Τα NFTs που πολλοί είμαστε εμείς που τα λατρέψαμε όταν πρόπερσι έκαναν το μεγάλο μπαμ στην αγορά τέχνης, για κάποιους άλλους, που παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά, αποτελούν, δυνητικά, τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία αλλά και μια οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει τη ζωή μας. Αυτό οφείλεται στην ίδια τους τη φύση ως μοναδικών ιδιόκτητων ψηφιακών -κυρίως- θησαυρών που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη τεχνολογία για να μπορούν να λειτουργούν ως σύμβολα κύρους αλλά και στους ίδιους τους κανόνες της αγοράς τέχνης.

Η παγίδα της υπερπροσφοράς και η ενδεχόμενη φούσκα

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ειδικά για τα έργα τέχνης που έχουν 'ζευγοποιηθεί' με ένα NFT και ας αφήσουμε απ' έξω τις υπόλοιπες κατηγορίες (ποτά, συνταγές μαγειρικής, βουνίσιους αέρες κλπ). Οι δημιουργοί περιεχομένου και οι καλλιτέχνες, κατά πώς υποστηρίζουν οι NFT-σκεπτικιστές, έχουν πολλές πιθανότητες στο μέλλον να στραφούν μαζικά στην εξόρυξη NFTs για να πληρωθούν για τα προϊόντα του κόπου τους.

Αυτό γιατί προσφάτως και σε αντίθεση με τα εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα, που είναι σχετικά περίπλοκο το να τα αποκτήσεις, έγινε πανεύκολη η 'εξόρυξη' ενός NFT. Σε τέτοιο σημείο που μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτιάξει το NFT της κούπας που πίνει τον καφέ του και στη συνέχεια να επιχειρήσει να το πουλήσει στην ελεύθερη αγορά.

Με το πάθος που αφιερώνουν οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες στα NFTs τους και το σθένος του να δημιουργήσουν γύρω από το προϊόν τους έναν πάντα επίπλαστο αέρα (κοπανιστό) σπανιότητας, το αποτέλεσμα θα είναι να κάνουν τους αγοραστές των προϊόντων τους να πιστέψουν ότι αυτά που αγοράζουν θα ανεβούν σε αξία. Έτσι, από δημιουργοί περιεχομένου ή τέχνης μετατρέπονται σε πωλητές ψηφιακών μαρκών.

> Διάβασε ακόμα: Ένας ασφαλής οδηγός επένδυσης σε NFTs

Παρόμοιος είναι και ο λόγος που τα NFTs έχουν σημειώσει τέτοια τεράστια άνοδο στην αγορά τέχνης. Επειδή οι μεγάλοι συλλέκτες δεν είναι μόνο 'εραστές της τέχνης' και επενδυτές. Την ίδια στιγμή που 'χτυπούν' ένα αρχαίο κινέζικο βάζο αναμένουν να ανεβεί και η αξία του. Κι αυτό φαίνεται να είναι ο κανόνας ανάμεσα σε όσους αγοράζουν μανιωδώς έργα τέχνης 'ζευγοποιημένα' με NFT.

Getty Images

Οι αγοραστές των NFTs ενδέχεται, λοιπόν, να 'τυφλωθούν' από το γεγονός του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ κάποιο όριο στην προσφορά. Η υπερπροσφορά πάει χέρι χέρι με τον ευτελισμό, όμως. Άλλωστε, είναι πραγματικά μετρημένα τα έργα τέχνης 'ανεκτίμητης αξίας' που μπορούν να φτάσουν να ανήκουν σε ένα μουσείο, μια πινακοθήκη ή μια ιδιωτική συλλογή.

Οπότε; Οπότε τα NFTs ίσως γίνουν σαν τα βίντεο που ανεβαίνουν δημόσια στην πλατφόρμα του YouTube. Μπορεί να είναι άπειρα τα προσβάσιμα από όλους, δεν έχουν όμως όλα τα ίδια views, συνεπώς ούτε την ίδια 'επιτυχία' ή 'αξία'. Μήπως, λοιπόν, η λέξη φούσκα αρχίζει να μοιάζει σωστή για να περιγράψει όλο αυτό το hype των NFTs;

Ποιοι θα πληρώσουν το οικολογικό κόστος;

Τα NFTs έχουν και ένα τεράστιο οικολογικό τίμημα καθώς, όπως συμβαίνει και με τα κρυπτονομίσματα, καταναλώνεται απίστευτα πολλή ηλεκτρική ενέργεια, τόσο για τη δημιουργία όσο και για την εμπορία τους. Ήδη, τα υπάρχοντα NFTs καίνε περισσότερο ρεύμα από κάποιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αν δεν αλλάξει η τεχνολογία που χρησιμοποιείται γι' αυτά, για όσο διάστημα τα NFTs θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και θα ανεβαίνουν σε αξία, η σπατάλη ενέργειας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

> Διάβασε ακόμα: NFTs τώρα και στο μπαρ

Η παγίδα, σε αυτή την περίπτωση, έγκειται στο ότι πιθανόν να δούμε τους δημιουργούς και στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες των NFTs να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να δώσουν όλο και μεγαλύτερη αξία στα δημιουργήματά τους, χωρίς να μπορούν ούτε να θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Οι υπόλοιποι που δεν συμμετέχουν σε αυτό το πανηγύρι; Θα πληρώνουν για μια ζωή, μαζί με όσους έφταιξαν, το κόστος που θα συνδεθεί με ένα μη-ρυθμιζόμενο σύστημα που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πολύτιμης ενέργειας με μόνο σκοπό τη δημιουργία σπάνιων ψηφιακών μαρκών.

Χωρίς να μπορούμε σε καμία περίπτωση να προδικάσουμε ένα μέλλον που δεν είναι ποτέ γραμμένο, οι NFT-σκεπτικιστές μοιάζει να έχουν τα δίκια τους. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.