Η επανάσταση του Clubhouse

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του αλλά και γιατί δεν πρόκειται να το συμπαθήσουν οι δημοσιογράφοι.

Γράφει: Esquire Editors 10 Φεβρουαρίου 2021

Στο σύμπαν της τεχνολογίας, ο τρέχων μήνας μπορεί να είναι εκείνος που θα μείνει στην ιστορία ως η περίοδος που το Clubhouse άρχισε να αποκτά πραγματική σημασία. Ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg έκαναν την εμφάνισή τους στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Για μικρό χρονικό διάστημα, άνθρωποι σε συζητήσεις στην κινεζική γλώσσα καταπιάστηκαν με το ζήτημα του Σινγιάνγκ και των Ουϊγούρων με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, προσελκύοντας ευρεία προσοχή εκ μέρους του κοινού.

Με όχημα τη φωνή

Εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, το Clubhouse είναι μια υπηρεσία - μέσο κοινωνικής δικτύωσης με ζωή ενός έτους, το οποίο αποτελείται από εικονικά "δωμάτια" όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν μεταξύ τους - φωνητικά και όχι γραπτά.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, ωστόσο πολλοί χρήστες το στηρίζουν, βλέποντάς το ως μια πλατφόρμα επικοινωνίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ειρηνικού λόγου και της ευγένειας αντί της επιδείνωσης των εντάσεων. Θεωρώ το Clubhouse, στο οποίο έγινα μέλος το περασμένο καλοκαίρι, ως κάτι ανάμεσα σε ραδιοφωνική εκπομπή με "ανοικτές γραμμές" και σε ένα χαλαρό βραδινό πάρτι.

Πίσω στον 20ο αιώνα, ο διάσημος θεωρητικός της επιστήμης της επικοινωνίας Walter J. Ong είχε διατυπώσει τη θέση ότι οι προφορικές κουλτούρες είναι πιο "συγκεντρωτικές", πιο απέριττες, πιο ισχυρά συντηρούμενες και πιο ανοιχτά αμφισβητησιακές και διαλογικές. Δεδομένης της κοινωνικής αναταραχής και της πόλωσης που επικρατούν στις ΗΠΑ, όλα τα παραπάνω ακούγονται αρκετά καλά.

Για εμένα, μεγάλο μέρος των επαφών στο Clubhouse ακούγεται σαν γέροντες που συνομιλούν γύρω από μια παραδοσιακή φωτιά, με πολλούς από τους νεότερους να παρακολουθούν/ακούνε τον διάλογό τους (σημειώνοντας ότι ο "πρεσβύτερος" εδώ ορίζεται περισσότερο από την κατάσταση παρά από την ηλικία). Επιπλέον "πόντους" κερδίζουν όσοι είναι γνήσιοι, ελκυστικοί και καλοί στο να σκέφτονται δυνατά και να ηγούνται μιας ομάδας. Υπάρχει ένα λεπτό αλλά σαφές πλέγμα ιεραρχιών, αν και προς όφελος της συζήτησης και όχι προς ζημία της.

Πεδίο δόξης λαμπρόν για τις big tech και τα στελέχη τους

Η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στο Clubhouse, ωστόσο υπάρχουν επίσης συζητήσεις για το NBA, την κουζίνα της Νοτίου Ασίας, την πολιτική κατάσταση στη Νιγηρία και τις συμβουλές για γνωριμίες προς σύναψη σχέσης, καθώς και πολλά άλλα θέματα. Εάν είστε μέλος, μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας δωμάτιο. Οι φωνές της μαύρης κοινότητας είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Πολλές από τις αρετές του Clubhouse προέρχονται από το λογισμικό του. Αν και η εταιρεία έχει προσωπικό μόλις 10 άτομα, η εμπειρία του χρήστη είναι διασκεδαστική και ενδυναμωτική. Μπορείτε να εμπλακείτε αμέσως με το απλό πάτημα ενός και μόνου κουμπιού, ένα είδος ακρόασης "με ένα κλικ".

Σε αντίθεση με μια κλήση στο Zoom, δεν υπάρχει επιλογή βίντεο, οπότε είναι πιο χαλαρωτικό (μπορείτε ακόμη και να πλένετε τα πιάτα ενώ ακούτε). Κάθε μέλος του κοινού αντιπροσωπεύεται στην εικόνα του δωματίου ως μια φωτογραφία-ψηφίδα - κι έτσι οι ομιλητές αισθάνονται τη δύναμη και τον όγκο του πλήθους, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει περαιτέρω την ευχάριστη συμπεριφορά.

Οι συντονιστές της αίθουσας μπορούν να αποφασίσουν ποιος έχει δικαίωμα ομιλίας και ποιος όχι. Οι πρακτικές του να καλεί κανείς άτομα και να παρέχει δικαίωμα ομιλίας, δημιουργούν ομαλές συζητήσεις, αν και υπάρχουν επίσης πιο περίεργα δωμάτια με 30 ή περισσότερα άτομα με δικαίωμα ομιλίας.

Τα μέλη συμμετέχουν μόνον με πρόσκληση, αν και η συμμετοχή γίνεται, από το ντεμπούτο της υπηρεσίας την άνοιξη του 2020, όλο και πιο εύκολη. Μέσω της πρόσβασης στο βιβλίο διευθύνσεών σας και στη λίστα των ατόμων που "ακολουθείτε", το Clubhouse σάς συνδέει με συνομιλίες και άτομα με έναν τρόπο τον οποίο το Zoom δεν μπορεί να επιτύχει.

Η καταγραφή συνομιλιών είναι αντίθετη στους κανόνες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ποινής για μια παραπλανητική παρατήρηση. Οι άνθρωποι εξακολουθούν φυσικά να λένε κακά πράγματα στο Clubhouse - ωστόσο οι άνθρωποι που αναστατώνονται τείνουν να κατευθύνονται στο Twitter για να παραπονεθούν. Η προσδοκία είναι ότι οι συντονιστές θα αποκαταστήσουν την τάξη, ενώ οι δυσαρεστημένοι ακροατές μπορούν απλώς να εγκαταλείψουν από το δωμάτιο.

Το Clubhouse είναι καλά σχεδιασμένο για να δημιουργεί γύρω του "θόρυβο" και μια αίσθηση ενθουσιασμού - ήταν μια πραγματική έκπληξη όταν ο Elon Musk εμφανίστηκε να ρωτά τον Vlad Tenev, διευθύνοντα σύμβουλο της Robinhood, σχετικά με τις πρόσφατες αναστολές συναλλαγών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ποιος ήξερε τι θα συνέβαινε στη συνέχεια;

Ο "θάνατος" της δημοσιογραφίας;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Clubhouse είναι η φιλικότητα του προς τους διασήμους. Εάν είστε μεγαλοστέλεχος τεχνολογικού κολοσσού, γιατί να μην μιλήσετε σε μια σύνοδο στο Clubhouse αντί σε έναν δημοσιογράφο; Το συγκεντρωμένο πλήθος θα διαδώσει το μήνυμά σας και μπορεί να εγγυηθεί για όσα είπατε και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Δεν θα με εκπλήξει αν το Clubhouse σύντομα γίνει ο κύριος αγωγός για νέα σχετικά με την τεχνολογία και τα ισχυρά στελέχη του κλάδου, ίσως και για αστέρια του Χόλιγουντ. Η ομάδα που μοιάζει περισσότερο έξω από τα νερά της στο Clubhouse είναι οι δημοσιογράφοι, που δεν έχουν εκεί κανένα ιδιαίτερο προνόμιο εκεί και αποθαρρύνονται να συμμετέχουν.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 3,4 εκατομμύρια downloads του Clubhouse, με περίπου 900.000 από αυτά μόλις τον περασμένο μήνα. Η υπηρεσία πιθανότατα δεν θα παραμείνει ανοιχτή στην Κίνα, όταν οι λογοκριτές το θεωρήσουν σοβαρή απειλή, ωστόσο, με μια υπολογιζόμενη αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, έχει λαμπρό μέλλον, παρόλο που το μοντέλο εσόδων δεν έχει ακόμη καταρτιστεί και οριστικοποιηθεί.

Η προσωπική μου ενόχληση από το Clubhouse είναι απλή. Συχνά όταν ακούω, λαχταρώ κάτι πιο γρήγορο και πιο πυκνό πληροφοριακά, όπως εκείνο που μπορώ να βρω στο Twitter. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν μου αρέσει η ρυπαρότητα που υπάρχει στο τελευταίο ή και αλλού στην κοινωνική δικτύωση. Ωστόσο μαθαίνω ότι, σε ανοικτά συστήματα, η πυκνότητα πληροφοριών και οι δυσάρεστες καταστάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ίσως η "ευγένεια" του Clubhouse να μην είναι πάντα το "στοιχείο" μου. Είμαι απόλυτα σίγουρος, ωστόσο, ότι η Αμερική την έχει  κάτι παραπάνω από ανάγκη.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος