Τι έκφραση είχε στο πρόσωπό του ο Οκταβιανός όταν κέρδισε τον μεγάλο του αντίπαλο Μάρκο Αντώνιο στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ; Γελούσε ή όχι παρανοϊκά ο Καλιγούλας; Πώς έμοιαζε το πρόσωπο του Νέρωνα καθώς κοιτούσε τις φλόγες -που ο ίδιος έβαλε- να κατατρώνε τη Ρώμη; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν τους ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία όταν προσπαθούν να φέρουν στο μυαλό τους τα αληθινά πρόσωπα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Ένας designer από το Τορόντο όμως απόφασισε να δώσει τέλος σε αυτές τις αιώνιες απορίες. Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία (γραπτές καταγραφές, αγάλματα), το Photoshop αλλά και το machine learning (σ.σ: τη δυνατότητα των υπολογιστών να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο αρχείων και μέσω αλγορίθμων να αυτο-εκπαιδεύονται σε κάποιον τομέα) κατάφερε να αναπαραστήσει ηλεκτρονικά τα πρόσωπα των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη για τα χρόνια που διήρκεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Daniel Voshart μπόρεσε να "μαντέξει" μέσα από την πρωτοποριακή τεχνική που επέλεξε το πώς ακριβώς έμοιαζαν οι αυτοκράτορες που κράτησαν στα χέρια τους την τύχη του τότε γνωστού κόσμου από το 27 π. Χ. μέχρι το 285 μ.Χ. Τα 54 διαφορετικά μπούστα που εμφανίζονται στο παρακάτω γράφημα πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Το γράφημα

"Πιστεύω ότι η πανδημία με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά. Μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι για κάποιο project που θα δουλέψω στην καραντίνα. Ίσως, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τον αιματοκυλισμένη ζωή των αυτοκρατόρων της Ρώμης να μου τράβηξαν το ενδιαφέρον" δήλωσε στο Popular Mechanics, για να συνεχίσει: "Πιθανόν, και το γεγονός ότι δούλευα πάνω σε ένα project επιστημονικής φαντασίας, να με έκανε να σκεφτώ για το δικό μας παρελθόν".

Μάλιστα, ο Voshart τα βρήκε σκούρα από την υπερβολική επιτυχία που γνώριζε διαδικτυακά το project του. Δυσκολευόταν να προλάβει τις παραγγελίες που γίνονταν στη σελίδα που διατηρεί στο Etsy. Οι προτιμήσεις του κοινού από την άλλη ήταν μάλλον αναμενόμενος: Ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Νέρωνας είχαν την τιμητική τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους project ονομάζεται GAN και, επί της ουσίας, πρόκειται για τη δυνατότητα που αναπτύσσουν μέσω machine learning οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όχι απλά να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά και να αναπαριστούν με τεράστια ακρίβεια αυτό που τους ζητάμε.

Το project του Voshart είναι η καλή εκδοχή. Η κακή εκδοχή λέγεται deep fakes: Κατασκευασμένα βίντεο με ανθρώπους (συνήθως διάσημους) να κάνουν και να λένε πράγματα που δεν έκαναν ή δεν είπαν ποτέ. Ένα απλό παράδειγμα; Deep fake πορνό με διάσημες πρωταγωνίστριες ή ο προεκλογικός λόγος ενός πολιτικού που δεν εκφωνήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.