
NFTs τώρα και στο μπαρ
Τα crypto-cocktails είναι κάτι που θα έπρεπε να περιμένουμε.
Το κυνήγι θησαυρού μέσω NFT που ξεκίνησε το 2021 αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, με σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινότητας να μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς κρυπτο-τέχνης. Σε ένα μπαρ κοντά σου λοιπόν -ή και μακριά, πολύ μακριά- τα crypto-cocktails είναι ένα ακόμη trend (;) που θα δούμε στον κόσμο του ποτού.
Συμβαίνει ήδη
Τον περασμένο Απρίλιο, η νεοϋορκέζικη αλυσίδα Quality Eats πούλησε ένα crypto-cocktail έναντι 0.75 Ethereum. Με βάση την ισοτιμία έως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μιλάμε για €2.580. Πολλά χρήματα για ένα ποτό που δεν πίνεται.
Η Quality Eats δώρισε το ποσό στο ROAR NY, έναν οργανισμό που στηρίζει τον κλάδο της εστίασης στο δύσκολο διάστημα των δύο τελευταίων ετών στη Νέα Υόρκη.
> Διάβασε ακόμη: Τα drink trends του 2022
Ένα από τα πιο φιλόδοξα NFT projects, όπως αναφέρει το PUNCH, αφορά το Himkok, ένα από τα πιο δημοφιλή όσο και καινοτόμα μπαρ στη Νορβηγία.
Το μπαρ του Όσλο, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, παρουσίασε ένα ολόκληρο μενού ως NFT με 13 κοκτέιλ, σε συνεργασία με την illustrator Esra Røise. Κάθε ψηφιακό έργο συνοδευόταν και από ένα πιστοποιητικό γνησιότητας, ενώ τα έσοδα διατέθηκαν και εδώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη από brands όπως τα Michter’s, Cointreau και Martini.
Ναι, αλλά γιατί;
Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν οι bartenders μέσω των NFTs; Ας πούμε πως είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία ώστε να κατοχυρώσουν τις συνταγές τους και να διεκδικήσουν δυνητικά την ιδιοκτησία τους, αν τις δουν κάπου αλλού. Ήδη κάποιοι το κάνουν. Αυτό βέβαια είναι ασαφές καθώς δεν υπάρχει σε καμία χώρα σχετικός νόμος πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά τις συνταγές, τόσο στο ποτό όσο και στο φαγητό.

Ο κόσμος των spirits βλέπει επίσης μία ακόμη προοπτική: Τα NFTs να λειτουργούν σαν μία πηγή εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα να είναι και ένα μοναδικό σουβενίρ για τους πελάτες.
> Διάβασε ακόμη: Food trends: Μία γεύση από το 2022
Κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης θα κοιτάζει το NFT του, θα το συνδέει με τις αναμνήσεις από το αγαπημένο του μπαρ, επεκτείνοντας την εμπειρία φιλοξενίας που το τελευταίο προσφέρει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες