Στα μάτια μας μοιάζουν με ασυνάρτητα νούμερα, σαν λάθη που κάποιος ηλεκτρονικός υπολογιστής εμφάνισε τυχαία ύστερα από υπερθέρμανση. Και όμως, οι διευθύνσεις IP αποτελούν το ηλεκτρονικό αποτύπωμα που αφήνουμε (όχι εμείς απαραίτητα αλλά οι συσκευές που χρησιμοποιούμε) στο αχανές σύμπαν του διαδικτύου. Όσο και αν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε κρυμμένοι πίσω από μία οθόνη, οι IP διευθύνσεις μπορούν να "προδώσουν" τη θέση αλλά και τα ενδιαφέροντα μας.

Τι ακριβώς όμως είναι, πότε δημιουργήθηκαν, ποιος είναι ο βασικός σκοπός τους,  σε τι μας χρησιμεύουν και τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο: Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατήσεις την ανωνυμία σου στο διαδίκτυο.

Τι είναι μία διεύθυνση IP

Με πολύ απλά λόγια, μια διεύθυνση IP (σ.σ.: Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου) είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται για να είναι αναγνωρίσιμη η συσκευή που χρησιμοποιείς – σκέψου ότι, κατά κάποιον τρόπο, λειτουργεί όπως οι πινακίδες του αυτοκινήτου και όχι η διεύθυνση του σπιτιού σου καθώς η τελευταία είναι ένα στατικό μέγεθος. Μάλιστα, IP address δε διαθέτουν μόνο υπολογιστές (φορητοί και σταθεροί) αλλά και τα tablets όπως και τα smartphones. Ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει με τα δακτυλικά αποτύπωμα, όπου ποτέ δεν υπάρχουν δύο ίδια ακριβώς, έτσι και με τις Διευθύνσεις Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου.

Ποιος ορίζει τις διευθύνσεις

Η Internet Assigned Numbers (IANA) είναι η οργάνωση που θέτει αλλά και επιβλέπει το πλαίσιο γύρω από τις IP addresses. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διευθύνσεων που χρησιμοποιούνται: η IPv4 και η IPv6. Ο πρώτος υπάρχει από το μακρινό 1983 όταν το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο και, μέχρι σήμερα, παραμένει ο πιο διαδεδομένος.

Σε περισσότερο τεχνικές λεπτομέρειες τώρα, πρόκειται για αριθμούς που ορίζονται ως 32-bit (σ.σ: όπου bit ή δυαδικός αριθμός, η ελάχιστη μονάδα μέτρησης στη γλώσσα της Πληροφορικής) και μοιράζονται σε τέσσερις οκτάδες, ενώ χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες περισσότερο γνωστές ως decimal dotted notation. Πώς ακριβώς εμφανίζονται τελικά στα μάτια μας; Κάπως έτσι, για παράδειγμα: 192.0.2.53.

Γιατί όμως υπάρχουν δύο και όχι ένας τύπος από ΙP addresses; Το 1999, όταν το ίντερνετ άρχισε να καλπάζει και  να δημιουργεί μεγάλες εμπορικές ευκαιρίες, οι υπεύθυνοι της IANA θεώρησαν ότι ίσως "ξεμείνουν" γρήγορα από έγκυρες IPv4 διευθύνσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθούν οι διάδοχοι των τελευταίων, οι IPv6 addresses δηλαδή. Η Internet Engineering Task Force  (IETF) ήταν η μη κερδοσκοπική οργάνωση που σχεδίασε τις νέες διευθύνσεις σε 128-bit μορφή, οι οποίες εκφράζονται μέσα από δεκαεξαδικές συμβολοσειρές και μοιάζουν κάπως έτσι: 2001: 0db8: 582: ae33 :: 29.

Ποιος βλέπει τις διευθύνσεις

Οι Διευθύνσεις Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου είναι δημόσιες, έτσι τα sites που επισκέπτεσαι (αλλά και οι αρχές) μπορούν να δουν την IP σου. Θα πρέπει πάντα, τώρα, να θυμάσαι ότι η IP address δεν αποτελεί ταυτοποίηση του προσώπου που τη χρησιμοποιεί αλλά της συσκευής. Σκέψου, δηλαδή, ότι το smartphone, το tablet και το laptop σου έχουν διαφορετική IP, κάτι που ισχύει και για τον υπολογιστή που χρησιμοποιείς στο γραφείο.

Η ανώνυμη περιήγηση και οι συνδέσεις VPN

To invisible ή incognito mode που προσφέρεται από τα προγράμματα πλοήγησης (Chrome, Edge, Firefox και άλλα) σου επιτρέπει να σερφάρεις χωρίς να αφήνεις ίχνη στο ιστορικό και τα cookies, αλλά δεν κρύβει την IP address, η οποία παραμένει ορατή και δημόσια ανά πάσα στιγμή. Πώς, λοιπόν, μπορείς να κρύψεις τη διεύθυνσή σου; Ο μοναδικός τρόπος για να το κάνεις είναι να συνδεθείς μέσα από ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN), το οποίο αποκρύπτει τη διεύθυνση IP εκδίδοντας μια νέα που δε σχετίζεται με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Στο ίντερνετ υπάρχουν πολλά δωρεάν VPN – αν και, όπως είναι φυσικό, εκείνα που σου ζητούν να πληρώσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και σταθερά.


φωτογραφία © Getty Images