Τελικά δεν ήταν ούτε φήμες, ούτε λάθος: Η δυνατότητα ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων που είχε διαρρεύσει πρόσφατα ότι πλέον θα υποστηρίζει το Clubhouse κατέφθασε και επισήμως. Το νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων ονομάζεται Backchannel και επιτρέπει στους χρήστες να μιλούν μεταξύ τους μέσω του γραπτού λόγου, όπως σχεδόν σε κάθε άλλη εφαρμογή κοινωνικών μέσων που προϋπήρχε του Clubhouse. Η εφαρμογή που βασίζεται στα ηχητικά μηνύματα ανακοίνωσε το νέο της χαρακτηριστικό μέσω blog ανάρτησης την περασμένη Τετάρτη. Το Backchannel επιτρέπει στους χρήστες να μιλούν μεταξύ τους είτε βρίσκονται εντός audio rooms είτε όχι. Για να ξεκινήσεις μία συνομιλία Backchannel, χρειάζεται απλά να πατήσεις το εικονίδιο σαΐτα στην κάτω δεξιά γωνία της εφαρμογής. Μπορείς επίσης να σύρεις προς τα αριστερά σε ένα Clubhouse room για να αποκτήσεις πρόσβαση στο Backchannel.

Παρότι η εφαρμογή κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού λόγω των ηχητικών συνομιλιών, η δυνατότητα γραπτών μηνυμάτων σε άλλους χρήστες σίγουρα θα κάνει την οργάνωση των ηχητικών 'δωματίων' λίγο πιο εύκολη. Οι χρήστες μπορούν να στείλουν μηνύματα στους συν-οικοδεσπότες τους για να σχεδιάσουν τι θα συζητήσουν στη συνέχεια, όπως επίσης και να λάβουν ερωτήσεις από το κοινό. Εντωμεταξύ, οι ακροατές μπορούν να σχολιάσουν μεταξύ τους όσα ακούνε επί τόπου και χωρίς να διακόπτουν τους οικοδεσπότες.

>Διάβασε ακόμη: Μπορεί το Clubhouse να γίνει το TikTok του 2021;

Λειτουργίες και δυνατότητες

Το Backchannel υποστηρίζει συνομιλίες με δύο έως και δεκαπέντε συμμετέχοντες. Δε μπορεί όμως, οποιοσδήποτε να παρέμβει σε κάποιο chat, μόνο ο διαχειριστής μπορεί να προσθαφαιρέσει άτομα. Ωστόσο, μπορεί οποιοσδήποτε να αποχωρήσει όποτε και αν το θελήσει. Επίσης, υπάρχει σχετική προειδοποίηση σε περίπτωση που προστεθεί κάποιος σε ομαδική συνομιλία στην οποία συμμετέχει κάποιος που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν, ώστε να πράξει τα δέοντα (δηλαδή να αποχωρήσει). Οποιοσδήποτε στο μεταξύ, μπορεί να στείλει μήνυμα στον οποιονδήποτε. Απλώς, αν δεν ακολουθεί ο ένας τον άλλον, τα μηνύματα κατατάσσονται σε διαφορετική καρτέλα, όπως γίνεται και στο Instagram δηλαδή. Υπάρχει σχετική ρύθμιση για όσους δε θέλουν να λαμβάνουν καθόλου μηνύματα από άτομα που δεν ακολουθούν. 

Το Backchannel δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένο, έχει μερικές ελλείψεις όπως η αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο, δεν υπάρχουν αντιδράσεις (reactions), ενώ δε μπορείς να ξεκινήσεις ένα νέο audio room απευθείας μέσω αυτού. Επίσης, δεν μπορείς να διαγράψεις συνομιλίες, αν και η εφαρμογή σχεδιάζει να προσθέσει αυτήν τη δυνατότητα στο μέλλον. Παρόλα αυτά, ακόμη κι έτσι, τα γραπτά μηνύματα του Backchannel θα βοηθήσουν στον καλύτερο συντονισμό των audio rooms για όλους όσοι όντως χρησιμοποιούν φανατικά την εφαρμογή.