To Facebook παρέβλεψε τις ατασθαλίες VIP χρηστών του

Έκανε τα στραβά μάτια παρότι "πάτησαν" τους κανόνες του.

Γράφει: Esquire Editors 14 Σεπτεμβρίου 2021

Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια” για περίπου 6 εκατομμύρια "υψηλού προφίλ” χρήστες του που παραβίασαν τους κανόνες της πλατφόρμας, απαλλάσσοντάς τους από τις συνέπειες των πράξεών τους μέσω ενός οργανωμένου και μυστικού συστήματος βαθμονόμησης, το οποίο εσωτερική έρευνα του κοινωνικού δικτύου χαρακτηρίζει ως "διάρρηξη της εμπιστοσύνης”, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έφτασαν στα "χέρια” της The Wall Street Journal.

Το Facebook σε πρώτη φάση ανέπτυξε το σύστημα "XCheck" ή "cross check" προκειμένου να βοηθήσει την πλατφόρμα να μετριάσει τις συνέπειες σε βάρος των δημοφιλέστερων χρηστών του, όπως πολιτικών και διασήμων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το σύστημα επέτρεπε σε "ισχυρούς” χρήστες του κοινωνικού δικτύου να παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας του Facebook με μηδαμινές συνέπειες. Ορισμένοι χρήστες, μάλιστα, φαίνεται να είχαν "ελευθέρας”, γεγονός που σημαίνει ότι εξαιρούνταν εντελώς από την υποχρέωση τήρησης των πολιτικών της πλατφόρμας, ενώ οι αναρτήσεις άλλων δημοφιλών χρηστών παρέμεναν στον "αέρα” εν αναμονή περαιτέρω ελέγχου, παρότι παραβίαζαν ξεκάθαρα τους κανόνες του Facebook.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Νεϊμάρ, τον οποίο προστάτευσε το σύστημα το 2019 όταν ανήρτησε τις γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας που τον κατηγόρησε για βιασμό -κατηγορία που ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε- και οι οποίες έμειναν στο "αέρα” για περισσότερο από μία ημέρα παρότι παραβίαζαν την πολιτική της πλατφόρμας για την ανάρτηση "προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση”, σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι χρήστες που ήταν στη "λευκή λίστα” μοιράστηκαν μέσω της πλατφόρμας παραπλανητικές πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, τον υποτιθέμενο ρόλο της Χίλαρι Κλίντον σε κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων σε παιδόφιλους και άλλους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς που οι ίδιοι οι μηχανισμοί ελέγχου του Facebook έκριναν ως ψευδής.

Εσωτερική έρευνα για το σύστημα βαθμονόμηση που πραγματοποιήθηκε το 2019 χαρακτήρισε τις πρακτικές του Facebook ως "διάρρηξη της εμπιστοσύνης” και "μη υπερασπίσιμες”, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέπονται από το "απόρρητο πελάτη” και έφτασαν στην κατοχή της The Wall Street Journal.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το Facebook έχει ελαχιστοποιήσει το εύρος του συστήματος και την παρέμβασή του: η πλατφόρμα ανέφερε στο εποπτικό της συμβούλιο, τον Ιούνιο, ότι το σύστημα "XCheck” χρησιμοποιείται σε "μικρό αριθμό αποφάσεων”.

Το Facebook, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει το θέμα.

"Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε αυτό που λέμε δημόσια ότι κάνουμε”, γράφει χαρακτηριστικά η εμπιστευτική έρευνα του 2019 που έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal. "Σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινότητά μας, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παραβιάζουν τα στάνταρτς μας χωρίς καμία συνέπεια”, συνεχίζει.

Για την ακρίβεια, το σύστημα "XCheck” του κοινωνικού δικτύου "κάλυψε” συνολικά 5,8 εκατομμύρια χρήστες του μόνο το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα. Συνολικά το Facebook έχει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες.

Η απάντηση του Facebook

Το Facebook από τη μεριά του δήλωσε, με ανακοίνωσή του, στη The Wall Street Journal ότι το σύστημα δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει ένα "επιπλέον βήμα” στον περιορισμό περιεχομένου που ενδεχομένως "να απαιτεί καλύτερη αντίληψη”. Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου ανέφερε ότι η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση της "λευκής λίστας” μετά τον εντοπισμό ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος βαθμονόμησης.

Όσο για τα εσωτερικά έγγραφα που έφτασαν στα χέρια της εφημερίδας, τα χαρακτήρισε "παρωχημένες πληροφορίες που έχουν συνδυαστεί προκειμένου να συνθέσουν ένα αφήγημα”.

Έρχεται "τσουνάμι” αποκαλύψεων

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αντιμετωπίζει επικρίσεις για την "χαλαρή” πολιτική του στον περιορισμό περιεχομένου. Πέρυσι, η πλατφόρμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μποϊκοτάζ περισσότερων των 500 διαφημιζόμενων, όπως οι εταιρείες Target, Ford, Adidas και Dunkin Donuts, με αφορμή τις -κατά τους επικριτές του- "χαλαρές πολιτικές του ως προς τον περιορισμό” της ρητορικής μίσους, παρότι οι γνώστες επισημαίνουν ότι τελικά το οικονομικό πλήγμα για το Facebook ήταν πιθανότατα μηδαμινό. 

Ο δε διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ,  αρχικά επέκρινε την τακτική του "χαρακτηρισμού” αξιοσημείωτων αναρτήσεων από χρήστες "υψηλού προφίλ” που παραβίαζαν τους κανόνες λειτουργίας της πλατφόρμας, επισημαίνοντας ότι αυτό ενέχει "τον κίνδυνο να μας οδηγήσει στην παρουσίαση περιεχομένου που δεν μας αρέσει”, πριν τελικά αλλάξει γνώμη εξαιτίας του μποϊκοτάζ. 

Τον Ιούνιο, δε, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα του για δύο χρόνια, διότι ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Το δημοσίευμα της The Wall Street Journal με τις λεπτομέρειες για το σύστημα "XCheck” του Facebook, πάντως, είναι μόνο το πρώτο μιας σειρά άρθρων που βασίζονται σε εσωτερικά έγγραφα και θα δείξουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η πλατφόρμα "γνωρίζει, με κάθε λεπτομέρεια, ότι οι πλατφόρμες της βρίθουν ελαττωμάτων που προκαλούν ζημιά, συχνά με τρόπους που μόνο η εταιρεία αντιλαμβάνεται πλήρως”.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".

Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γραφει Παυλος Κρουστης