Και το όνομα αυτού GBSD ή Ξίφος του Αρμαγεδδώνα, στο πιο ποιητικό. Ολόκληρη η ονομασία του; Ground Based Strategic Deterrent, που θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά ως επίγειος στρατηγικός αποτρεπτικός πύραυλος. Ο λόγος για τον επόμενο μεγάλο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο των ΗΠΑ που θα είναι έτοιμος για τις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του το 2023, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Μία νέα ημέρα για τον Πυρηνικό Εξοπλισμό των ΗΠΑ

Οι GBSD θα αντικαταστήσουν τους Minuteman III, οι οποίοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1970 ως το επίγειο τμήμα της "πυρηνικής τριάδας" των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που συμπληρώνεται με τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 και B-52 και τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Ohio, που είναι εξοπλισμένα με τους πυρηνικούς πυραύλους Trident II D-5. Μάλιστα, χάρη στο άμεσο σύστημα εκτόξευσής τους, θα μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, εντός λίγων μόλις λεπτών.

iStock

Η κριτική για το κόστος του project

Το συνολικό κόστος του project, που χρονικά εκτείνεται σε μία δεκαετία, υπολογίζεται, προς το παρόν, σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακριβώς λόγω του υψηλού του κόστους υπάρχουν πολλοί που του ασκούν κριτική, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια αν στηρίζονταν στους παλαιότερους βαλλιστικούς πυραύλους τους αντί να κατασκευάσουν νέους. Μάλιστα, αρκετοί προτείνουν την ακύρωση, καθυστέρηση ή αντικατάσταση του προγράμματος.

> Διάβασε ακόμα: Η μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη όλων των εποχών σε βίντεο

Τέλος εποχής για τους Minuteman III

Παρότι η Πολεμική Αεροπορία έχει κατ' εξακολούθηση προβεί σε αναβαθμίσεις των Minuteman III, οι συγκεκριμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα υποστηρικτικά τους συστήματα, που πλέον βρίσκονται στην 5η δεκαετία τους, προσεγγίζουν το τέλος της διάρκειας ζωής τους, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να μπορούν να διατηρηθούν μάχιμοι. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 400 Minuteman III, διασκορπισμένοι σε διάφορες εγκαταστάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

> Διάβασε ακόμα: Τι πραγματικά ισχύει με τον κινέζικο πύραυλο που θα πέσει στη Γη

Τεχνολογική υπεροχή

Οι πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των νέων πανίσχυρων βαλλιστικών πυραύλων GBSD, την κατασκευή των οποίων έχει αναλάβει η εταιρεία Northrop Grumman, αναμένεται να γίνουν από την Πολεμική Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ.

Η Northrop Grumman, πριν καταλήξει στον τελικό σχεδιασμό των GBSD, μελέτησε 6 δισεκατομμύρια διαφορετικές διαμορφώσεις τους, κάτι που επιτάχυνε τη διαδικασία ολοκλήρωσής τους, καθώς επέτρεψε τη μελέτη διαφορετικών παραμέτρων πριν από την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής τους.