iPhone 12 Mini, το flop της Apple

Γιατί δεν έπεισε το κοινό;

Όταν δεν υπήρχαν full-screen displays, τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα είχαν μία οθόνη 5 ιντσών και ανταποκρίνονταν μια χαρά σε όλες τις (τότε) ανάγκες σου. Ήταν compact για να χωράνε στην τσέπη σου, η οθόνη τους ήταν αρκετά μεγάλη για να μπορείς να διαβάζεις email ή να κοιτάς φωτογραφίες και, το κυριότερο, μπορούσες να τα χειρίζεσαι καλά με το ένα σου μόνο χέρι. Γι' αυτό και η είδηση της κυκλοφορίας του iPhone 12 Mini έμοιαζε να αναγγέλλει τη μεγάλη επιστροφή των compact smartphones. 

Πριν φτάσουμε στο iPhone 12 Mini, όμως, οι οθόνες των κινητών γίνονταν όλο και πιο μεγάλες, κάνοντας το τμήμα της compact αγοράς σχετικά εξειδικευμένο, με πολύ λίγα μοντέλα διαθέσιμα. Το τελευταίο compact iPhone, το "παλιό" SE, κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια, με μία οθόνη μεγέθους 4,6 ιντσών. Μετά από αυτό, γενικότερα, βγήκαν στην αγορά πολύ λίγα κινητά τηλέφωνα με οθόνη μικρότερη των 6 ιντσών, παρά τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για μοντέλα σε μέγεθος τσέπης.

iPhone 12 Mini, το flop της AppleUnsplash

Κι όμως, αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις του iPhone 12 Mini, τα μικρού μεγέθους smartphones είναι καταδικασμένα σε εξαφάνιση. Και μιλάμε για το μικρότερο 5G smartphone του κόσμου, με μία οθόνη 5,4 ιντσών και λεπτότερο σχεδιασμό ακόμα και από το πρώτο μοντέλο που σημάδεψε την ιστορία των iPhone (που είχε οθόνη 4,7 ιντσών με ένα home button και περιθώριο πάνω από την οθόνη).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου ερευνών Counterpoint, για την αμερικανική αγορά, το mini μοντέλο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο μία πολύ μικρή μερίδα χρηστών, κερδίζοντας ένα ταπεινό 5% επί των πωλήσεων των 4 μοντέλων της σειράς των iPhones 12. Aποτυχία, δηλαδή. Αυτό το flop το επιβεβαιώνουν και τα συμπεράσματα άλλων εταιρειών ερευνών, όπως της Consumer Intelligence Research Partners, της Wave7 Research και της Flurry Analytics.

Συνεπώς, μάλλον δεν αποτελεί απλή σύμπτωση το ότι, πριν από μερικές εβδομάδες, η Apple αποφάσισε να μετατρέψει κάποιες από τις γραμμές παραγωγής της, έτσι ώστε να σταματήσουν να κατασκευάζουν το mini μοντέλο και να παραχωρηθεί περισσότερος χώρος στους μεγαλύτερους αδερφούς του. 

Γιατί απέτυχε

Αλλά γιατί το iPhone 12 Mini ήταν ένα flop; Για μία σειρά από πολλούς και άσχετους μεταξύ τους λόγους. Καταρχήν, σίγουρα συνεχίζουμε να ψάχνουμε για compact smartphones - η αναζήτηση για "5-inch phone" παραμένει ψηλά στα Google searches. Αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να παίζουμε παιχνίδια, να παρακολουθούμε βίντεο στο YouTube, να θέλουμε να συνεχίσουμε για λίγο τις σειρές με τις οποίες έχουμε κολλήσει στο Netflix την ώρα που γυρνάμε στο σπίτι από το γραφείο. Όλες αυτές οι νέες μας συνήθειες, δεν θα ήταν το ίδιο απολαυστικές σε μία μικρότερη οθόνη.

Εννοείται, ότι υπάρχει και ένα ζήτημα που σχετίζεται με το ίδιο το design, με τη μόδα: όλα τα smartphones μοιάζουν μεταξύ τους ακριβώς επειδή είναι η εικόνα τους που τα κάνει να πουλάνε. Αν το 99% των κινητών που βλέπεις σε ένα κατάστημα έχουν μεγάλη οθόνη, τότε εκείνο το 1% των compact μοντέλων, πολύ απλά δεν θα βρει τη θέση του στις προτιμήσεις σου.

Η πηγή του κακού

Τελικά, πάντως, ίσως το iPhone 12 Mini να υπήρξε άτυχο επειδή το "κατάπιε" το iPhone 12. Καταρχήν, επειδή το βασικό μοντέλο κυκλοφόρησε έναν μήνα νωρίτερα, αλλά κυρίως επειδή το Mini, στα μάτια των fans, έσκασε μύτη ως ένα τηλέφωνο με μικρότερη οθόνη, λιγότερο ισχυρή μπαταρία και μόνο 100 ευρώ διαφορά στην τιμή - ένα οριακό ποσό για τους αγοραστές iPhone.

Αν και η πιο πιθανή συνέπεια από όλη αυτή την ιστορία να είναι η ακύρωση της παραγωγής ενός υποθετικού iPhone 13 Mini ή ενός iPhone 12S Mini που ίσως κυκλοφορούσαν τον Σεπτέμβριο, η Apple θα μπορούσε να προβεί κατευθείαν στο μπλοκάρισμα της παραγωγής του iPhone 12 Mini, βάζοντας μία ταφόπλακα πάνω στην ανάπτυξή του, χωρίς καν να προχωρήσει σε άλλα σχέδια για compact smartphones. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος