Το TikTok ίσως σε βοηθήσει να βρεις δουλειά

Το κοινωνικό δίκτυο ετοιμάζει αλλαγές με ορίζοντα την αυτοβελτίωση, αλλά και την εξυπηρέτηση των χρηστών.

Πριν από λίγα χρόνια είχε ειπωθεί ότι το TikTok θα αναδεικνυόταν σε ένα από τα πιο επίκαιρα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο, μαζί με το Facebook και το Twitter. Και παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Donald Trump, η εταιρεία υπέστη ζημιά στην εικόνα της, αποκτώντας τη ρετσινιά του κινεζικού "εργαλείου κατασκοπείας" - μάλιστα η χρήση του απαγορεύθηκε στους εργαζόμουν μερικών εταιρειών- όντως οι παρελθοντικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Πλέον συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή, σύγχρονα σόσιαλ μίντια.

Ωστόσο, το TikTok δεν σκοπεύει να μείνει σε αυτήν τη βολική κατά τ᾽άλλα, ζώνη άνεσης διατηρώντας την εφαρμογή αμετάβλητη. Όπως και άλλα δίκτυα, σχεδιάζει μία αναβάθμιση που μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα και που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινή ζωή των χρηστών, μετατρέποντας εαυτόν σε κάτι περισσότερο από μια εφαρμογή ψυχαγωγίας. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το TikTok ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε μία πλατφόρμα αγοράς και πώλησης, λειτουργώντας παράλληλα και ως κέντρο πρόσληψης για θέσεις εργασίας σε διάφορες εταιρείες.

Οι αλλαγές και ο νέος τρόπος λειτουργίας

Πρώτον, η εφαρμογή προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Facebook εφαρμόζοντας ένα σύστημα αγορών εντός εφαρμογής, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται μεταξύ των χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Facebook χρησιμοποιεί επί του παρόντος το Marketplace ως κέντρο πωλήσεων για χρήστες και αποφέρει έσοδα μέσω της προώθησης ορισμένων δημοσιεύσεων. Το TikTok από την πλευρά του, ενσωματώνει ένα διαφορετικό σύστημα πωλήσεων που είναι πιο ελκυστικό και περισσότερο επικεντρωμένο στο κοινό του. Μεταξύ μας, δεν ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα, αφού πρόκειται για μία βάση στην οποία στηρίζονται πολλά δίκτυα. Στην πραγματικότητα, το Facebook εργάζεται για να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο στο WhatsApp, μαζί με ένα τραπεζικό σύστημα που θα διευκόλυνε όλες τις συναλλαγές (αυτό έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ινδία).

Από την άλλη πλευρά, η προαναφερθείσα επιλογή πρόσληψης θέσεων εργασίας ακούγεται πραγματικά σαν κάτι διαφορετικό και καινοτόμο για την πλατφόρμα, ως άμεσος ανταγωνισμός με το LinkedIn. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αυτό το εργαλείο θα βοηθούσε τον κόσμο να έχει πρόσβαση σε περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά επίσης θα εξυπηρετούσε όσους ψάχνουν να προσλάβουν εργαζομένους και τις εταιρείες κατ᾽επέκταση να βρουν υποψηφίους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή ενδέχεται να μην ενσωματωθεί στην κεντρική εφαρμογή του TikTok, αλλά σε μία ιστοσελίδα όπου θα παρουσιάζονται οι θέσεις εργασίας, οι οποίες θα επικεντρώνονται στις αρχικές θέσεις. Και, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν το βιογραφικό τους με τον παραδοσιακό τρόπο, θα μπορούν παράλληλα να προσθέσουν ένα βίντεο για να το συνοδεύσουν, ως μία διαφορετική εκδοχή του βιογραφικού ή δείγματος της δουλειάς και της εμπειρίας τους.

Ο αντίκτυπος, ποιοι θα ωφεληθούν και η προσωπική προστασία

Από όταν το TikTok έγινε mainstream, μερικοί νέοι άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να βρουν δουλειά και αντίστοιχα γνωστές εταιρείες επικοινώνησαν μαζί τους. Αυτό πιστεύεται ότι επηρέασε τη δημιουργία και ανάπτυξη αυτού του εργαλείου. Θα είναι άλλωστε, αναμφίβολα χρήσιμο για τους νέους που θέλουν να βρουν εργασία εύκολα, καθώς θα διαθέτουν ένα εργαλείο στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν περισσότερο, με τη διαδικασία να γίνεται αυτομάτως πιο διασκεδαστική για τους ίδιους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Τουναντίον, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το "κλειδί" για τους εργοδότες που αναζητούν ένα ταλέντο για την επιχείρηση ή την εταιρεία τους μέσα από ένα ευρύ πανόραμα υποψηφίων. Από την άλλη πλευρά, με την πάροδο του χρόνου και όπως οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, αναμφίβολα θα στοχεύει σε ένα πιο "γενικό" κοινό.

Η ιδέα ακούγεται υπέροχη, εντούτοις, ο συνδυασμός επαγγελματικών υποχρεώσεων με μία πλατφόρμα ψυχαγωγίας μπορεί να πάει στραβά. Έχουμε ακούσει περιπτώσεις ατόμων που απολύονται από τη δουλειά τους για αναρτήσεις που γίνονται σε κοινωνικά δίκτυα, συνεπώς φρόνιμο θα ήταν - όταν εφαρμοστεί αυτή η επιλογή - να δημιουργήσεις για καλό και για κακό έναν ξεχωριστό λογαριασμό ώστε να μη χρειάζεται να λογοδοτήσεις πουθενά.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαφανή σπίτια στη φύση, η τάση που βλέπουμε παντού στα σόσιαλ μίντια

Κοστίζουν λιγότερο απ' ό,τι θα περίμενες και διαθέτουν άπλετο φυσικό φως.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ανυπάκουες ράτσες σκύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλέον προκλήσεις στην εκπαίδευσή τους;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί χρειαζόμαστε όλοι ψυχοθεραπεία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή δεν κάνουν κάποιοι άλλοι...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη έλυνε τα μυστήρια των ανώτερων μαθηματικών;

Οι περίπλοκοι γρίφοι που συχνά προβληματίζουν ακόμη και τα πιο έξυπνα μυαλά στον κόσμο ίσως βρήκαν τον "μάστορά" τους.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σωστή προθέρμανση πριν από την προπόνηση υψηλής έντασης

Η καλή προθέρμανση βελτιώνει τις επιδόσεις και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού. Την κάνεις σωστά όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος