάρχοντα.

camping

Επίσης, μπορείς να θεωρείς ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις το κρύο είναι η θέρμανση μέσα από ηλεκτρικές συσκευές, καλό όμως είναι να ξεχάσεις αυτό το σενάριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτές, αφού το μόνο που θα κάνουν είναι να δυσκολέψουν τη ζωή σου στο βουνό. Αυτό που χρειάζεσαι, ιδιαίτερα για τον ύπνο, είναι χοντρά και ισοθερμικά ρούχα όπως και μία κατσαρόλα με καυτό νερό που θα λειτουργήσει σαν σόμπα μέσα στο δωμάτιο.

Τέλος, καλό είναι να μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες των gadgets σου: Το smartphone χρειάζεται κι εκείνο να προστατευτεί από το πολικό ψύχος, έτσι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το χιόνι και τον πάγο ενώ αν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν) καλό θα ήταν να το κρατήσεις ζεστό με κάποια κουβέρτα.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης