Στις εξωτικές πόλεις, τις ερήμους και τα βουνά του Μαρόκου

Αναλυτικός οδηγός για έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν πολλές χώρες όπου η θάλασσα συναντά την έρημο κι εκείνη με τη σειρά της δίνει τη θέση της σε χιονισμένες κορυφές. Όταν, μάλιστα, αυτό συνοδεύεται από εξωτικές πόλεις γεμάτες σκιερά σουκ, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το Μαρόκο είναι πολύ ψηλά στη λίστα με τους τουριστικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τον χειμώνα όταν και αποτελεί ιδανική επιλογή για να ξεφύγει κανείς από το κρύο.

Τι πρέπει να επισκεφτείς στην πιο δυτική χώρα της Βορείου Αφρικής; Τα must see είναι πολλά, πριν όμως προχωρήσουμε σε αυτά, ας δούμε μερικά tips που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου: Το Μαρόκο είναι ακατάλληλο για καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας των τρομερά υψηλών θερμοκρασιών· απαιτείται διαβατήριο για να ταξιδέψεις σε αυτό· υπάρχουν αρκετές απευθείας πτήσεις από Αθήνα· αν γνωρίζεις Γαλλικά θα είναι ακόμα πιο εύκολο να συνεννοηθείς με τους ντόπιους ενώ, τέλος, θα πρέπει να έχεις μετρητά μαζί σου (σ.σ: Ντιρχάμ Μαρόκου) και να μη διστάζεις να κάνεις παζάρι. Μετά από αυτά, θα είσαι έτοιμος για τα πολλά, διαφορετικά και εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει να προσφέρει. 

Καζαμπλάνκα

Στις εξωτικές πόλεις, τις ερήμους και τα βουνά του Μαρόκου

Η ίσως διασημότερη πόλη της χώρας, οφείλει πολλά στην ομώνυμη θρυλική ταινία με τον Humphrey Bogart. Το όνομά της στα ισπανικά θα πει "Άσπρο Σπίτι", κάτι που στην περίπτωση της ταιριάζει γάντι, αφού τα περισσότερα κτίρια είναι λευκά. Τι δεν πρέπει να χάσεις; Το Μέγα Τζαμί του Χασάν Β' είναι ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής και, ουσιαστικά, ο μόνος χώρος λατρείας που θα μπορέσεις να επισκεφτείς στο Μαρόκο αν δεν είσαι μουσουλμάνος.

Ραμπάτ

Ραμπάτ Μαρόκο

Η πρωτεύουσα είναι μία πόλη 600 χιλιάδων κατοίκων και λιγότερη τουριστική από την Καζαμπλάνκα. Τεμένη, μαυσωλεία, μία εντυπωσιακή Μεντίνα (σ.σ: παλιά πόλη) και το σήμα κατατεθέν της πόλης: Η Κάσμπα της Ουντάγια, ένα μεσαιωνικό φρούριο που στεγάζει περισσότερους από 1000 ανθρώπους σήμερα.

Σεφσαουέν

Σεφσαουέν Μαρόκο

Η αποθέωση του μπλε και μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Μαρόκου, ιδανική για καρτ ποστάλ και Ιnstagram posts. Πού όμως οφείλεται αυτή η ιδιαιτερότητα των κτιρίων της; Στην μεγάλη εβραϊκή κοινότητα του Σεφσαουέν. Ο ιουδαϊσμός θεωρεί το μπλε ιερό χρώμα.

Μεκνές

Μεκνές

Η τρίτη αυτοκρατορική πόλη της χώρας (Φεζ, Ραμπάτ, Μαρακές) κουβαλά πάνω της τόση ιστορία, ώστε η UNESCO να την έχει ανακηρύξει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Οι πύλες Μπαμπ Ελ-Κεμίς και Μπαμπ Μανσούρ, με τα χαρακτηριστικά αραβουργήματα, δίνουν τον τόνο στο αυτοκρατορικό μεγαλείο του Μεκνές.

Βολούμπιλις

Βολούμπιλις Μαρόκο

Όχι, η Βολούμπιλις δεν είναι μία πόλη που μπορείς να διανυκτερεύσεις, αλλά ένας πολύ καλά διατηρημένος αρχαίος ρωμαϊκός καταυλισμός, κοντά στο Μεκνές, που μπορείς να επισκεφτείς με κόστος λιγότερο των 10 ευρώ.

Φεζ

Βυρσοδεψίο Φεζ

Η Μεντίνα της Φεζ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο (με περίπου 800 δρόμους και δρομάκια) γεμάτη από μικροσκοπικά μαγαζιά, βυρσοδεψία και κρεμασμένα χειροποίητα χαλιά. Είναι τόσο περίπλοκη που ίσως χρειαστεί οδηγός για να μη χαθείς. Η εμπειρία, όμως, του να πίνεις τσάι με γεύση μέντας σκαρφαλωμένος πάνω σε κάποια από τις εκατοντάδες ταράτσες παρακολουθώντας από κάτω σκηνές βγαλμένες από τις Χίλιες και μία νύχτες είναι απλά μοναδική.

Ερφούντ

Μαρόκο Σαχάρα

Ένας πολύ καλός τρόπος να βιώσεις την εμπειρία της Σαχάρα, αφού η πόλη βρίσκεται στις παρυφές της. Μάλιστα για να φτάσεις σε αυτήν, θα πρέπει να περάσεις πρώτα από τον μεγαλόπρεπο Άτλαντα, το πανύψηλο βουνό που προστατεύει το παραθαλάσσιο Μαρόκο από την σκόνη της ερήμου.

Ουαρζαζάτ

Ουαρζαζάτ

Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων πάνω στον εντυπωσιακό Άτλαντα, οι κάτοικοί της ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στις φυλές των Βερβέρων κι είναι πιο γνωστή ως "Χόλιγουντ του Μαρόκου". Εδώ γυρίστηκαν σκηνές από διάσημες ταινίες όπως ο Μονομάχος και ο Λόρενς της Αραβίας, αφού τα κάσμπα της (σ.σ: μεγάλα κτίρια, φρούρια) αποτελούν ιδανικό σκηνικό για κάτι τέτοιο.

Μαρακές

Μαρακές Μαρόκο

Από τα σκιερά σουκ, όπου οι μυρωδιές της μέντας και του δέρματος αναμειγνύονται με αυτές του χασίς, μέχρι την τεράστια πλατεία της Τζεμάα Ελ Φνα, όπου οι γητευτές των φιδιών δίνουν τη θέση τους στους παραδοσιακούς μουσικούς το βράδυ, και από την αγαπημένη πισίνα των vloggers μέχρι τον εντυπωσιακό μιναρέ της Κουτούμπια, το Μαρακές αποτελεί μία ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία σε έναν χώρο που ο χρόνος μοιάζει σαν να ξέχασε να επισκεφτεί.

Εσσαουίρα

Εσσαουίρα Μαρόκο

Κλείνοντας, ήρθε η ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό: Η Εσσαουίρα θα μπορούσε να είναι πόλη στις Κυκλάδες, αν δεν την έδερναν τα κύματα και οι άνεμοι του Ατλαντικού. Κάπου εδώ η Μέση Ανατολή συναντά την Ευρώπη, η Μεσόγειος τον Ατλαντικό, και τα μαροκινά μπαχαρικά το πολύ πλούσιο θαλασσινό μενού της παραθαλάσσιας πόλης.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.