NFTs τώρα και στο μπαρ
Τα crypto-cocktails είναι κάτι που θα έπρεπε να περιμένουμε.
Το κυνήγι θησαυρού μέσω NFT που ξεκίνησε το 2021 αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, με σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινότητας να μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς κρυπτο-τέχνης. Σε ένα μπαρ κοντά σου λοιπόν -ή και μακριά, πολύ μακριά- τα crypto-cocktails είναι ένα ακόμη trend (;) που θα δούμε στον κόσμο του ποτού.
Συμβαίνει ήδη
Τον περασμένο Απρίλιο, η νεοϋορκέζικη αλυσίδα Quality Eats πούλησε ένα crypto-cocktail έναντι 0.75 Ethereum. Με βάση την ισοτιμία έως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μιλάμε για €2.580. Πολλά χρήματα για ένα ποτό που δεν πίνεται.
Η Quality Eats δώρισε το ποσό στο ROAR NY, έναν οργανισμό που στηρίζει τον κλάδο της εστίασης στο δύσκολο διάστημα των δύο τελευταίων ετών στη Νέα Υόρκη.
> Διάβασε ακόμη: Τα drink trends του 2022
Ένα από τα πιο φιλόδοξα NFT projects, όπως αναφέρει το PUNCH, αφορά το Himkok, ένα από τα πιο δημοφιλή όσο και καινοτόμα μπαρ στη Νορβηγία.
Το μπαρ του Όσλο, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, παρουσίασε ένα ολόκληρο μενού ως NFT με 13 κοκτέιλ, σε συνεργασία με την illustrator Esra Røise. Κάθε ψηφιακό έργο συνοδευόταν και από ένα πιστοποιητικό γνησιότητας, ενώ τα έσοδα διατέθηκαν και εδώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη από brands όπως τα Michter’s, Cointreau και Martini.
Ναι, αλλά γιατί;
Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν οι bartenders μέσω των NFTs; Ας πούμε πως είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία ώστε να κατοχυρώσουν τις συνταγές τους και να διεκδικήσουν δυνητικά την ιδιοκτησία τους, αν τις δουν κάπου αλλού. Ήδη κάποιοι το κάνουν. Αυτό βέβαια είναι ασαφές καθώς δεν υπάρχει σε καμία χώρα σχετικός νόμος πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά τις συνταγές, τόσο στο ποτό όσο και στο φαγητό.

Ο κόσμος των spirits βλέπει επίσης μία ακόμη προοπτική: Τα NFTs να λειτουργούν σαν μία πηγή εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα να είναι και ένα μοναδικό σουβενίρ για τους πελάτες.
> Διάβασε ακόμη: Food trends: Μία γεύση από το 2022
Κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης θα κοιτάζει το NFT του, θα το συνδέει με τις αναμνήσεις από το αγαπημένο του μπαρ, επεκτείνοντας την εμπειρία φιλοξενίας που το τελευταίο προσφέρει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.