Metaverse, το Facebook συναντά την επιστημονική φαντασία

To μεγαλεπήβολο σχέδιο του Mark Zuckerberg έχει λίγο από όλα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 02 Σεπτεμβρίου 2021

Μπορεί οι Richard Branson και Jeff Bezos να επισκέφθηκαν στο διάστημα, όμως ο Mark Zuckerberg σκοπεύει να μας πάει σε νέα διάσταση. Έχει να κάνει με την κατανόηση του κόνσεπτ Metaverse που ο δαιμόνιος αυτός τύπος έχει ορίσει από τώρα ως το μέλλον του Facebook. Κάτι έχει πάρει το αυτί μας για αυτό σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι σημαίνει να μετατρέπεις αυτή τη λέξη που μοιάζει βγαλμένη από το σύμπαν της Marvel σε χειροπιαστή πραγματικότητα.

Ο όρος Metaverse

Ο όρος προέρχεται από το πρόθεμα "μετα-" ("πέρα από") και "σύμπαν". Με άλλα λόγια, "πέρα από το σύμπαν". Αλλά δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως ένα "μέχρι το σύμπαν και πέρα" - όπως θα έλεγε ο Buzz Lightyear - αλλά μάλλον ότι το πέρα από αυτό είναι εδώ, στην πραγματικότητά μας. Και συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ο Zuckerberg έδωσε πέντε χρόνια στον εαυτό του για να μετατρέψει το Facebook σε κάτι περισσότερο από ένα απλό κοινωνικό δίκτυο, σε μία metaverse εταιρεία.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη metaverse για να πάει παραπέρα εκείνο που σημαίνει η εικονική πραγματικότητα ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson στο μυθιστόρημα Snow Crash του 1992. Εκεί συναντήσαμε μία προηγμένη τεχνολογία με την οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άνθρωποι - avatars (σήμερα απλώς χρήστες) ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε έναν εικονικό χώρο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το metaverse συνεπάγεται μια "νέα πραγματικότητα" μέσα στη δική μας, κάνοντας ακόμα πιο δυσδιάκριτα τα όρια που χωρίζουν το διαδίκτυο από την πραγματικότητα.

Η εκδοχή του Zuckerberg

Όπως εξήγησε ο Zuckerberg σε συνέντευξή του στο The Verge, "Μπορείτε να σκεφτείτε το metaverse ως ενσωματωμένο διαδίκτυο όπου αντί να βλέπετε μόνο περιεχόμενο, είστε μέσα σε αυτό. Και αισθάνεστε παρόντες με άλλους ανθρώπους σαν να ήσασταν σε άλλα μέρη, έχοντας διαφορετικές εμπειρίες που δύσκολα θα μπορούσατε να έχετε σε μία δισδιάστατη εφαρμογή ή σε μία ιστοσελίδα: όπως ο χορός ή εφαρμογή διαφορετικών τύπων ασκήσεων".

It is something that will go beyond the field of video games or virtual reality as it must be available on all devices, from a mobile phone to the latest generation consoles. A kind of "successor to the mobile Internet". "I think this is a persistent and synchronous environment in which we can be together," said the creator of the social network. An environment in which to be together, to talk or to telework, almost in person but without leaving home.

Είναι κάτι που θα ξεπεράσει τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών ή της εικονικής πραγματικότητας καθώς πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές, από το κινητό τηλέφωνο έως σε κονσόλες τελευταίας γενιάς. Ένα είδος "διαδόχου του κινητού διαδικτύου". "Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μόνιμο και σύγχρονο περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να είμαστε μαζί", δήλωσε ο δημιουργός του κοινωνικού δικτύου. Ένα περιβάλλον στο οποίο για να είμαστε μαζί, να μιλάμε ή να τηλεεργαζόμαστε, σχεδόν αυτοπροσώπως αλλά χωρίς να φεύγουμε από το σπίτι.

Και τώρα τι;

Όπως λέγεται, ο Zuckerberg έχει αναθέσει το εν λόγω πρότζεκτ στο τμήμα της εταιρείας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας "Facebook Reality Labs" (FRL) που επίσης τελεί υπό την επίβλεψή του. Παρόλα αυτά, έχει παραδεχτεί ότι για την υλοποίησή του θα χρειαστεί και τη συνδρομή κι άλλων δημιουργών. Και πράγματι, τους τελευταίους μήνες άλλες εταιρείες όπως η Epic Games, η Roblox και οι δημιουργοί του Animal Crossing ανακοίνωσαν παρόμοια έργα. Η Sonic έχει ήδη επενδύσει 1.000 εκατομμύρια δολάρια για να ασχοληθούν με αυτό οι δημιουργοί του Fortnite.

Με το Facebook σε πόλεμο και την προσθήκη σκανδάλων και την Apple σε επίσης εμπόλεμη κατάσταση με το Fornite, όλα μπορούν να συμβούν σε αυτόν τον διαστημικό αγώνα με προορισμό τη νέα διάσταση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως μέχρι στιγμής, είναι ότι στο μετα-σύμπαν στο οποίο ζούμε, είναι ολοένα και πιο δύσκολο να διαχωρίσουμε τη φαντασία από την πραγματικότητα...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος