Πόσο κοστίζει τελικά το ίντερνετ;

Αξία ανεκτίμητη, 19 τρις ή 5.434.500 δολάρια όσο και το NFT του που πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby's;

Ο Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του ίντερνετ, πούλησε πριν από μερικές ημέρες ένα NFT με τον κώδικα του παγκόσμιου ιστού προς 5.434.500 δολάρια. Κάτι το οποίο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή είναι η τιμή όλου του διαδικτύου, καθώς υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πώληση του πρωτότυπου κώδικά του και του ίδιου του ίντερνετ. Άλλωστε, ο κώδικας αποτελεί κοινό κτήμα.

NFT όπως αυτόγραφο

Στην ουσία, αυτό το οποίο πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's είναι κάτι σαν μία μικρή καταγραφή οθόνης σε βίντεο από την οποία περνούν οι 9.500 γραμμές του κώδικα πηγής του αυθεντικού web browser. Μία κινούμενη εικόνα που φτιάχτηκε από το πρόγραμμα Python -το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ο Tim Berners-Lee- η οποία είναι "συνδεδεμένη" με ένα ψηφιακό συμβόλαιο ιδιοκτησίας. Αρκετά χαμηλή η τιμή του αν αναλογιστούμε ότι το NFT ενός ψηφιακού έργου τέχνης του multimedia artist Beeple αγοράστηκε για πάνω από 69 εκατομμύρια δολάρια.

Η τιμή του "πραγματικού" ίντερνετ

Αυτή η "συμβολική" πώληση, όμως, αν είσαι λιγάκι περίεργος, σε κάνει να αναρωτηθείς για το πόσο κοστίζει το πραγματικό ίντερνετ και όχι το NFT του κώδικά του. Αν θέσεις το συγκεκριμένο ερώτημα στο Google που υποτίθεται ότι τα ξέρει όλα, έρχεσαι αντιμέτωπος με τα διάφορα πακέτα προσφοράς των παρόχων συνδέσεων και τη μεταξύ τους σύγκριση για να βρεις το πιο συμφέρον για εσένα. Το ίδιο το Google, λοιπόν, δεν έχει καμία ωραία αυτόματη απάντηση για να σου δώσει.

Ο υπολογισμός της Cisco

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να υπολογίσουμε την αξία του ίντερνετ, έστω σε μέσες άκρες; Η πολυεθνική εταιρεία Cisco Systems προσπάθησε να τη βρει, πριν από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασης στο Mobile World Congress που είχε κάνει πάταγο εκείνη τη χρονιά. Το πηλίκο; 19 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τότε CEO της Cisco, ο John Chambers, ισχυρίστηκε ότι πριν από το Ίντερνετ των Πραγμάτων, το ίντερνετ κόστιζε ήδη γύρω στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το θέμα, όμως, είναι το ότι δεν γνωρίζουμε το πώς εκείνος κατέληξε σε αυτή την εκτίμηση, καθώς δεν βρέθηκε κανείς να τον ρωτήσει.

Μία πιο σύνθετη προσέγγιση

Άραγε, μπορούμε όντως να υπολογίσουμε την αξία του ίντερνετ; Και να συμπεριλάβουμε στο τελικό πηλίκο την αξία που παράγεται από όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό και όλες τις συνδεδεμένες συσκευές; Τα κέρδη των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των άλλων εξαρτημάτων όπως είναι οι μπαταρίες και τα chips; Των σχεδιαστών και κατασκευαστών των ίδιων των τερματικών και των παρόχων του διαδικτύου; Της Vodafone, της Apple ή της Samsung;

Ποια είναι η αξία όλων των servers; Μόνο και μόνο οι servers που βρίσκονται στο cloud της Microsoft και της Amazon, προσθέτουν στην αξία του ίντερνετ από 59.900 και 25.650 εκατομμύρια δολάρια έκαστος.

Μπορούμε, ακόμα, να αφήσουμε απ' έξω το ηλεκτρονικό εμπόριο; Τις οικονομικές δραστηριότητες που παράγονται από τα κοινωνικά δίκτυα και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης; Τεχνικά, όταν προσπαθείς να αποτιμήσεις την αξία του ίντερνετ, θα πρέπει να τα λάβεις όλα αυτά υπόψη σου.

Το ίντερνετ αξίζει πολλά παραπάνω από τα έσοδα που παράγει

Προσθέτοντας όλα τα παραπάνω θα έχουμε τα είσοδα που παράγονται από το διαδίκτυο, τα οποία, όμως, δεν ταυτίζονται με τη δική του αξία. Κι αυτό γιατί την αξία ενός εργαλείου δεν θα πρέπει να τη θεωρούμε ταυτόσημη με τα χρήματα τα οποία παράγει, αλλά με την αξία που του δίνεται από τα χρήματα τα οποία παράγει

Για παράδειγμα, η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2020 έχει υπερβεί τα 2 τρισεκατομμύρια, αλλά τα έσοδά της την ίδια χρονιά ανερχόντουσαν στα 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συμπέρασμα; Ανεξάρτητα από το ότι είναι κάπως δύσκολο ή και άτοπο το να προσπαθούμε να υπολογίσουμε την αξία του ίντερνετ, θα πρέπει το ποσό στο οποίο θα καταλήξουμε να υπερβαίνει το πηλίκο των συνολικών εσόδων όλων των εταιρειών που επωφελούνται από αυτό. Και όταν το βρούμε, να προσθέσουμε και τα περίπου 5,4 εκατομμύρια δολάρια του NFT που πούλησε ο Tim Berners-Lee.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος